Salut

La mascareta torna a ser obligatòria als centres sanitaris catalans

L'augment de casos i pacients obliga Salut a prendre aquesta mesura als CAP i als hospitals

BarcelonaLa simfonia de tos i esternuts i l'augment continuat de pacients a les urgències confirmen que Catalunya s'enfronta al pic de la temporada de virus d'hivern. La grip i el coronavirus, però també els refredats comuns, s'escampen lliurement i el departament de Salut ha decidit que, com a mesura de prevenció, l'ús de la mascareta ha de tornar a ser obligatori a l'interior dels centres sanitaris, on ja s'ha detectat un augment de la pressió assistencial.

"L'increment de virus respiratoris ens ha dut a decidir que a Catalunya la mascareta sigui obligatòria als centres sanitaris", ha informat aquest divendres el conseller Manel Balcells en un missatge a X (antic Twitter). La Generalitat ja està preparant una resolució que s’enviarà a tots els centres sanitaris perquè la mesura entri en vigor immediatament. Legalment, però, la mascareta serà obligatòria a partir de dilluns, quan es publiqui la normativa al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya ( DOGC).

Cargando
No hay anuncios

De moment, tant les residències de gent gran i les farmàcies queden excloses de la nova mesura, ha concretat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, en una entrevista a Catalunya Ràdio. "[Als CAP i hospitals] Tothom haurà de portar màscara obligatòriament als centres sanitaris, independentment de si es tenen símptomes o no" de virus respiratoris, ha deixat clar la metge. En el cas dels geriàtrics, però, Salut sí que recomana que es faci servir.

Cargando
No hay anuncios

Hores abans, el País Valencià ha decretat l'ús obligatori de la mascareta a tots els centres sanitaris i residències de gent gran pel repunt d'infeccions respiratòries. Després de Catalunya, s'hi han sumat altres comunitats com l’Aragó –tot i que només per als professionals sanitaris– o Múrcia. En canvi, la Comunitat de Madrid mantindrà únicament la recomanació d’ús en aquests espais. Les Balears, Galícia i el País Basc tampoc faran obligatòria aquesta mesura de prevenció, i Andalusia s’esperarà a una recomanació ferma per part del ministeri de Sanitat.

S'avança al ministeri

La recuperació de la mascareta és una decisió que el ministeri de Sanitat volia traslladar dilluns que ve a les comunitats autònomes en una reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS); una trobada que la ministra de Sanitat, Mónica García, ha explicat que servirà per "unificar criteris" per a l'abordatge dels "pics de virus respiratoris". Segons ha informat el ministeri, l'ús de la mascareta serà una mesura transitòria en centres sanitaris i sociosanitaris "mentre duri el pic epidèmic de la grip A i altres virus respiratoris", que es preveu que arribi al màxim la tercera setmana de gener. A més, García ha apel·lat al "seny" de la població i ha recomanat "portar sempre a la butxaca una mascareta en aquestes dates", sobretot en situacions d'aglomeracions en interiors.

Cargando
No hay anuncios

El departament de Salut ja ha confirmat la seva participació en la trobada a Madrid i ha concretat que la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, hi anirà en representació de Catalunya. A la reunió, la Generalitat demanarà a l'Estat que torni a permetre les baixes automàtiques i les declaracions responsables d'absència, figures que ja van funcionar durant la pandèmia en el marc de l'estat d'alarma i que només pot autoritzar l'executiu espanyol. El Col·legi Oficial de Metges de Barcelona i el sindicat Metges de Catalunya també demanen que s'habiliti aquesta via per evitar la saturació dels centres sanitaris.

Cargando
No hay anuncios

En declaracions a l'ARA, l'epidemiòleg de l'Hospital Clínic de Barcelona Antoni Trilla ha explicat que a causa de la situació epidemiològica actual –contagis i hospitalitzacions a l'alça– la mascareta és "altament recomanable" per a persones en situacions d'alt risc (de més de 60 anys amb malalties de base, embarassades o que pateixen patologies greus). Especialment, ha afegit, si participen en esdeveniments on hi pugui haver aglomeracions, com podrien ser la cavalcada de Reis o les compres als centres comercials, o si estan durant molt de temps en espais tancats. "També ho és per a les persones amb símptomes compatibles amb la grip, el covid o el refredat, sobretot si tenen condicions de risc o estan en contacte amb persones vulnerables", ha detallat. En aquest segon grup, de fet, Trilla inclou el personal sanitari.

La Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (SemFYC) havia reclamat aquests dies la implantació de mesures de protecció "extraordinàries", com l'ús de la mascareta obligatòria, però també la separació d'espais per esperar i atendre malalts. D'altra banda, Salut ha recordat que les urgències lleus s'han d'atendre majoritàriament als CAP i als CUAP per poder reservar els recursos dels hospitals per als malalts amb símptomes més greus. Per exemple, febres altes que no remeten amb píndoles antitèrmiques, com el Paracetamol, i dificultats respiratòries. En aquests casos, Salut també recomana consultar a través del 061 o de forma presencial amb el metge de capçalera per anticipar complicacions.

Cargando
No hay anuncios

Pic després de Reis

Si fa només dos dies la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, descartava demanar a l'Estat que la mascareta fos de nou obligatòria als centres sanitaris i deixava la decisió en mans de les direccions de cada servei, aquest divendres Balcells ha tirat pel dret i ha decidit que es recuperi tant als centres d'atenció primària (CAP) com als hospitals. Fins ara les recomanacions de l'autoritat sanitària catalana es dirigien a les persones vulnerables i les del seu entorn pròxim per evitar contagis que poguessin evolucionar en formes greus i hospitalitzacions, especialment si ja es tenen símptomes.

Cargando
No hay anuncios

L'últim informe epidemiològic de Catalunya, actualitzat dimarts, constata que els casos de la grip, amb 12.087 diagnòstics en una setmana, es disparen i les hospitalitzacions creixen a càrrec del coronavirus: avui hi ha 727 persones ingressades, 183 més que fa una setmana. Les previsions per a les setmanes vinents anticipen que la pressió assistencial encara augmentarà més perquè el pic de contagis no s’assolirà fins a aquest diumenge o dilluns, després de Reis.

Segons ha explicat a Efe el director del Pla Nacional d'Urgències de Catalunya (PLANUC), Xavier Jiménez Fàbrega, aquest augment d'infeccions respiratòries, que encara se situa per sota del llindar de contagis registrats els anys previs a la pandèmia, es deu tant a la davallada en les taxes de vacunació com pel poc ús de les mascaretes en l'últim any.

Cargando
No hay anuncios
Madrid es nega a imposar l'obligatorietat de la mascareta

La Comunitat de Madrid descarta imposar la mascareta als centres sanitaris davant l'increment de la circulació de virus respiratoris, principalment el de la grip, i només mantindrà una recomanació d'ús per a les persones amb símptomes o especialment vulnerables.