Salut
Societat Salut 13/03/2024

La menopausa, la millora evolutiva que allarga la vida de les femelles

1 min
Una balena geperuda, a la badia de Magdalena, Baixa Califòrnia, Mèxic, en una imatge d'arxiu

La menopausa és el motiu pel qual les femelles viuen més temps. És un període que tenen molt pocs mamífers, entre ells algunes balenes dentades, que amplia la seva esperança de vida més enllà dels seus anys reproductius. Aquests cetacis, per exemple, viuen uns 40 anys més que altres de mida similar.

Aquestes és la conclusió d'un estudi de la Universitat d'Exeter del Regne Unit que ha publicat aquest dimecres la revista Nature. Segons els investigadors, aquestes espècies poden haver evolucionat així perquè les femelles ajudin a sobreviure les generacions més joves sense competir amb filles i netes per les parelles reproductives. També han destacat la "sorprenent similitud" de l'evolució de la menopausa de les balenes amb la dels humans.

Millorar la supervivència

Els humans, les balenes dentades, les belugues, els narvals, els caps d'olla negres, les orques i les orques negres, a més d'una comunitat específica de ximpanzés d'Uganda, són els mamífers que tenen la menopausa. Els investigadors asseguren que aquestes espècies ajuden la seva descendència a sobreviure, ja que les femelles acumulen coneixements sobre quan i on trobar menjar quan superen l'edat reproductora.

De fet, tenen més experiència, comparteixen aliment amb els més joves, fan de cangur i protegeixen les cries. Els autors han insistit en el paral·lelisme amb els humans i han relacionat aquestes conclusions amb els patrons observats en societats de caçadors i recol·lectors, en les quals en temps de sequera o conflicte social la gent recorria als d'edat més avançada de la seva comunitat perquè tenien més coneixements.

stats