UE

Un mercat solidari de medicaments a Europa per evitar noves crisis d'escassetat

La Comissió Europea posa en marxa un mecanisme solidari en la distribució de fàrmacs crítics entre els estats membres

2 min
Medicaments / ACN

LuxemburgLa Comissió Europea ha presentat aquest dimarts un conjunt de mesures per evitar futures crisis d'escassetat de medicaments crítics a la Unió Europea, com la d'aquest hivern passat. La iniciativa més destacada i que entrarà en funcionament imminentment, aquest mateix octubre, és un mecanisme de solidaritat voluntària entre els diferents estats membres en matèria de fàrmacs crítics. "Necessitem un mercat únic de medicaments de la Unió Europea", ha assenyalat la comissària de Salut, Stella Kyriakides, en una roda de premsa aquest dimarts.

La iniciativa europea permetrà que els països que ho vulguin puguin entregar medicaments crítics que tinguin en estoc i que els falten a altres administracions estatals. Això sí, la participació en aquesta xarxa de col·laboració serà voluntària. Pel que fa a la llista d'aquests fàrmacs essencials, es presentarà a finals d'aquest any, però l'Agència Europea de Medicaments (EMA, per les sigles en anglès) ja ha avançat que en formaran part alguns dels antibiòtics més claus i que han patit més la crisi d'escassetat, com els que serveixen per tractar les infeccions respiratòries, com la penicil·lina o l'amoxicil·lina.

La Comissió Europea també ha anunciat que permetrà "flexibilitat normativa" als estats membres perquè puguin "recórrer a exempcions normatives" per afavorir que els medicaments arribin als pacients a l'hora i de manera oportuna. Algunes d'aquestes excepcions són l'allargament del període de validesa d'alguns medicaments o l'autorització ràpida d'algunes medicines alternatives al fàrmac que seria més adequat.

D'altra banda, la Comissió Europea ha avançat que està preparant unes orientacions sobre contractació pública de medicaments per reforçar la seguretat de subministrament i que les publicarà a principis de l'any que ve. En aquest sentit, l'executiu comunitari també estudia tirar endavant grans compres conjuntes a escala de la Unió Europea d'antibiòtics i tractaments per a virus respiratoris per a l'hivern vinent.

A més, a principis del 2024 la Comissió Europea preveu engegar l'Aliança sobre Medicaments Essencials, que serà un ens comunitari que permetrà als estats membres, a la indústria i a les agències de la UE coordinar-se per fer front a l'escassetat de medicaments i actuar per posar-hi remei. També vol potenciar tot el procés de fabricació i distribució de fàrmacs, i aconseguir l'anhelada autonomia de la Unió Europea en matèria mèdica i acabar amb la dependència respecte a la Xina. "Garantir la disponibilitat de medicaments a la UE és fonamental per construir una Unió Europea de la Salut sòlida", ha remarcat el vicepresident de la Comissió Europea, Margaritis Schinas.

Un hivern d'escassetat de medicaments a tot Europa

L'hivern passat diferents administracions van patir una crisi d'escassetat de medicaments de tota mena, i alguns de força comuns, sobretot fàrmacs per al tractament de problemes respiratoris, que afecten el sistema cardiovascular i el sistema nerviós. També va ser notòria la falta de xarops pediàtrics com els d’amoxicil·lina i alguns tractaments per combatre la diabetis. Tot i que a hores d'ara la situació no és tan greu com la de l'hivern anterior, les crisis d'escassetat de medicaments són cícliques i la Comissió Europea tem que enguany es repeteixi.

stats