L'OMS dona per controlat el brot mundial de la verola del mico
El descens sostingut de casos en els últims tres mesos porta l'agència a aixecar l'emergència sanitària internacional
BarcelonaEl brot de verola del mico que va posar en alerta les autoritats de bona part del món ja no és una amenaça sanitària. El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom, ha declarat aquest dijous el final de l'emergència internacional pel brot de monkey pox –el nom en anglès de la malaltia–, declarada el juliol de l'any passat per la detecció de milers de casos en poc més de tres mesos. El comitè d'emergència es va reunir dimecres, gairebé un any després de l'eclosió dels primers casos a Europa, per analitzar trimestralment la situació del brot i va acabar per recomanar a l'organisme que aixequés l'alerta. "He acceptat el consell i em complau declarar que la verola del mico ja no és una emergència de salut pública a nivell mundial", ha anunciat Adhanom. La decisió arriba només sis dies després que l'agència fes el mateix amb el covid i, a hores d'ara, doncs, el nivell de màxima alerta només es manté amb la pòlio, endèmica a l'Amèrica Llatina.
Segons l'OMS, la ràpida resposta a nivell global i local ha aconseguit "fer avançar molt" en el control de la malaltia. De fet, en els últims tres mesos s'han reduït un 90% els casos detectats, a mesura que ha augmentat la consciència entre els col·lectius considerats de risc i l'accés a la vacuna. El responsable de l'agència sanitària mundial adverteix, però, que els contagis continuen donant-se en certes comunitats i països i que les companyies farmacèutiques tenen "un paper important" per expandir l'accés als medicaments de prevenció i tractament per contrarestar la malaltia.
Més de 87.000 casos confirmats
Des del gener del 2022 fins a l'abril del 2023, l'OMS ha registrat més de 87.000 casos confirmats de mpox i 140 defuncions en un centenar de països. Encara que no és una infecció de transmissió sexual (ITS), el brot que afecta Europa i els Estats Units està estretament relacionat amb el contacte íntim i directe amb lesions infectades dels genitals i la boca. El 96% dels afectats són homes amb una edat mitjana de 34 anys que tenen sexe amb homes (es declaren gais o bisexuals), i les trobades sexuals són la font principal del contagi (82%), si bé no l'única. En el cas de Catalunya i Madrid, els dos focus més grans de l'Estat, els esforços de sensibilització i vacunació es van concentrar en el col·lectiu d'homes que tenen sexe amb homes.
Les autoritats sanitàries catalanes van decidir que els primers beneficiats de la vacuna fossin els homes del col·lectiu homosexual i bisexual, especialment els que tenen relacions sexuals de risc (en grup, fent servir drogues o sense cap mena de protecció amb múltiples parelles), que prenguin la pastilla que evita la infecció del VIH, la profilaxi de preexposició (PrEP), o que siguin VIH positius. També hi van incloure els infants, les embarassades i els malalts en tractament immunosupressor que hagin estat en contacte amb un cas en els primers quatre dies des de l'exposició, així com els professionals sanitaris que no portaven cap tipus de protecció quan van atendre un afectat.
Adhanom ha subratllat que la reducció dels casos de monkey pox no significa que els països hagin de desatendre la vigilància ni limitar l'accés a les proves i vacunes, com està passant en algunes estats. "Segueix sent important que els països mantinguin les seves capacitats i continuïn fent esforços, avaluïn el risc, quantifiquin les necessitats per respondre i actuïn amb celeritat quan sigui necessari", ha emfatitzat.