Salut

La prova pilot contra l'obesitat infantil de la Mina serà l'exemple per a la resta de Catalunya

Salut reprodueix la prova pilot al barri de Sant Adrià en 28 equips d'atenció primària del país per combatre el sobrepès dels menors

L'ubicació d'on s'aixecarà el nou edifici

BarcelonaL'obesitat infantil no para de créixer i cada cop és més prevalent. És una epidèmia que sobretot s'acarnissa amb les famílies amb un nivell socioeconòmic més baix i que a Catalunya ja afecta el 12,6% dels menors. Amb l'objectiu de trobar una estratègia que permeti capgirar aquesta situació, la conselleria de Salut va impulsar ara fa cinc anys una prova pilot al barri de la Mina per rebaixar la incidència de l'obesitat infantil amb hàbits de vida més saludables i canvis en la comunitat que afavoreixin el menjar sa i l'esport. Amb els resultats de la intervenció a la mà, el Govern s'ha proposat estendre el projecte a 28 equips d’atenció primària (EAP) d’arreu del país.

Des que es va posar en marxa la iniciativa, l’obesitat infantil ha passat del 26,4% al 25,4% en aquest barri de Sant Adrià de Besòs. Si bé pot semblar una baixada poc substancial, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, assegura que aconseguir aquests resultats a la resta de territoris on hi ha una alta prevalença d'obesitat infantil "milloraria molt" la situació general a Catalunya. De fet, Cabezas remarca que aquest problema de salut pública és tan gran a escala global que fins i tot l'Organització Mundial de la Salut (OMS) diu que per posar setge a la creixent obesitat infantil més que reduir significativament la incidència n'hi hauria prou amb mantenir les xifres actuals, perquè no paren de pujar. Ara un de cada tres infants catalans d'entre 6 i 12 anys té excés de pes.

A la Mina, la intervenció ha aconseguit incrementar el consum de fruita, verdura, llegums i fruits secs i reduir el nombre de llaminadures i brioixeria que mengen els infants, segons han explicat les autoritats sanitàries en una atenció als mitjans. El percentatge de begudes ensucrades i menjar ràpid també ha disminuït, i en canvi les hores de son i d'exercici físic dels menors han augmentat. Com a contrapunt, la rebaixa de l'ús de pantalles continua sent una feina pendent: tot i que han reduït el nombre d'hores que els nens i nenes destinen a aquest oci sedentari, Cabezas reconeix que és el factor en què és més difícil incidir i que cal trobar maneres de treballar-hi.

Dels 141 infants que van ser derivats per professionals de pediatria perquè rebessin una intervenció assistencial, 100 van iniciar el procés i 51 el van acabar. La quantitat de visites per infant va ser molt variable, de 4 a 15 sessions, i la mitjana d’acords per família va ser d’entre 3 i 4 pactes simultanis. Els acords més escollits van tenir a veure amb l’alimentació, i els que menys amb els límits de les pantalles. 

Entorns vulnerables i amb més obesitat infantil

La secretària ha insistit que volen fer baixar les dades de sobrepès i obesitat entre menors i que enguany ampliaran la prova pilot de la Mina a 28 equips de primària del país. En concret, a professionals que tenen assignada una població de referència amb un nivell socioeconòmic baix i una alta prevalença de l'obesitat infantil. Primer, Salut vol traslladar els resultats aconseguits al barri adrianenc a aquestes zones amb condicions similars, avaluar-ne l'impacte i, si els efectes són positius, desplegar-ho progressivament a tot Catalunya.

Per tirar endavant aquesta actuació, primer es formarà els professionals d'atenció primària implicats. Els responsables de l'Agència de Salut Pública treballaran coordinadament amb entitats locals i comunitàries de les 28 zones per identificar les mancances de cada barri i provar de transformar-lo amb accions dirigides a reduir l'obesitat infantil. "Volem que el barri sigui tan saludable com sigui possible", apunta Cabezas. “Falten fruiteries, peixateries? On pot fer la gent activitat física? Aquest diagnòstic compartit és necessari per intentar canviar l’entorn on la gent viu, treballa i estudia”, ha explicat la secretària de Salut Pública sobre aquesta intervenció comunitària que volen desplegar.

Més risc de malalties mortals

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha recordat que els infants amb obesitat tenen un 70% de probabilitats de ser adults amb obesitat, sobretot si es pateix des d’edats molt precoces. Tot plegat incrementa el risc de patir malalties cardiovasculars i càncer, les primeres causes de mort al món, a més de diabetis mellitus de tipus 2 i artrosis, entre altres patologies. Els infants amb sobrepès també pateixen estigma social, cosa que pot comportar una manca d'autoestima que desemboqui en problemes de salut mental. "No es tracta de qüestions estètiques, sinó de salut. L’obesitat infantil provocarà en l’adult malalties que són prevenibles", ha advertit Balcells.

stats