Salut

Els punts de vacunació de la mpox, tensionats pels viatges a l'Àfrica: "No donem l'abast"

Sanitat farà una vacunació selectiva de les persones que visitin països del continent

Barcelona"Només et podem donar cita a partir del 18 d'octubre. Abans, impossible", diu un treballador del BCN Checkpoint a la sala d'espera per rebre la vacuna contra la mpox, que és plena de gom a gom. És el centre comunitari de detecció i control del VIH i altres infeccions de transmissió sexual (ITS) per a homes que tenen sexe amb homes i un dels tres espais a Barcelona que administra les vacunes de la mpox, un terme que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) prefereix a verola del mico.

Des que es va declarar l'emergència sanitària internacional pel brot de mpox a l'Àfrica, el centre barceloní ha rebut una allau de peticions per vacunar-se, així com de consultes i visites per resoldre dubtes sobre la malaltia. Sobretot són persones que no van completar la pauta de vacunació –per aconseguir la immunitat calen dues dosis– quan va haver-hi el brot internacional el 2022, però també viatgers inquiets que tenen previst visitar el continent africà en les pròximes setmanes, tot i que no són un grup de risc.

Cargando
No hay anuncios

"No donem l'abast. Abans de l'emergència declarada per l'OMS vacunàvem entre 20 i 30 persones a la setmana. Només avui, en una hora, en vacunarem 36", explica Ángel Rivero, director mèdic del centre. La ministra de Sanitat, Mónica García, ha remarcat aquest dimecres que els grups indicats per rebre la vacuna són els de risc, entre els quals no hi ha inclosos els viatgers. Així doncs, només s'oferirà la vacuna a determinades persones que viatgin a l'Àfrica, i no a tothom que visiti el continent. El ministeri encara ha de definir aquests grups, si bé han de ser persones amb risc d'exposició al virus, com per exemple professionals sanitaris que vagin a atendre malalts de països afectats pel brot actual.

Per a Rivero, la vacuna s'hauria d'incloure a les unitats d'atenció al viatger, que actuen com a centres de vacunació internacionals, perquè "no poden assumir" tota l'activitat vinculada al turisme. Ara bé, creu que cal diferenciar segons el tipus de viatge que faci cada persona i, sobretot, que no s'estengui el pànic entre les persones que tenen previst anar a l'Àfrica en els pròxims mesos. "Si no has de tenir un contacte estret amb persones que puguin estar infectades, no cal que et vacunis", ha defensat el director mèdic del centre.

Cargando
No hay anuncios

Dificultats per trobar cita

El Sergi i la Rita viatgen a Tanzània d'aquí a uns dies i han decidit vacunar-se per precaució. Van trucar al seu centre d'atenció primària de referència per saber on es podien vacunar i només han trobat cita al BCN Checkpoint. També li ha passat el mateix a la Júlia, que es casa a l'octubre i viatja al mateix país de lluna de mel. "Vaig trucar al 061 i al meu CAP i tots dos em derivaven aquí", recorda després de rebre la primera dosi. Espera rebre la segona abans de marxar, però no sap si aconseguirà hora abans de la boda. "L'escenari ideal seria casar-nos ja amb les dues dosis", diu. A banda d'aquest centre, la conselleria de Salut assegura que hi ha dos punts vacunals més a Barcelona, el CAP Casernes i el CAP Manso, que tenen "cites disponibles al setembre".

Cargando
No hay anuncios

"No ens consta que cap d’aquests dos punts vacunals hagi derivat ningú a vacunar-se al BCN Checkpoint", afirmen fonts de Salut. En canvi, des del BCN Checkpoint lamenten que aquests CAPja no tenen més cites disponibles i els reboten els pacients per vacunar-se. A més, el tancament de consultes d'ITS aquest estiu a la ciutat encara tensiona més la situació i és complicat trobar cites. Segons Salut, la vacuna està disponible també en alguns hospitals arreu de Catalunya i, per garantir l’accessibilitat, "s’està augmentant la disponibilitat de cites per vacunar".

El departament ha admès que el telèfon del BCN Checkpoint és l’únic que apareix a la pàgina web sobre informació relativa a la vacunació, cosa que ha afavorit el col·lapse de la centraleta del centre en algun moment. Assegura, però, que "quedarà solucionat ben aviat" perquè substituiran el telèfon pel del 061 Salut Respon.

Cargando
No hay anuncios

Catalunya és una de les comunitats autònomes que ha administrat més vacunes a l’Estat. Des del 2022 s’han inoculat més de 23.500 dosis, de les quals 2.000 han sigut durant el 2024. Salut remarca que en aquests moments disposa de vacunes suficients "per poder atendre la demanda actual", en línia amb el que ha dit aquest dimecres la ministra, que ha assegurat que hi ha existències de sobre i, a més, poden comptar també amb les de la reserva estratègica.