Cada cop més violència i més casos d'amnèsia en les agressions sexuals ateses a l'Hospital Clínic
El centre de referència en violència sexual de Barcelona ha atès 587 víctimes entre gener i octubre
BarcelonaUn terç de les víctimes d'agressió sexual a Barcelona ha patit acarnissament físic i gairebé la meitat (45%) tenen amnèsia o problemes per recordar els fets. L'Hospital Clínic, centre referent en l'atenció sanitària de la violència sexual del país, ha atès 524 dones i 64 homes entre el gener i l'octubre d'enguany, un 5,6% més que l'any passat. El degoteig de casos no s'atura, però ara, a més, els professionals d'urgències han constatat una intensificació de les lesions físiques de les víctimes. A més de l'agressió sexual i el greu impacte psicològic que implica, el 37% de les dones i el 25% dels homes també presentaven ferides, que van des dels cops a mossegades i cremades, lesions moderades o greus com les fractures òssies, els escanyaments i els esquinços genitals. L'any passat el percentatge era al voltant del 20%. "L'augment de la violència física que s'afegeix a la violència sexual fa que l'impacte de l'agressió sigui encara més intens", explica la psiquiatra i presidenta de la comissió de Violència Masclista i Salut del Clínic, Lluïsa García Esteve.
El balanç anual del Clínic, juntament amb la informació policial, serveix de termòmetre de la violència sexual a la ciutat i rodalia. L'any passat, l'informe ja va confirmar l'assoliment d'una onada inèdita de casos: se'n van registrar 556 entre gener i octubre, però es van acabar enfilant fins a 659 al desembre. Al mateix període de gener a octubre d'enguany, la dada torna a repuntar amb 587 casos i les professionals auguren que, malauradament, es tornarà a tancar un altre any amb una xifra prop de 700 violacions. Això vol dir que, en els últims cinc anys, el Clínic ha atès 2.514 víctimes de violència sexual. Arriben a urgències entre 24 hores i sis mesos després d'haver patit una violació i en molts casos amb llacunes (27%, eren un 37% l'any passat) o amb una impossibilitat total de recordar els fets. L'amnèsia total s'ha multiplicat per quatre en un sol anys, passant del 4,5% dels casos al 18,5%.
El bloqueig mental davant una agressió sexual no és gens estrany: el cervell d'una víctima, per protegir-se i sobreviure a l'agressió, pot desconnectar o eliminar els records d'aquelles experiències que han amenaçat la seva integritat emocional i física. Sovint aquesta amnèsia traumàtica és parcial, però podria passar que la víctima l'esborrés del tot, segons la infermera del Clínic especialitzada en atenció a la violència sexual Teresa Echevarría. Un altre dels possibles motius d'aquest repunt de casos d'amnèsia és el consum de drogues. Dos terços dels atesos pels serveis d'urgències que comuniquen haver patit una agressió sexual expliquen que havien consumit alcohol almenys sis hores abans de la violació. És una dada important, que no pot interpretar-se com una atribució de culpa per a la víctima, sinó perquè sovint els agressors aprofiten el consum voluntari per agredir, el que es coneix com a submissió oportunista.
El balanç del Clínic, que està especialitzat en l'atenció a les víctimes de violència sexual de més de 16 anys, constata que en un de cada cinc casos hi ha sospita que la violació ha estat facilitada per drogues: un 20% de les ateses havien begut o havien consumit cocaïna, cànnabis o amfetamines. També afegeix que en un 7% dels casos la víctima sospita haver estat drogada contra la seva voluntat i les proves clíniques ho confirmen en el 72% dels casos, si bé el fet de no detectar en sang o orina les substàncies no significa res: algunes poden desaparèixer de l'organisme poques hores després sense deixar-ne rastre.
Recollir proves sense denúncia
El model d'atenció i de seguiment de les víctimes de violacions de l'Hospital Clínic ha afavorit que moltes d'elles es dirigeixin directament al centre sanitari després de l'agressió. El 42% arriben a l'hospital per iniciativa pròpia i el 80% en les 72 hores posteriors a l'agressió. Abans, la majoria no demanaven ajuda mèdica o prioritzaven la denúncia en comissaria. Ara bé, la intenció de denunciar continua estancada: menys de la meitat de les víctimes afirmen en seu hospitalària que posaran el seu cas en coneixement d'un jutge. En el cas de les dones, hi ha un 19,3% que afirma que no denunciarà els fets i un terç demana temps abans d'exercir aquest dret, perquè diuen que no estan en condicions de pensar si denunciaran o no en el moment de ser ateses. Pel que fa als homes, el 30% directament diu que no judicialitzarà el cas i un 27% té dubtes.
En aquests casos en què la víctima no té clar si portar el cas als tribunals, l'Hospital Clínic demana recollir igualment les proves que se'ls facin, tal com permet la llei del només sí és sí. García Esteve ha detallat que ja s'està negociant amb els responsables judicials perquè els sanitaris del Clínic puguin recollir les proves de l'agressió i les derivin a l'Institut Anatòmic Forense. Un cop allà, es custodiaran fins que la víctima prengui la decisió de presentar la denúncia corresponent. Fins a la posada en marxa de la nova llei, la recollida de proves depenia d'un metge forense, que les custodiava, i García espera que l'any vinent puguin tirar endavant aquesta recollida de proves.
-
Per sexe
El 89% de les víctimes són dones (524) i l'11%, homes (64)
-
Per edat
La majoria de les víctimes (45,8%) tenen entre 16 i 25 anys, però el grup d'edat amb més casos a l'alça respecte a l'any passat és el de 26 a 35 anys (192 casos)
-
L'agressor
El 67% de les víctimes coneixia el seu agressor i el 8,3% de les violacions van ser múltiples
-
Per lloc
El 46% de les agressions es cometen en un domicili, el 16% al carrer i el 10% en entorns d'oci nocturn
-
Vulnerabilitat
El 3,7% de les agressions sexuals (22) han estat a persones sense sostre (15 dones i 7 homes), set de les quals en grup