Vacunació covid

Les persones d'entre 30 i 39 anys ja poden demanar cita per a la tercera dosi

Salut també redueix a cinc mesos l'interval per rebre la punxada de reforç

ARA
i ARA

BarcelonaLes persones d'entre 30 i 39 anys ja poden demanar cita per a la tercera dosi de la vacuna covid. La Generalitat ha habilitat una nova franja d'edat de vacunació, després que dijous la Comissió de Salut Pública autoritzés la tercera dosi per a les persones d'entre 18 i 39 anys, i la quarta per als malalts greus o immunodeprimits. També va reduir a cinc mesos l'interval per rebre la dosi de reforç des de l'última punxada amb les vacunes Pfizer o Moderna. Fins ara aquest reforç s'administrava després de sis mesos d'haver rebut la pauta completa. Per als vacunats amb AstraZeneca o Janssen, el temps d'espera entre dosis es manté en tres mesos.

El departament de Salut també ha autoritzat la tercera dosi per a les persones més joves de 30 anys que tenen cura d'una persona de risc i que ja es van vacunar abans que la resta de persones d'aquesta franja d'edat per aquest motiu. Així i tot, Salut recorda que els grups prioritaris per a aquesta dosi de record són les persones de 40 anys o més, així com els vacunats de qualsevol edat amb AstraZeneca i Janssen.

Cargando
No hay anuncios

Segons Salut, els últims estudis internacionals mostren que les dosis de record tenen un 88% d'efectivitat davant la nova variant òmicron del virus. Fins ara 6.129.421 catalans tenen la pauta completa i ja s'han administrat 2,4 milions de dosis addicionals. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha insistit en la importància de la vacunació per minimitzar els riscos de la infecció per covid-19. Tot i que l'òmicron es transmet més ràpidament i s'escapa de les vacunes, "continuen prevenint la gravetat [de la infecció] i la mort", ha recordat el conseller en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Des de l'inici de la pandèmia s'han registrat 1.575.322 casos positius i aquest divendres Catalunya ha superat el sostre de les 25.000 morts pel virus (25.002). Actualment hi ha 2.524 pacients hospitalitzats per covid-19 (+119), dels quals 515 es troben a l'UCI (-12). Argimon ha sigut molt prudent a l'hora de parlar d'un final pròxim de la pandèmia, però sí que ha apuntat que l'evolució del virus indica que "probablement acabarà convivint amb nosaltres d'una manera molt més pacífica que fins ara".

Cargando
No hay anuncios

Dijous vinent a la nit s'aixecarà el toc de queda, que el Govern ja va anunciar ahir que no prorrogaria més. Tot i això, dilluns la comissió del Govern avaluarà si cal modificar o mantenir la resta de restriccions adoptades per frenar la sisena onada del virus o afegir-ne de noves.

Calen entre 8.000 i 10.000 infermeres

Davant de les queixes per la saturació de l'atenció primària, Argimon ha reconegut que cal reforçar la plantilla. El departament ha incorporat 17.000 professionals i el compromís és mantenir-los independentment de l'evolució o la fi de la pandèmia. També s'ha augmentat la capacitat del sistema hospitalari amb 300 llits d'UCI més. Malgrat tot, el conseller ha assegurat que el problema no és tant la manca de places com de professionals per cobrir-les. Per exemple, calcula que només entre el col·lectiu d'infermeres i infermers caldria "entre un 40% i un 50% més de plantilla", entre 8.000 i 10.000 professionals.

Cargando
No hay anuncios

"Des de fa uns anys falta personal, i en faltarà molt més", ha advertit Argimon, que ha explicat que el problema és que no hi ha prou professionals en totes les matèries –especialment infermers, metges de família i intensivistes– per cobrir els que es jubilen, "que són molts més".

Malgrat tot, el conseller ha volgut reconèixer l'esforç de l'assistència primària davant la pandèmia i ha recordat que s'estan fent 200.000 visites diàries, 100.000 pel virus, i que és la primària la que està abocant recursos en les campanyes de vacunació, tot i portar dos anys lluitant contra el virus a la primera línia.