Salut
Salut29/09/2023

El doble de pacients recuperats en mitja hora: la Vall d'Hebron revoluciona el tractament de l'ictus

L’hospital diagnostica i estabilitza els pacients en una sala amb tecnologia puntera sense haver de passar per urgències

G.G.G.
i G.G.G.

BarcelonaEl Josep, de 77 anys, no arrossega cap seqüela del greu ictus que va patir ara fa poc més d'un mes. Aquest divendres, fins i tot, ha pogut participar en una atenció als mitjans per explicar la seva història. Ell és un dels pacients beneficiats del programa One Step Ictus de l'Hospital de la Vall d'Hebron, un model pioner al món d'atenció als accidents cerebrovasculars que aglutina els serveis de diagnòstic i tractament en un únic espai del centre. La concentració de recursos permet que l'afectat arribi directament des de l'ambulància i trigui menys temps a ser visitat i atès. Tot plegat duplica la probabilitat d'un bon pronòstic dels pacients amb ictus més greus.

En un ictus, es calcula que cada minut moren dos milions de neurones. Cada segon compta i no només per salvar vides, sinó per minimitzar les seqüeles neurològiques irreversibles que pot provocar. "Ara estic perfecte, em trobo molt bé. Espero poder tornar a anar en bici aviat", ha assegurat el Josep. Després d'un any en assaig i de demostrar que pot augmentar un 20% el nombre de pacients que es recuperen totalment d'aquesta patologia, així com escurçar uns 30 minuts el temps d'atenció primerenca, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha anunciat que aquesta nova metodologia s'incorpora al dia a dia de l'hospital barceloní.

Cargando
No hay anuncios

Cada any a la Vall d'Hebron arriben uns 2.000 casos d'ictus i més de 600 podrien fer servir el nou sistema. Els metges anomenen "porta-agulla" el temps que triga un pacient a arribar a urgències, fer-se un TAC, rebre el diagnòstic d'ictus i començar el tractament. Amb aquest nou programa, aquest període s'escurça perquè el malalt no ha de passar per urgències, sinó que va directament de l'ambulància a la sala especialitzada. Segons el cap de la unitat d'ictus i coordinador del Procés Ictus de la Vall d'Hebron, Carlos Molina, amb aquesta reorganització s'han pogut reduir els temps de 45 a 30 minuts, però s'han proposat arribar a reduir-los fins als 17 minuts.

Però aquesta estratègia no es basa únicament en la reordenació dels fluxos de pacients, sinó que s'hi ha fet una inversió potent en tecnologia puntera. Així, no només es redueix el risc de pèrdua de temps en els desplaçaments, sinó que un cop el pacient entra a l'espai del One Step Ictus no s'ha de moure més: és l'escàner intel·ligent el que es mou al seu voltant. "Així el pacient està en les millors condicions de seguretat", ha explicat el director clínic del servei de diagnòstic per la imatge, Manel Escobar.

Cargando
No hay anuncios

Un cop a la sala, el diagnòstic, la valoració clínica i l'estabilització es poden fer amb la màxima celeritat. "Gràcies al trasllat directe del pacient amb ictus a la sala d'angiografia, on es fa l'exploració i el tractament de forma immediata, dupliquem la probabilitat d'un bon pronòstic funcional dels pacients amb ictus més greus: calculem que un 48% poden arribar a aconseguir una recuperació clínica gairebé total després de ser sotmesos a una trombectomia directa, davant del 27% dels pacients que segueixen el circuit tradicional", afirma Molina.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta maquinària ha costat 18 milions d'euros cofinançats pel Govern i els fons europeus Feder i, segons Escobar, no n'hi ha cap d'igual a Espanya o Europa. L’equipament tecnològic combina un angiògraf biplà per realitzar la trombectomia mecànica, el procediment estàndard per extreure els trombes que causen l’ictus, amb un equipament per fer el TAC abans, durant i després de la intervenció i avaluar el flux sanguini cerebral del pacient en qualsevol moment. El programa també incorpora la plataforma digital SmartStroke, desenvolupada per Siemens Healthineers, que integra la informació de la història clínica amb la resta de dades que genera el pacient a través de dispositius mèdics i diverses aplicacions digitals.