Ciència

Mor Manuel Elkin Patarroyo, el pare de la vacuna contra la malària

El 1987 va descobrir la primera vacuna sintètica per prevenir la malaltia i en va donar la patent a l'OMS

ARA
i ARA

BarcelonaEl científic colombià Manuel Elkin Patarroyo, el creador de la primera vacuna contra la malària, ha mort a casa seva a Bogotà, segons informa Efe citant fonts familiars. Patarroyo tenia 79 anys i patia problemes de salut des de feia anys.

El 1987 va descobrir la primera vacuna sintètica del món per prevenir la malària i en va donar la patent a l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Amb tot, la vacuna pionera que va crear Patarroyo mai va arribar a superar la barrera del 30% d'eficàcia en humans, però va suposar un gran precedent per a la recerca contra aquesta malaltia.

Cargando
No hay anuncios

Patarroyo va néixer el 1946 al municipi colombià d'Ataco, va ser doctor en medicina i cirurgia per la Universitat Nacional de Colòmbia, on va ser professor, i va ampliar els seus estudis en immunologia i virologia als Estats Units. El 1984 va fundar l'Institut d'Immunologia de l'Hospital San Juan de Dios de Bogotà, que va dirigir, i també va ser professor adjunt de la Universitat Rockefeller de Nova York i de la Universitat d'Estocolm.

Trajectòria i reconeixements

Per la seva investigació va ser distingit el 1994 amb el premi Príncep d'Astúries d'investigació científica i tècnica, que va rebre quan la vacuna ja s'havia provat amb èxit en més de 40.000 persones en àrees que pateixen epidèmies de malària de l'Amèrica Llatina i de l'Àfrica. Durant la seva carrera va rebre moltes altres distincions que van reconèixer la seva feina i diverses universitats el van proclamar doctor honoris causa, entre les quals la Complutense de Madrid, la Laguna de Tenerife i la Universitat Nacional d'Atenes.

Cargando
No hay anuncios

La malària és una malaltia tropical que pot ser mortal. Segons dades de l'OMS, el 2023 hi va haver 236 milions de casos a tot el món i 597.000 persones van morir a causa de la malària en 83 països diferents. Àfrica concentra la major part de l'afectació, i el 2023 tenia el 94% de casos al món i el 95% de les morts. De totes les víctimes mortals que hi va haver al continent, el 76% eren infants de menys de cinc anys.