Salut
Salut31/01/2023

Medicaments que semblen caramels de goma, l'última innovació pediàtrica de la Vall d'Hebron

La impresssió 3D permet personalitzar la dosi, el gust, l'olor, el color i la textura dels fàrmacs per a infants

This browser does not support the video element.

BarcelonaCanviar els xarops de tota la vida per fàrmacs amb una forma semblant a les llaminadures que millorin l'experiència dels infants que s'han de medicar, sobretot els que pateixen malalties cròniques i prenen remeis diàriament. Aquest és l'últim repte del Servei de Farmàcia de l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona, que les pròximes setmanes engegarà un estudi pioner a Europa per fer medicaments utilitzant l'última tecnologia que ofereixen les impressores 3D. L'objectiu no només és millorar la tolerabilitat, sinó també poder personalitzar cada dosi i comprovar-ne l'eficàcia.

La impressora 3D amb què es farà l'estudi permet elaborar medicaments de formes semisòlides i en format masticable, semblant a les llaminadures de goma. I a més a més, es poden introduir diferents colors i sabors sempre a partir d'un principi actiu combinat amb els excipients adequats. Aquest sistema permet també personalitzar la quantitat de principi actiu de cada pastilla segons el pes del pacient i les seves característiques clíniques. "Fins ara són les famílies les que han de dosificar el fàrmac mesurant el volum de xarop, però aquest nou mètode és molt més còmode i evita possibles errors en la dosi que s'administra", explica la doctora Maria Josep Cabañas, investigadora i cap de la Secció de Farmàcia de l'hospital.

Cargando
No hay anuncios

"Els xarops de vegades poden tenir un gust desagradable i, en canvi, hem treballat perquè els medicaments impresos tinguin un gust que emmascari el principi actiu", afegeix Cabañas. El gust, l'olor i el color d'aquesta nova presentació dels fàrmacs també es poden modificar al gust de cada pacient. D'aquesta manera l'assaig clínic vol comprovar si el nou mètode facilita l'experiència per als infants i els seus cuidadors, en especial per a aquells amb patologies cròniques i que requereixen tractament diari.

El nou format també podria donar bons resultats pel que fa a la conservació i el transport, perquè segons la Vall d'Hebron aquests medicaments impresos no necessiten conservar-se de forma refrigerada, en una nevera, fet que augmenta la seguretat i confiança de les famílies i pot ajudar a mantenir la medicació fora de casa.

Cargando
No hay anuncios

L'estudi, fruit de la col·laboració entre la Vall d'Hebron, la Universitat de Santiago de Compostel·la i l'empresa FabRx, se centrarà en infants i adolescents d'entre 6 i 18 anys, però els investigadors avancen que els medicaments impresos en 3D també podrien ser útils en adults, especialment en casos en què sigui necessari ajustar la dosi en funció del pacient o quan existeixin problemes de deglució. A més seria un mètode aplicable a la majoria de formulacions de medicaments, excepte en aquells que es vegin afectats per la temperatura, ja que la impressora 3D aplica calor a l'hora de crear la píndola.