Salut

L'OMS alerta dels riscos de consumir begudes vegetals en lloc de llet

Els canvis a la dieta dels europeus augmenten el risc de patir falta de iode

G.G.G.
3 min
Un vas de llet de soja

BarcelonaA bars i cafeteries cada vegada és més freqüent sentir que algú demana un cafè amb llet de soja, civada o ametlla en comptes de llet animal pel seu gust o perquè se'ls posa millor a l'estómac. També hi ha més interès per seguir dietes que exclouen aliments com els ous o el peix per qüestions ètiques, i que eliminen la sal. A Europa, aquest canvi de preferències està fent augmentar una problemàtica nutricional que pot tenir conseqüències en la salut d'infants i adults: la deficiència de iode, un mineral clau per a la regulació de la tiroide que el cos humà és incapaç de produir i s'ha d'adquirir a través del menjar. Així ho ha alertat l'Organització Mundial de la Salut (OMS) en un informe conjunt amb la Xarxa Mundial del Iode publicat aquest divendres. "La creixent popularitat i disponibilitat d'alternatives vegetals a les fonts clau de iode, com ara la llet, els lactis i el peix, contribueixen a una ingesta de iode insuficient i persistent a la regió europea de l'OMS", afirma l'estudi.

L'autoritat sanitària subratlla que els productes lactis sempre han estat una font important de iode en molts països d'Europa occidental i central, especialment per als nens. També molts pinsos i suplements per a animals estan enriquits amb iode per millorar la salut dels animals de granja i els rendiments de llet. No obstant això, el consum de productes lactis està disminuint entre adolescents i adults, i majoritàriament cap de les begudes alternatives a la llet, per exemple, funcionen com a suplement de iode. L'OMS assegura que aquests canvis d'hàbits incrementen diversos riscos, sobretot entre les dones i, en especial, entre les embarassades, que ja poden estar patint problemes de salut.

Les persones que no ingereixen prou iode no produeixen les quantitats necessàries de l'hormona tiroides i, més enllà del signe visible de goll, que és un bony o inflor a la part davantera del coll causada per una tiroide inflada, també provoca trastorns de la tiroide evitables. Per exemple, nòduls tiroidals, goll multinodular i hipertiroïdisme, especialment en adults i gent gran. L'hipertiroïdisme no tractat augmenta el risc d'arrítmia cardíaca, insuficiència cardíaca, osteoporosi, resultats adversos de l'embaràs i deteriorament cognitiu en persones grans.

En dones embarassades, la falta de iode augmenta el risc d'avortament. Però els primers mesos d'embaràs també és fonamental que els nivells de iode siguin adequats per evitar problemes en la formació del sistema nerviós del fetus que puguin desembocar en trastorns neurocognitius d'aprenentatge i comportament.

Suplements de productes alternatius

"El canvi cap a alternatives làcties d'origen vegetal, especialment entre les dones, que ja tenen un risc més elevat de deficiència de iode i malalties de la tiroide que els homes, és preocupant per a la seva nutrició, especialment als països que depenen de la llet com a font de iode", afirma el director regional de l'OMS per a Europa, Hans Kluge. "Aquest informe ha estat crucial per evidenciar un problema existent a Europa", afegeix.

Actualment, la principal via de iodació és la sal, en concret d'aliments que tampoc serien l'estendard de salubritat com són el pa, les carns processades o els plats preparats. "[Aquests aliments] són ara les principals fonts de sal en una dieta occidental, i representen entre el 70 i el 80% del total. No obstant això, enquestes de mercat recents van trobar que només el 9% de la sal dels productes alimentaris processats a Alemanya i el 34% a Suïssa estava iodada", planteja l'informe.

"Els països necessiten estratègies polítiques més flexibles per protegir les persones de la deficiència de iode, incloses polítiques obligatòries per a l'ús de sal iodada de qualitat alimentària en aliments processats i la integració de mesures de reducció de sal i iodació de la sal", planteja l'informe. I en referència als productes alternatius afegeix que caldria garantir una suplementació amb iode.

stats