Tabac

Milà prohibeix fumar al carrer

Només estarà permès en "llocs aïllats" i a deu metres d'altres ciutadans

La Via Dante de Milà en una imatge d'arxiu
2 min

RomaMilà arrenca l'any 2025 convertint-se en la primera gran ciutat europea lliure de fum. L'Ajuntament de la capital de la Llombardia, al nord d'Itàlia, ha prohibit fumar tabac en espais públics, inclosos els carrers, excepte si es tracta de “llocs aïllats” en els quals es pugui respectar una distància d'almenys deu metres. El seu incompliment suposarà una multa d'entre 40 i 240 euros.

La mesura, que va entrar en vigor l'1 de gener, forma part d'una bateria de normes aprovades el 2020 per millorar la qualitat de l'aire de la ciutat, que han anat entrant en funcionament els últims cinc anys, i que formen part de l'anomenat Pla Aire-Clima, un document que pretén reduir a la meitat les emissions de diòxid de carboni per al 2050. La prohibició va en la línia de la política sanitària de la Unió Europea, on els diferents països estan discutint i planejant normes cada vegada més estrictes contra el tabac.

La normativa, que no inclou ni els vapejadors ni les cigarretes electròniques, pretén “millorar la qualitat de l'aire de la ciutat, protegir la salut dels ciutadans, inclosa la protecció contra el tabaquisme passiu en llocs públics”, es pot llegir al text. Per a la regidora de Medi Ambient, Elena Grandi, la prohibició és “una acció de sensibilització que pretén desincentivar estils de vida que sabem que són perjudicials per a la salut de totes les persones, no només dels fumadors”.

La prohibició total de fumar en espais públics de Milà s'uneix a la ja existent a la ciutat en àrees destinades a jocs infantils; activitats esportives o recreatives; parades de transport públic, incloses les de taxis; o instal·lacions esportives on ja estava prohibit fumar des del 2021.

Els més estrictes d'Itàlia

Es tracta de la restricció al tabac més estricta aprovada a Itàlia, on gairebé una quarta part de la població fuma, segons dades del ministeri de Sanitat. Tot i això, no és l'única. Al país transalpí està prohibit fumar a tots els espais públics tancats des del 2005 i, a més, diverses ciutats han afegit regulacions addicionals des de llavors. És el cas de Torí, on està prohibit fumar en presència de nens o de dones embarassades a l'exterior. A Roma, en canvi, la majoria dels restaurants permeten fumar a les terrasses dels establiments.

La mesura ha dividit els milanesos. Mentre que els ciutadans no fumadors aplaudeixen que els carrers es converteixin en espais lliures de fum, els empresaris temen que la mesura no tingui els efectes desitjats. Lino Stoppani, president de la federació d'empresaris Fipe Confcommercio, va assegurar que es tracta d'una restricció “simbòlica” però difícil d'aplicar, ja que els empresaris no estan obligats a complir-la. “Sense els controls adequats, les ordenances corren el risc de quedar-se en mesures destinades més a sensibilitzar que a resoldre. L'aspecte positiu és que als empresaris no se'ls imposa el paper de policies, i es deixa la responsabilitat dels controls a les autoritats competents”, ha afirmat en un comunicat.

A Catalunya està prohibit fumar en espais tancats, però, en canvi, sí que està permès fumar en la majoria d'espais a l'aire lliure com terrasses de bars o caminant pel carrer. Per contra, aquesta acció està prohibida als recintes escolars, tant si són tancats com a l'aire lliure, així com en determinats recintes de parcs infantils i àrees o zones de joc per a la infància i en tots els espais dels centres sanitaris.

stats