"Moltes solucions contra la soledat no desitjada són gratis"
Les entitats socials reclamen més atenció i conscienciació per trencar amb l'aïllament social que pateix el 20% de la població
BarcelonaCafè i xerrada. La fórmula antiga i simple és una de les que millor resultat donen a l'hora de combatre la soledat no desitjada, un sentiment que afecta 1,6 milions de catalans, és a dir el 20% de la població. No és cap malaltia, però sí que pot ser el detonant d'un trastorn mental, sobretot si es cronifica. Dins de la Setmana Contra la Soledat No Desitjada, l'Obra Social de Sant Joan de Déu, en col·laboració amb l'ARA, ha posat en pràctica aquesta filosofia omplint la plaça Universitat de Barcelona de taules i cadires. Una invitació als vianants a seure i conversar amb altres persones per petar la xerrada una estona, sense cap premissa, de la vida. Elena Muñoz feia uns sis anys que no trepitjava Barcelona, perquè el fet de pensar trobar-se amb tanta gent la feia tirar enrere. Finalment, s'ha deixat convèncer pels companys del grup contra la soledat en el qual va cada setmana i aquest dilluns es mostrava "contenta" d'haver fet el pas.
La María José, que viu en un pis tutelat a Sant Boi de Llobregat, també s'hi ha assegut i a una de les voluntàries li ha relatat la seva experiència al carrer. S'emociona quan parla que va poder sobreviure "gràcies a la gosseta" que tenia llavors. "Fan molta companyia, els animals, a la gent que està sola", encerta.
Fer una moixaina a un gos o un gat té poders curatius, com també cuidar les plantes de casa o poder tenir una amistat a qui trucar quan s'està malament per poder fer un cafè o esbargir-se. "La bona notícia és que hi ha moltes solucions per trencar amb la soledat i la segona és que moltes són gratis, per a tothom", ha afirmat Juanjo Ortega, a dalt de l'escenari que s'ha muntat per a l'ocasió, a preguntes de la sotsdirectora de l'ARA, Carla Turró, encarregada de presentar l'acte.
Una oportunitat de guanyar
Un dels moments més intensos de l'acte l'ha protagonitzat Noura Ait Ichou, una jove que també va viure al carrer quan va marxar de casa als 20 anys. Ara viu a la residència La Llavor de Sant Joan de Déu Serveis Socials i, encarrilada en la seva recuperació, assegura que sentir-se sola va ser per a ella "una oportunitat per ser més forta". Manté la relació amb la mare i els germans petits i, després d'haver plorat molt, afirma: "Al marxar de casa vaig perdre l'escalfor familiar, però vaig guanyar la llibertat". Al seu costat, Estefania Sanjuan, una metgessa voluntària del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, també s'emocionava i assegurava que la seva tasca no només consisteix en ajudar els que se senten sols, sinó també a rebre molt.
Poc abans la periodista Elisenda Roca també s'havia posat a la pell d'una persona sola i, en conversa amb Turró, ha convidat a recuperar la relació amb els veïns del replà per tenir "un contacte més humà", alhora que ha valorat la importància dels "amics de debò que diuen vinc" a una trucada d'auxili. "És important tenir algú que et digui com estàs en moments de feblesa", ha apuntat la periodista, i ha advertit tot seguit dels riscos de la gentrificació per la impersonalització de barris.
La soledat és un sentiment subjectiu que té múltiples factors, com ha recordat la doctora en sociologia i especialista en la matèria Sandra Escapa, que ha incidit en l'alta prevalença d'aquest aïllament entre nens i joves. Els primers perquè senten que ningú els escolta i, els més grans, en part, per no poder seguir els patrons d'emancipar-se que se suposa en aquest tram de vida. Per la seva banda, Jordi Ramón, infermer especialitzat en soledat a Sant Joan de Déu, ha subratllat que es tendeix a "medicalitzar una depressió que amaga una soledat".
Per al filòsof i youtuber Leo Espluga, internet i les xarxes també hi juguen un paper essencial a l'hora de potenciar la soledat dels més joves, ja que si bé són una eina de socialització, el seu mal ús "pot generar una hiperestimulació". A més, ha deixat dit com a exercici per a la reflexió col·lectiva que l'"antítesi de la soledat és tenir un projecte comú" i que "la bellesa et fa sentir menys sol".
A la taula d'entitats, representants de l'Obra Social de Sant Joan de Déu, la Creu Roja, la Fundació Marianao de Sant Boi de Llobregat, la Fundació Esperança i Ajuda han coincidit a assenyalar que calen més recursos i consciència de les institucions sobre el fet que la soledat és un fenomen a l'alça.