Salut

Salut es fixa reduir a la meitat l'espera als CAP en quatre anys

Pané xifra en gairebé 3.000 milions d'euros la suma que cal per acabar amb el dèficit sanitari

BarcelonaGarantir l'accés als centres d'atenció primària en menys de 48 hores. Aquest és un dels principals objectius de la conselleria de Salut per a aquesta legislatura i un encàrrec directe del president de la Generalitat, Salvador Illa. La consellera de Salut, Olga Pané, entoma el repte, però avisa que no serà fàcil i es dona quatre anys de marge per aconseguir-ho. De moment dues de cada tres persones aconsegueix visita al CAP en cinc dies o menys.

Pané creu que millorar l'accés a l'atenció primària servirà per acabar amb l'increment de pòlisses de salut privada dels últims anys i, sobretot, descongestionar les urgències hospitalàries. "La saturació dels serveis d'urgències dels hospitals tenen molt a veure amb la dificultat d'accés a l'atenció primària. Com més trigues, més ràpidament la gent se'n va a l'hospital", ha argumentat aquest dijous en la seva primera trobada amb els mitjans des que va assumir el càrrec.

Cargando
No hay anuncios

La consellera també ha parlat de l'històric dèficit que arrossega el sistema sanitari, que s'ha duplicat en l'última dècada. El pressupost de salut fa anys que és inferior a la despesa sanitària real de la població catalana i actualment hi ha un decalatge de 2.800 milions d'euros. Aquesta situació "tensa les finances dels proveïdors i dificulta les finances de la Generalitat" i Pané ha defensat que cal assolir un acord per blindar el pressupost que el Govern català destina a la salut, sigui del color que sigui: "Si no ens posem d’acord, aquest esvoranc continuarà comprometent la resposta sanitària", ha advertit la consellera.

A banda d'incrementar la partida pressupostària, hi ha altres accions més enfocades a l'organització i a la gestió de recursos que Pané creu que poden ajudar a millorar el dèficit. Això sí, reconeix que només millorant la gestió no n'hi haurà prou i ha reiterat que cal engreixar el pressupost. "Racionalitzar els recursos ens donarà un rendiment econòmic, però no resoldrà el problema", ha afirmat. L'envelliment de la població i el canvi climàtic, per exemple, són dos factors que incrementaran el nombre de pacients que cal atendre en els pròxims anys, per la qual cosa veu important a abordar aquesta situació. "Si ens fem més grans, per molt sans que estiguem, gastarem més diners en salut", ha raonat.

Cargando
No hay anuncios

En la seva primera compareixença al Parlament la consellera es va comprometre a desencallar la llei de salut bucodental. Abans d'acabar l'any s'oferirà ajudes odontològiques a persones amb discapacitat intel·lectual i física d'extremitats superiors per endodòncies i obturacions (empastaments) i l'objectiu és ampliar-ho a altres grups de forma progressiva. Es començarà pels col·lectius de "més vulnerabilitat" i la consellera no descarta incloure el nivell de renda com un criteri a tenir en compte a l'hora de rebre aquestes ajudes. Tampoc ha tancat la porta a la concertació de serveis per desplegar aquestes prestacions: “Pensem que la concertació és un problema, però és una solució”.

Erradicar el tabaquisme

Per a la consellera, un dels pilars de la sanitat és la prevenció, per la qual cosa s'ha proposat enfortir la salut pública i reactivar l'impuls de l'Agència de Salut Pública. El Govern té pendent aprovar el seu reglament i els seus estatus per posar-la en marxa i Pané vol fer-ho "immediatament". També ha postulat Catalunya com a seu de l'Agència Estatal de Salut Pública, un projecte que va estar aturat durant una dècada i que aquest any el govern espanyol ha recuperat, tot i que no veuria malament que acabés en una altra comunitat autònoma sempre que no sigui Madrid; considera que cal deslocalitzar la futura seu. "A Catalunya tenim molta experiència en temes de salut pública i tenim els grups investigadors més destacats del panorama nacional", ha reivindicat.

Cargando
No hay anuncios

Un dels cavalls de batalla en l'àmbit de la salut pública és el tabaquisme. La posició del nou departament és ferma i ho demostra, sobretot, el nomenament del nou secretari de Salut Pública, Esteve Fernández, que és una de les veus més destacades de la lluita contra el tabac dels últims anys. Pané veu amb bons ulls que es treballi en una legislació estatal que limiti el consum del tabac en espais com les terrasses de bars i restaurants i a les parades de transport públic, sobretot per no "generar diferències" entre territoris. Això sí, ha remarcat que "és molt important erradicar el tabaquisme", sigui amb una llei estatal o una d'autonòmica.