Coronavirus

La mascareta, només al transport públic, els centres sanitaris i per a les visites a les residències

Salut estudia la quarta dosi per a les persones de més de 80 anys a finals d'any

ARA
i ARA

BarcelonaNi per entrar en una botiga, ni al teatre, al cinema o als gimnasos. Tampoc a la feina, ni a l'escola. Més de 700 dies després, la mascareta ha deixat de ser obligatòria també als espais interiors. El Butlletí Oficial de l'Estat ha publicat aquest dimecres al matí l'ordre de retirada, que només preveu algunes excepcions: encara caldrà dur mascareta al transport públic, a les farmàcies i als centres de salut, i també a l'hora de visitar una persona en una residència, tot i que els usuaris d'aquests centres podran fer vida als espais comuns sense portar-ne.

El real decret elimina la mascareta als entorns laborals, malgrat que deixa en mans dels responsables de riscos laborals de les empreses la decisió final sobre si ha de ser necessària en algun espai determinat. Segons el ministeri de Sanitat, aquesta decisió es prendrà en funció de les característiques dels llocs de treball (ventilació, distància adequada) i no per l'evolució de la pandèmia. "Dependrà del lloc i l'entorn", ha dit la ministra Carolina Darias en una entrevista a Onda Cero. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha reconegut que això pot generar alguna situació de "conflicte" a les empreses i s'ha mostrat partidari d'aplicar "el sentit comú".

Cargando
No hay anuncios

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Argimon ha valorat positivament la fi de l'obligatorietat de la mascareta, especialment també en el cas de les residències per a persones grans, fortament colpejades per la primera onada de la pandèmia. "Hem de fer el més fàcil possible la vida dels residents", ha dit Argimon, que coincideix amb l'Estat en el fet que la mascareta només sigui necessària per als visitants i no per a les persones que viuen a les residències.

Les visites a les residències és una de les excepcions en les quals encara caldrà fer ús de la mascareta. La resta són el transport públic (tot i que no serà obligatòria a les andanes i estacions), els centres sanitaris (les persones ingressades en un hospital no caldrà que en portin, però sí el personal i les visites) i les farmàcies. El reial decret especifica que els establiments no podran obligar ningú a utilitzar mascareta ni tampoc fer fora els clients que no en portin. Malgrat tot, el text insta a fer un ús responsable de la mascareta i aconsella fer-la servir en concentracions multitudinàries o en reunions i celebracions on hi hagi persones especialment vulnerables al virus.

Cargando
No hay anuncios

Quarta vacuna per a persones de més de 80 anys

Tant Argimon com Darias han explicat que la ponència de vacunes està estudiant la necessitat d'administrar dins d'aquest any una quarta dosi a les persones més grans de 80 anys, com ja estan fent alguns països com Itàlia. "Segurament acabarem posant-la, ho estem estudiant", ha dit el conseller de Salut, que també opina que el govern espanyol hauria de retirar el certificat covid i els formularis de control sanitari per a viatgers, que han quedat "sense sentit" ara que ja no es fan proves a la població en general ni seguiment dels positius.

Cargando
No hay anuncios

Segons Argimon, la malaltia ha entrat ara en una fase de "seguiment", amb una incidència de 200 casos per cada 100.000 habitants cada 14 dies i una quarantena de pacients ingressats a les UCI dels hospitals per covid-19, la xifra més baixa des de l'estiu del 2020. De fet, el conseller assegura que s'està monitoritzant el virus com es fa amb la grip i ha explicat que no cal fer-se autotest a casa o a la farmàcia en cas de presentar símptomes, sinó fer servir mascareta o quedar-se a casa "quatre o cinc dies" si hi ha febre o altres símptomes greus. "La idea que si tenim símptomes ens hem de fer la prova al CAP l’hem de desestimar, i només si el professional sanitari creu que cal, farà la prova", ha dit.