Obre a Barcelona el centre que canviarà el futur dels infants amb càncer

L'SJD Pediatric Cancer Center és l'únic espai monogràfic per investigar i tractar aquests menors a Espanya

Una de les 37 habitacions de l'SJD Pediatric Cancer Center, el centre dedicat al càncer infantil més gran d'Espanya i el segon d'Europa.
5 min

Esplugues de LlobregatÉs un somni fet realitat gràcies a la solidaritat i que canviarà el futur dels infants amb càncer. Han calgut cinc anys –quinze des que la idea es va gestar– i més de 30 milions d'euros en donacions perquè l'SJD Pediatric Cancer Center, el centre dedicat al càncer infantil més gran d'Espanya i el segon d'Europa, obri les portes a Barcelona. Oficialment, aquest recurs assistencial amb una superfície de 14.000 metres quadrats es posarà en marxa a finals del mes de juny, però aquest dijous l'Hospital Sant Joan de Déu ha inaugurat l'esperat nou espai monogràfic, que permetrà atendre i tractar cada any més de 400 infants amb malalties oncològiques de Catalunya, però també d'altres territoris d'Espanya i del món.

Els infants i familiars que ja l'han pogut conèixer destaquen que és un espai acollidor, modern i, sobretot, amb vocació de curar i també de cuidar. I això últim ho celebren molt, perquè un diagnòstic de càncer infantil té un gran impacte en la vida del menor, però també en la seva família i, en definitiva, en la societat. "Veiem aquest centre com un abans i un després per als que hem patit la malaltia i per als que malauradament la patiran. Canviarà el futur", afirma Nieves Tejeda, mare del Fèlix, un adolescent que va patir càncer.

Tot i que el càncer infantil es considera una malaltia minoritària i vuit de cada deu pacients aconsegueixen eliminar els tumors amb els tractaments actuals, són teràpies molt tòxiques i agressives i les seqüeles a llarg termini són habituals. I com que el càncer que pateixen nens i adolescents no té res a veure amb el dels adults –el de les persones grans es vincula a l'envelliment, i el pediàtric al desenvolupament embrionari i la formació cel·lular dels primers anys de vida–, l'ambició d'aquest espai també és convertir-se en un pol d'investigació per fer recerca específica i desenvolupar noves teràpies que millorin els fàrmacs convencionals. La investigació en oncologia infantil ja ha donat fruits i ha capgirat l'impacte d'aquestes malalties: si fa seixanta anys la supervivència al càncer pediàtric era molt baixa (pràcticament nul·la), a la dècada del 2000 es va produir una revolució que va permetre curar el 60% dels pacients i avui dia a Barcelona més del 80% aconsegueixen eliminar la malaltia de les seves vides. "Però dos de cada deu no es curen i volem curar-los a tots de cara al 2030", diu el director científic de l'àrea d'oncologia i hematologia de l'hospital, Jaume Mora.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, també han participat en la presentació de les instal·lacions. Barcelona és un motor investigador mundial i la demanda de famílies d'arreu del planeta per ser ateses a l'Hospital Sant Joan de Déu, que ja és un referent en l'àmbit estatal, ha augmentat molt els últims anys. Ara, amb aquest nou edifici, la capacitat per atendre casos nous podrà augmentar un 30%. "L'any 2021 es van atendre 310 casos nous i un centenar de recaigudes, i la capacitat del nou centre és de 400. Això ens situa com un dels centres més grans del món, i contribuirà a continuar incrementant la capacitat de curació del càncer infantil i adolescent, oferint a més una atenció integral i personalitzada", ha explicat Manel del Castillo, director gerent del Sant Joan de Déu.

L'SJD Pediatric Cancer Center, centre monogràfic per al càncer infantil, obrirà les portes a Barcelona al mes de juny.
Una de les sales comunes de l'SJD Pediatric Cancer Center.

El nou centre, on treballaran més de 150 persones, disposarà de 37 habitacions individuals, 8 càmeres per a trasplantaments, 26 boxs d'hospital de dia i 21 consultes externes distribuïdes en cinc plantes. També hi haurà quiròfans i les instal·lacions estan connectades a l'hospital infantil mitjançant una galeria coberta elevada. En definitiva, el 70% de la seva superfície es destinarà a consultes mèdiques i el 30% restant a espais i laboratoris de recerca.

Obert al món i acollidor

Però més enllà de l'atenció assistencial i la tasca investigadora, els infants valoren que és un espai molt acollidor, amb molts colors i molta llum, i amb unes vistes privilegiades a la ciutat de Barcelona. "No sembla un hospital, ni hi entres amb por. Malgrat tot, reconforta", diu el Pol, un adolescent afectat per la malaltia. La seva opinió, com la de molts altres afectats, s'ha tingut molt en compte: més d'un centenar de famílies van participar en l'ambientació d'aquest espai per fer-lo més còmode.

"Quan vius una situació tan antinatural com que el teu fill tingui càncer, les cures són el que més valores i agraeixes", explica la Nieves. Emocionada, ha parlat de la terrassa amb vistes al mar que s'ha triat per ubicar-hi l'espai de cures pal·liatives, el tram final de la malaltia quan es fa incurable, o del suport psicològic i emocional que es podrà oferir. "Quan un nen emmalalteix, emmalalteix tota la família. No van poder curar la malaltia del meu fill, però sí que ens van cuidar a tots. I per això continuem aquí", ha afirmat la Nieves, que ha participat en l'acte de presentació del centre. "És un espai creat per tots i que serà per a tothom", ha afegit.

Un dels quiròfans de l'SJD Pediatric Cancer Center.

El fet que l'SJD Pediatric Cancer Center sigui el segon espai monogràfic de càncer infantil d'Europa –i un dels pocs al món– també afavorirà l'atenció de malalts i famílies d'altres països, sobretot dels que tenen més desigualtats en l'accés al sistema sanitari. La vocació internacional del Sant Joan de Déu ha fet que només l'any passat, dels 995 pacients oncològics atesos, una seixantena fossin d'altres països, 13 dels quals de l'Amèrica Llatina. De fet, el centre mantindrà lligams amb hospitals i professionals mèdics d'aquesta regió, concretament amb el Brasil, l'Argentina i Colòmbia, així com amb països de l'Àfrica, com Moçambic, i de l'Àsia, com les Filipines i la Xina.

Segons el director assistencial de l'àrea d'oncologia pediàtrica i de la unitat de neurooncologia de l'hospital, Andrés Morales La Madrid, l'SJD Pediatric Cancer Center neix per transformar l'experiència complexa i la por amb què s'arriba amb un diagnòstic de càncer "en valentia i resiliència". "Volem que reflecteixi el que ens porten els pacients: esperança per trobar un tractament curatiu millor", ha afirmat. Per construir l'SJD Pediatric Cancer Center Barcelona s'han recaptat 37 milions d'euros, la majoria aportats per 15 donants fundadors –entre els quals la fundació del futbolista Leo Messi i la Fundació Barça–, la participació de la societat a través de la campanya de micromecenatge #ParaLosValientes i el suport d'entitats com la Fundació La Caixa. De fet, Messi no es va voler perdre la inauguració del centre i dimecres va visitar les instal·lacions.

stats