Salut

La pacient aïllada en un hospital de Sant Sebastià té malària i no Ebola

El sistema de salut basc ha confirmat que la dona, que havia tornat feia poc de la República Centreafricana, comença tractament contra la malaltia

Xabier Zubeldia (al centre), subdirector mèdic de la OSI Donostialdea, atenent els mitjans ahir
Ara
02/06/2023
2 min

BarcelonaLes proves mèdiques de les últimes 24 hores han servit per descartar que la pacient aïllada en un hospital de Sant Sebastià tingui l'Ebola com se sospitava inicialment pels símptomes amb què va ingressar a l'hospital. Les analítiques han confirmat que pateix malària i, per tant, començarà un tractament per combatre-la.

La dona, que havia tornat feia poc d'un viatge a la República Centreafricana, presentava símptomes compatibles amb una febre hemorràgica i, davant la sospita que pogués ser Ebola, va activar-se la Unitat d'Alta Seguretat Biològica de l'Hospital Universitari Donostia per preservar la seva salut i la del personal sanitari que l'atenia. Aquest centre és un dels únics set de tot l'Estat que estan preparats amb recursos d'alta seguretat i aïllament per abordar aquest tipus de malalties.

Els resultats de les proves fetes pel Centre Nacional de Microbiologia, dependent de l'Institut de Salut Carles III, han permès descartar no només l'Ebola, sinó també dengue, lassa, febre Crimea-Congo, febre groga i altres febres diarreiques, segons han informat a Efe fonts del servei basc de Salut, l'Osakidetza. Ahir a la tarda ja va començar a perdre força la sospita que pogués tractar-se d'Ebola, segons van apuntar les mateixes fonts, tot i que no van avançar encara en quin diagnòstic es treballava.

Fins ara no s’ha declarat mai cap cas d’Ebola a la República Centreafricana, segons el Centre de Control de Malalties (CDC) dels Estats Units, encara que els serveis de vigilància epidemiològica són molt precaris, en un país on l’estat no controla gran part del territori, on operen diferents grups armats. El govern amaga problemes sanitaris, com una epidèmia en curs de xarampió, per estalviar-se’n el cost polític. L’OMS té constància de brots de xarampió, verola del mico i pòlio, però no d’Ebola.

stats