L'òmicron domina al carrer però és anecdòtica als hospitals

Salut calcula que 330 catalans s'han reinfectat de covid fins a tres vegades

Santa Coloma de GramenetLa variant òmicron causa pràcticament tots els contagis a Catalunya però la seva presència als hospitals és encara anecdòtica, especialment a les unitats de cures intensives (UCI). Al laboratori de la Vall d'Hebron, per exemple, el 93% de les mostres que s'analitzen provinents dels centres d'atenció primària (CAP) constaten que la mutació sorgida a Sud-àfrica ha substituït la variant delta al carrer, però aquest canvi no es reflecteix a les àrees d'ingressos. Almenys de moment. Cap dels malalts crítics que atenen actualment al centre barceloní s'ha infectat amb òmicron i només un de cada quatre hospitalitzats en planta la presenten. "Això significa que el 100% dels malalts greus estan infectats amb la variant delta tot i que l'òmicron ja és majoritària al carrer", explica a l'ARA el subdirector assistencial de la Vall d'Hebron, José Manuel Domínguez.

A Catalunya, l'òmicron s'ha imposat en qüestió de setmanes i ha provocat un esclat de contagis inèdit que ha coincidit amb els festius de Nadal. Només entre el 26 de desembre i l'1 de gener s'han declarat 134.000 positius, més de 19.000 diaris de mitjana, i aquesta xifra encara no és la definitiva. Davant del boom de casos, alguns estudis suggereixen que aquesta mutació seria més lleu que les versions anteriors del covid perquè no afecta els pulmons. Unes impressions que també ha defensat aquest dimecres la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, si bé ha admès que el volum desbocat de casos augmenta la vulnerabilitat dels més grans (sobretot dels que no han rebut la vacuna de reforç) i, per tant, incrementa les entrades a urgències.

Cargando
No hay anuncios

A l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, on la meitat dels pacients que s'atenen estan infectats de covid, es comença a veure un augment de malalts amb òmicron, segons explica a l'ARA el microbiòleg del centre Pere Joan Cardona. "A l'àrea metropolitana nord de Barcelona hi ha un 80% de circulació d'òmicron i la setmana passada era del 50%", concreta. També la cap del servei de medicina intensiva de l'hospital, Pilar Ricart, admet que ja han començat a arribar malalts afectats per la nova variant a les plantes convencionals, si bé la presència encara és "anecdòtica".

No obstant això, els dos especialistes creuen que encara és precipitat extreure conclusions sobre la gravetat d'òmicron. "Encara no sabem si és més lleu o si encara no ha culminat el procés de substitució de delta. La setmana que ve ho començarem a veure", planteja Cardona. I Ricart afegeix: "Tampoc sabem quants d'aquests pacients que ara són a planta podrien acabar en un llit d'UCI d'aquí deu dies, ni si seran casos més lleus, sense pneumònies". De moment, els malalts de covid representen més del 70% dels pacients a l'àrea de crítics del centre.

Cargando
No hay anuncios

La meitat dels ingressats, sense vacunar

Aquest dimecres hi ha 1.856 hospitalitzats per covid (60 més en un sol dia) i 468 malalts en àrees de crítics (7 menys), i tot i que les xifres d'hospitalitzacions s'assemblen a les d'onades anteriors, són baixes i creixen més lentament que els contagis. Segons Cabezas, actualment per cada 1.000 casos de contagi que es produeixen, nou persones s'hospitalitzen i dues ingressen a l'UCI. Quan la delta era la majoritària, n'entraven 26 a planta (el triple) i 4 a crítics (el doble). L’edat mitjana dels ingressats per covid se situa entorn dels 60 anys, mentre que en la mortalitat (124 defuncions els últims set dies) puja una mica, fins a la setantena.

Cargando
No hay anuncios

La meitat dels ingressats per covid no estan vacunats. La resta fa més de sis mesos que van rebre la segona dosi o encara no han rebut la vacuna de reforç i estaven vacunats amb AstraZeneca o Janssen, que han demostrat ser menys protectores amb el pas del temps. Segons Cabezas, rebre la dosi de reforç redueix més de 15 cops el risc d'entrar a l'UCI i 7 vegades la possibilitat d'ingressar a l'hospital. “Posar-nos la dosi de record quan toca augmenta molt la probabilitat d’evitar l'hospitalització”, afirma, i assenyala que un estudi del govern britànic confirma que la protecció 14 dies després de la tercera dosi augmenta fins al 88% i s'estanca en el 52% entre els que no la reben.

Cargando
No hay anuncios

A més, l'òmicron també augmenta el risc de reinfecció. Segons alguns estudis fets al Regne Unit i Sud-àfrica, hi ha cinc vegades més de possibilitats de tornar-se a contagiar en cas d'exposar-se a la nova variant. El departament de Salut ha informat que durant tota la pandèmia s'han recollit 28.402 reinfeccions d'1,4 milions de casos de covid, és a dir el 2% dels casos confirmats, i la meitat són causades per l'òmicron. Actualment, el 8% dels positius en menors de 50 anys i el 5,25% entre majors de 50 són reinfeccions. Cabezas també ha concretat que 330 catalans han passat tres vegades el covid i que es té constància que una persona s'ha arribat a infectar fins a quatre vegades.

Pic de contagis

El fet que l’òmicron, molt més transmissible, sigui la variant majoritària i representi pràcticament la totalitat dels casos provoca que la repercussió sigui enorme als centres d’atenció primària, que només aquest dilluns van fer 75.595 visites relacionades amb el virus. “Són xifres de rècord que no s’havien vist en cap onada prèvia”, ha afirmat Cabezas. I aquesta elevada transmissibilitat i el fet que la variant s'escapi parcialment de les vacunes en casos asimptomàtics o lleus impacten de ple en les plantilles. Actualment hi ha un 3,38% de professionals sanitaris de baixa per contagi de covid, molts dels quals s'han identificat amb proves periòdiques sense símptomes.

Cargando
No hay anuncios

Cabezas ha admès que ja es comença a veure una “certa estabilització” en les dades de contagi, però també ha advertit que cal esperar l’efecte de Cap d’Any. “Alguns indicadors apuntarien que no pugem tant, però cal esperar. Fins al 10 de gener no creiem que es pugui veure el pic de contagis”, ha plantejat la secretària. De fet, la incidència acumulada a Catalunya és molt alta, amb 1.718 casos per cada 100.000 habitants. Actualment, la franja d'edat amb més afectació és la que va dels 30 als 49 anys (2.028 casos), un grup que encara no ha començat a rebre les terceres dosis. 

Cargando
No hay anuncios
Salut recorre a Tinder per incentivar la vacunació dels joves

Salut ha llançat una campanya a l'aplicació de cites Tinder amb el lema "Si encara no ens hem vist, demana una cita" per incentivar la vacunació entre les persones de 20 a 40 anys, les edats amb les cobertures més baixes, per sota del 80%. Els anuncis simulen un perfil de la vacuna covid, amb el llenguatge propi de l'apli, i demanen a l'usuari que entri a la web de Salut per agafar cita per vacunar-se. És la primera vegada que la Generalitat té presència en aquesta xarxa social. La campanya estarà activa fins al 12 de gener.