El nou Hospital Clínic no estarà en marxa a la Diagonal fins d'aquí deu anys
La UB presenta un màster específic per trobar els arquitectes que definiran com ha de ser el complex
BarcelonaDesprés de dues dècades de negociacions, encara no hi ha cap calendari definitiu en l'horitzó perquè el Campus Clínic es construeixi a la part alta de la Diagonal. Amb tot, les autoritats confien que pugui entrar en funcionament d'aquí a una dècada. "Treballem amb la idea que entre 2035 i 2040 puguem tenir allà el primer pacient i el primer alumne", ha anticipat aquest divendres el director general de l'Hospital Clínic, Josep Maria Campistol.
El representant del centre sanitari ho ha plantejat en la presentació del màster en Arquitectura Hospitalària-Nou Campus Clínic, un programa d'una única edició –s'oferirà només el curs 2024-2025– amb una desena de places que ha de servir per trobar els arquitectes que han de "definir les bases de les futures instal·lacions del campus a la Diagonal" de l'hospital i la Universitat de Barcelona (UB).
La idea és que el 2027 estigui llest el projecte arquitectònic per iniciar el concurs de construcció del Campus. Ara bé, el repte de dissenyar el nou Clínic és majúscul. D’una banda, les dimensions: tindrà uns 300.000 metres quadrats edificats, l’equivalent a més de dues illes de l'Eixample. De l’altra, les activitats que s’hi faran: ha d'acollir alhora les instal·lacions del nou Hospital, la Facultat de Medicina i de Ciències de la Salut de la UB i diversos centres de recerca capdavanters, i les institucions involucrades volen que les 40.000 persones que el trepitjaran diàriament no sàpiguen on comença l’espai de recerca i on el d’atenció assistencial.
La seva ubicació és estratègica, ja que encapçalarà l’eix Salut Diagonal amb el Campus Sant Joan de Déu, el Parc Científic de Barcelona de la UB i la Zona Universitària. "Ja als anys 80 es parlava de la necessitat d'ampliar els espais del Clínic i es valorava la zona esportiva com la nova instal·lació", ha recordat el director general del Clínic. ”No el tenim a tocar", ha admès Campistol, però ha puntualitzat que el projecte està "més a prop" de fer-se realitat.
Concurs internacional
Gairebé un any després de signar el conveni que permetia la construcció del Campus a les pistes esportives de la UB, a la part alta de la Diagonal, aquest màster és el següent pas per a la seva construcció. Adreçat a professionals de l’arquitectura especialitzats en l’àmbit hospitalari, està coordinat per l’arquitecte Ramon Sanàbria. Els 13 alumnes seleccionats no pagaran la matrícula (de 10.000 euros), sinó que el cost va a càrrec de patrocinadors, entre els quals hi ha empreses del sector de la construcció, les infraestructures o l’arquitectura.
Ara bé, el projecte que permetrà decidir com serà finalment aquest Campus –que ha de ser un dels més importants d’Europa i que sobretot resoldrà la fragmentació actual de l’hospital, amb instal·lacions escampades per tot l’Eixample– s'acabarà de concretar en un concurs internacional d'idees el 2026, coincidint amb la capitalitat mundial de l’arquitectura de Barcelona.
"Avui concretem una mica més la realitat del que serà un dels projectes més il·lusionants per a les institucions implicades, la ciutat i el país en un futur no gaire llunyà", ha valorat el rector de la UB, Joan Guàrdia. "Posem una altra pedra a l'escala simbòlica cap al projecte de transformació de la ciutat més important que tenim sobre la taula", ha conclòs.
Pel que fa al finançament, el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Ramon Canal, ha reconegut que "hi haurà tensions", però s'ha mostrat convençut que "si hi ha un bon projecte, el pressupost serà una realitat". “És una gran oportunitat per fer un campus de referència d'àmbit mundial”, ha defensat.