L'ús de somnífers pot augmentar el risc d'Alzheimer, segons un estudi
Investigadors danesos i nord-americans identifiquen la molècula que permet la neteja del cervell mentre es dorm
BarcelonaEls medicaments per tractar l'insomni poden causar l'efecte contrari: tot i que es prenen per dormir i descansar, la son induïda pot no ser sana i produir problemes de salut a llarg termini. Segons un estudi publicat aquest dimecres a la revista Cell, els fàrmacs que es prenen per descansar tenen efectes secundaris, ja que no permeten que el cervell es netegi adequadament mentre es dorm. Una interrupció que augmenta el risc de patir afectacions cognitives, com ara Alzheimer.
Darrere d'aquest toc d'atenció hi ha investigadors del Centre de Neuromedicina Traslacional de la Universitat de Rochester, als Estats Units, i de la Universitat de Copenhaguen. L'equip ha analitzat com funciona i quin possible impacte té el somnífer basat en zolpidem, amb efectes similars a les benzodiazepines i comercialitzat amb el nom Ambien, en el cervell. L'estudi suggereix que aquests medicaments suprimeixen el sistema glimfàtic, que s'encarrega de l'eliminació de residus cerebrals, i, per tant, afavoreixen l'acumulació de proteïnes tòxiques al cervell. Per exemple, la beta amiloide i la tau, que influeixen en l'aparició de malalties neurodegeneratives.
La troballa va ser fortuïta, ja que l'origen d'aquest estudi era descobrir de quina manera el cervell es renta quan dormim. Fa temps que se sap que aquest òrgan humà fa circular líquid pel cervell i la medul·la espinal per eliminar les proteïnes tòxiques durant el son. Amb tot, fins ara no quedava clar què és el que impulsa aquest procés. Ara, aquests investigadors han descobert que una molècula anomenada norepinefrina té un paper clau en la neteja del cervell, si bé per ara només ho han comprovat en ratolins.
Durant el son profund, el tronc encefàlic allibera petites onades de norepinefrina aproximadament cada 50 segons. Aquesta molècula contrau els vasos sanguinis, generant pulsacions lentes que creen un flux rítmic al líquid circumdant per arrossegar les deixalles. "És com encendre el rentaplats abans de ficar-se al llit i despertar-se amb el cervell net", resumeix Maiken Nedergaard, autora principal de l'estudi.
"Director d'una orquestra"
En models animals, els investigadors es van fixar en la relació entre la norepinefrina i el flux sanguini durant el son profund i van descobrir que les ones de norepinefrina es correlacionen amb les variacions del volum sanguini cerebral. Tot seguit, l'equip va comparar els canvis en el volum sanguini amb el flux de fluid cerebral i va comprovar que els vasos actuen com a bombes per impulsar el fluid cerebral circumdant i eliminar les deixalles. "La norepinefrina és com el director d'una orquestra", explica Natalie Hauglund, investigadora de la Universitat de Copenhaguen i de la Universitat d'Oxford.
En aquest moment, els investigadors es van fer una pregunta: tothom dorm igual? Per esbrinar-ho, els van administrar als ratolins zolpidem i van comprovar que les ones de norepinefrina durant el son profund eren un 50% menors que entre els que s'adormien de forma natural. De fet, tot i que els animals tractats s'adormien més de pressa, el transport de fluids al cervell disminuïa més d'un 30%.
L'equip creu que és probable que les troballes es puguin aplicar als humans, que també tenen un sistema glimfàtic, encara que per confirmar-ho calen més proves. "Cada vegada més gent utilitza medicació per dormir, i és molt important saber si és un somni saludable", adverteix Hauglund. I Nedergaard conclou: "Ara que sabem que la norepinefrina impulsa la neteja del cervell, podem esbrinar com aconseguir que la gent tingui un somni llarg i reparador".