Salut

Li retornen la pensió denegada per la Seguretat Social a una malalta amb VIH

El jutjat li dona la raó a l'afectada quatre anys després de perdre la incapacitat permanent a instàncies de l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques

BarcelonaLa Mar té 62 anys i en fa més de 30 que li van diagnosticar el virus de la immunodeficiència humana (VIH). A més, té síndrome de fatiga crònica, depressió major, deteriorament cognitiu i un extens quadre clínic que li impedeix fer vida normal i treballar. Així i tot, l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) li va denegar el 2021 la situació d'incapacitat permanent a instàncies de l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques (ICAM) en considerar que podia desenvolupar amb normalitat una activitat laboral retribuïda. Ara, quatre anys després, el jutjat social 33 de Barcelona ha donat la raó a l'afectada i li reconeix el dret a rebre una pensió d'invalidesa per la seva situació d'incapacitat permanent absoluta.

Segons la interlocutòria a què ha tingut accés l'ARA, la magistrada considera que les lesions que presenta l'afectada, especialment la clínica psiquiàtrica de depressió major observada pel metge forense, li impedeixen treballar. També destaca les afectacions emocionals, intel·lectuals, físiques i socials de les malalties i lesions sofertes. En canvi, des del Col·lectiu Ronda asseguren que l'equip jurídic de l'INSS va negar que els nivells de toxicitat que presenta la Mar els haguessin causat els tractaments contra el VIH que ha seguit durant els més de 30 anys de malaltia i els atribuïen a les drogues que consumia abans d'emmalaltir.

Cargando
No hay anuncios

"Sovint l'ICAM dona altes que no tenen cap mena de sentit i genera un patiment a les persones i, de retruc, a les empreses", lamenta Àlex Tisminetzky, advocat del Col·lectiu Ronda que ha representat la malalta en el procés judicial. Remarca que si una persona rep l'alta està obligada a tornar a la feina encara que no estigui en condicions, una situació que també crea conflictes dins les empreses. "Entenem que l'ICAM té un criteri excessivament economicista perquè denega patologies que són invalidants", sosté l'advocat. De fet, Tisminetzky adverteix que estan augmentant els casos que tenen a veure amb la denegació de prestacions o, fins i tot, la revisió del grau d’incapacitat de persones afectades per VIH de llarga durada que pateixen els efectes d’haver-se sotmès durant dècades a tractaments molt agressius. Segons l'advocat, són teràpies farmacològiques més agressives que provoquen un envelliment precoç i tenen una especial incidència sobre el sistema immune.

"Ofensiu i inhumà"

Malgrat els avenços mèdics que han permès que el VIH ja no sigui una patologia mortal, l'advocat creu que és "intolerable" parlar de recuperació de la capacitat laboral per revisar el grau de discapacitat o denegar-ne la sol·licitud. També critica que en aquest procediment es demorés la resolució pel fet que es va haver de sol·licitar un nou informe del metge forense després que l’INSS qüestionés l'origen dels nivells toxicològics de l'afectada. "És ofensiu i inhumà. La gent té dret a mantenir la seva dignitat com a persones després d’emmalaltir i cada denegació injustificada d’una pensió d’incapacitat és una condemna a l’exclusió", afirma.