Coronavirus

Els contactes de contagiats per òmicron faran quarantena obligatòria tot i estar vacunats

La nova variant ja circularia per Catalunya des de fa dies i Salut diu que preocupa més la transmissibilitat que no que provoqui casos més greus

Santa Coloma de GramenetLa variant òmicron del covid podria estar circulant a Catalunya des de fa un parell de setmanes, segons els indicis del departament de Salut a partir de les anàlisis de les aigües residuals. I el que més preocupa les autoritats sanitàries no és tant si provoca infeccions més severes –més casos greus i hospitalitzacions–, sinó si facilita la infecció i té més habilitat per esquivar la protecció que confereixen les vacunes. Davant aquestes incògnites, la nova variant ja ha fet canviar els protocols de les quarantenes, que tornaran a ser obligatòries per als contactes estrets de les persones que puguin estar contagiades per aquesta variant encara que estiguin vacunades. Segons el ministeri de Sanitat, la confirmació del tipus de mutació no sol estar disponible en el moment del diagnòstic i cal aplicar el principi de prevenció si hi ha sospita a la mateixa PCR o si la persona forma part d'un brot. Aquests aïllaments seran obligatoris i es vigilaran telefònicament els contactes encara que tinguin una prova negativa, puntualitzen fonts del departament de Salut.

La mesura, avançada per les autoritats catalanes, tindrà un abast estatal i està previst que es discuteixi a la reunió interterritorial de Salut d'aquest dijous. A partir d'aleshores, es consideraran casos sospitosos de contagi amb òmicron els viatgers de països del sud d'Àfrica que donin positiu o bé quan es detecti la variant en els cribatges que s'han començat a fer de manera aleatòria al 20% de les PCR que es fan. Ara com ara, amb la variant delta, els contactes amb pauta completa no han de seguir quarantena, però sí que es fan una prova i, en cas de ser positiva, s'han d'aïllar. "El que cal fer és minimitzar el risc evitant grans transmissions de persona a persona i vigilant contínuament les variants que circulen", ha explicat el cap del servei de microbiologia de l’Hospital de la Vall d’Hebron, Tomàs Pumarola. "Assumim que té més capacitat de transmissió i que podria escapar-se de la vacuna, tot i que no està demostrat de forma fefaent, però la virulència no és un aspecte directament relacionat amb l’espícula, el mecanisme que permet que el virus infecti la cèl·lula", ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa als dos únics positius sospitosos de ser causats per l'òmicron que han transcendit a Catalunya, els identificats a l'aeroport del Prat procedents de Sud-àfrica, el servei de microbiologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge encara no ha acabat de seqüenciar les mostres i no ha pogut determinar si contenen les mutacions pròpies de la variant òmicron. Els resultats s'obtindran aquest divendres. Amb tot, Salut dona per feta la presència d'òmicron al país. En aquest sentit, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha volgut destacar que malgrat que hi ha una situació d'alarma arreu d'Europa per la variant òmicron, l'evolució epidemiològica a Sud-àfrica (on s'ha originat la mutació) és "molt baixa" comparada amb la d'altres països, incloent-hi Espanya i Catalunya. "Cal posar en context tota la informació que tenim sobre la variant. Per exemple, allà és estiu i tot i que hi ha una pujada de contagis, la xifra és més baixa", ha dit. A Balears ahir es va detectar el primer cas i a Madrid n'hi ha dos de confirmats de moment.

El que no se sap de la variant

Pumarola ha detallat que l'òmicron acumula més de 30 mutacions a l'espícula (és a dir, a la part del virus que li permet accedir fins a la cèl·lula) i que són precisament aquests canvis els que han fet que s'hagi convertit en una variant d'interès i que tots els esforços es concentrin ara en conèixer més sobre el seu comportament i en intentar identificar els positius que causa. El microbiòleg ha posat l'exemple de la clau i el pany per explicar per què és important monitoritzar aquestes mutacions: l'espícula és la clau que té el virus per obrir la porta de la cèl·lula i infectar-la. Si se li posa difícil amb vacunes, el virus mutarà per perfeccionar la clau per entrar a la cèl·lula, adherir-s'hi i infectar-la de manera més eficaç.

Cargando
No hay anuncios

"Quan ens vacunem, generem anticossos específics contra l’espícula. Si aquesta muta, que és el que ha fet l'òmicron, l’anticòs s’uniria pitjor i podria disminuir la protecció que ofereixen les vacunes", ha resumit Pumarola, que ha puntualitzat que això no necessàriament passa amb la immunitat natural, és a dir, l'adquirida per contagi. Amb tot, l'expert ha recordat que el naixement de noves variants serà una tònica al llarg de la pandèmia i que cada vegada que n'aparegui una de nova s'haurà d'investigar quina implicació pot tenir en la transmissió del virus, en la severitat de les infeccions i en la necessitat de reformular les vacunes. L'expert ajorna, però, aquesta última possibilitat: "Hem anat perdent la protecció de les vacunes davant la infecció, però no davant la gravetat, que és el que no volem, que hi hagi ingressos".

Cargando
No hay anuncios

Pumarola planteja que caldrà veure si l'òmicron és capaç de desplaçar la variant delta en llocs on la cobertura vacunal és del 80%. "La situació és totalment diferent de la de Sud-àfrica, on hi ha poca densitat poblacional però només un 25% de persones vacunades", ha destacat. Cal recordar, a més, que les mutacions de l'òmicron fan que s'assembli més a la variant alfa, que va quedar substituïda per la delta i ara és predominant.

I si la vacuna continua protegint de la infecció greu, no és estrictament necessari reformular les vacunes. El microbiòleg creu que n'hi ha prou amb l'administració de les terceres dosis de reforç, si bé això no significa que a mitjà o llarg termini no calgui modificar les fórmules actuals, "com ja passa cada any amb la grip", per adaptar-se a la mutació que predomini. "Com sempre he dit, aquest és un procés molt dinàmic perquè predominen les variants que millor s'adapten i que tenen més eficàcia biològica.