Alerta per plom

El neguit de viure a 50 metres d'una fàbrica de materials contaminants

A Bonmatí (Selva), Salut Pública analitza el plom a la sang a més d'un centenar de menors per saber si la fàbrica de bateries del poble pot ser nociva per a la població

Entrada de la planta d'on provindria el plom
4 min

Bonmatí (Selva)De tant en tant, una bafarada d'olor forta, que recorda el plàstic cremat, el quitrà o el cautxú, se sent pels carrers de Bonmatí i Sant Julià de Llor (Selva). La flaire prové de l'empresa multinacional Exide, que, en aquest municipi, té una fàbrica de reciclatge de bateries on es tracten materials contaminants com el liti, el plom o el mercuri. La planta tecnològica és a tocar del cementiri, amb prou feines a 50 metres de les últimes cases del poble, sobre una riera que desemboca al riu Ter.

Els veïns fa gairebé deu anys que conviuen amb aquestes pudors i n'estan farts. També es queixen que quan fa vent, l'aire es fa irrespirable i senten coïssor als ulls, el nas o la gola. Els fa por que, sense saber-ho, estiguin inhalant substàncies tòxiques nocives per a la salut. Fins ara, no hi ha cap dada que hagi detectat emissions perilloses a la zona, però, igualment, els bonmatinencs demanen més proves i estudis científics que corroborin que no hi ha cap risc. "L'empresa treballa amb materials cancerígens i és a tocar del poble així que volem tenir certeses que tot està correcte i estar tranquils", defensa Pere Bagué, membre de la plataforma Prou Contaminació a Bonmatí, que fa d'altaveu de la preocupació veïnal.

Per respondre a aquesta inquietud ciutadana i a les pressions constants de l'ajuntament del poble, aquesta setmana el departament de Salut de la Generalitat ha accedit a oferir anàlisis per avaluar la concentració de plom a la sang als col·lectius més exposats: els infants de 0 a 14 anys i les dones embarassades. Les dades encara són provisionals, però, de dilluns a dijous, 140 nens i nenes han accedit a fer-se les proves, així com dues embarassades. Una de les últimes persones per passar pel dispensari municipal és la Nei, que acompanya el seu fill: "Fa poc que vivim aquí, però volem tenir la informació i comprovar que no hi hagi res estrany", explica. Als menors, a banda de l'extracció de sang, també se'ls fa una enquesta per tenir en compte tots els factors que poden incidir en els resultats: "M'han preguntat què menjo per dinar, si vaig a jugar al parc i a on tenim la calefacció a casa", comenta sorprès l'Alejandro, de 14 anys, a la sortida.

Entrada del consultori de Sant Julià de Llor i Bonmatí

Les famílies, a títol individual, rebran els resultats en les pròximes setmanes, però les conclusions de l'estudi s'exposaran aproximadament d'aquí un mes. "Durant els últims anys hem fet un seguiment de la qualitat de l'aire i dels perfils mèdics de la població de Bonmatí i tot estava en ordre, així que no esperem cap resultat anormal; i si es donés algun cas hauria de ser molt lleu", diu el cap d'Atenció Ciutadana de la Regió Sanitària de Girona, Xavier Burjons. En infants, una contaminació lleu per plom podria afectar en el desenvolupament cerebral, el rendiment acadèmic o endarrerir la pubertat, mentre que, en un nivell alt –absolutament improbable a Bonmatí–, provocaria dolor intestinal, anèmia o convulsions.

Deu anys de reivindicacions

La plataforma Prou Contaminació a Bonmatí fa deu anys que aixeca la veu contra l'impacte dels residus de la fàbrica de bateries. Consideren que el departament d'Acció Climàtica i el de Salut Pública no ha fiscalitzat amb prou contundència els protocols d'Exide i sostenen que tenen informes que avalen la seva desconfiança. "El 2018 la Universitat Politècnica de Catalunya va instal·lar a les terrasses dels particulars uns aparells per mesurar els compostos orgànics volàtils i, en concentracions d'una hora i mitja, van trobar uns percentatges de benzè i 1,3-butadiè superiors als de Barcelona o Tarragona en tot un dia", manifesta Francesc Feu, membre de la plataforma. Les dades, però, estaven dins dels barems legals i l'administració no hi va donar més importància.

Prou Contaminació a Bonmatí també denuncia que, fins al 2009, el municipi tenia una estació meteorològica que analitzava l'aire dia a dia i els donava garanties, però la van tancar i actualment només disposen de les dades de Girona, a 15 km de distància. "Ara que hem tingut els focus mediàtics dels mitjans de comunicació, sembla que Acció Climàtica ens tornarà a instal·lar l'estació", defensa l'alcalde de l'últim mandat, Marc Garcia, que sempre ha donat suport a l'associació veïnal des del consistori.

A banda d'aquesta estació que reclamen l'Ajuntament i la plataforma, des del gener passat, Exide, que té totes les autoritzacions ambientals en regla, ha instal·lat un captador de baix volum per a la determinació de plom en aire ambient a les cases més properes a la planta. Acció Climàtica ha començat a rebre els primers resultats, que avaluarà d’acord amb la normativa de qualitat de l’aire i els comunicarà al departament de Salut.

L’Ajuntament també denuncia el malestar

Durant aquests anys, Marc Garcia, que dissabte va deixar el càrrec d'alcalde i no repetirà en el pròxim mandat, ha tirat endavant un munt d'al·legacions contra diferents òrgans de la Generalitat denunciant la situació de Bonmatí. Això fins i tot li ha portat problemes amb l'empresa, que ha interposat dos contenciosos contra el consistori, però que no han tingut recorregut judicial. "Portes endins els treballadors porten proteccions especials, però, al carrer, ningú va protegit i aquests aires i pudors provoquen malestar entre la població; sembla mentida que Acció Climàtica no faci res. Aquests departaments no són aigua clara", critica l'alcalde. "Espero que no surti cap cas, perquè si no lleparan", afegeix sobre les analítiques.

I conclou: "Ara estem preparant un contenciós contra la Generalitat perquè han permès que l'empresa ampliï la seva activitat, ens estem carregant de raons i espero que al nou equip de govern no li tremolin les cames". La nova alcaldessa és Elena Ribas, de Junts, que reconeix que continuaran treballant per donar resposta a les demandes de la ciutadania: "És un tema que ens preocupa, ens hem reunit amb la Prou Contaminació i tenim el compromís de seguir batallant". Ara bé, sobre la possibilitat de denunciar la Generalitat, l'alcaldessa manté prudència: "Primer hem d'estudiar la situació, veure els procediments que s'han fet i esperar els resultats obtinguts de les analítiques, que seran les que ens marcaran el full de ruta", certifica.

stats