Salut

L'Hospital del Mar fa una cirurgia làser inèdita a l'Estat contra un tumor cerebral

La intervenció va requerir molta preparació i quatre hores de ressonància magnètica

ARA
i ARA

BarcelonaL'Hospital del Mar ha practicat una cirurgia làser inèdita a l'Estat per extreure un tumor cerebral. Els professionals han fet servir la tècnica de l'ablació (o escissió) amb làser guiada per ressonància magnètica per tractar un glioblastoma. Aquest és un tipus de tumor cerebral que, per la seva localització, sovint és complex d'extirpar amb mètodes quirúrgics convencionals. Segons ha informat aquest dimecres l'hospital, aquesta nova tècnica –anomenada teràpia tèrmica intersticial amb làser (LITT)– molt poc invasiva es reserva sobretot per a pacients amb epilèpsies refractàries, és a dir, que pateixen crisis convulsives malgrat prendre fàrmacs anticonvulsants.

Abans d'accedir a aquest tractament, però, els pacients han d'haver esgotat tots els tractaments habituals. És el cas d'un home de 45 anys, que va ser operat amb cirurgia oberta per primer cop el 2022. Els metges van aconseguir extirpar-li el tumor completament, però l'any passat va patir una recaiguda tumoral, que va poder operar-se de nou amb el mateix procediment i resultat. Enguany, els metges van detectar-li novament un càncer amb afectació a l'àrea cerebral que s'encarrega dels moviments i al cos callós, una àrea amb implicacions cognitives molt importants. Tot plegat impedia una altra cirurgia oberta.

Cargando
No hay anuncios

Una operació de quatre hores

Abans de començar la cirurgia làser, els metges van planificar les trajectòries que farien dues sondes làser dins del tumor. Un cop col·locades amb l'ajuda d'un braç robòtic, el pacient i l'equip quirúrgic es van traslladar a la sala de ressonància magnètica per fer l'ablació tèrmica. "El grau d'ablació s'avalua mitjançant mapes de termografia per ressonància, que mostren, en temps real, la temperatura, tant dels punts a destruir com dels punts de seguretat", ha detallat el cap de la unitat de neuroradiologia del servei de radiologia de l'Hospital del Mar, el doctor Jaume Capellades.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta tècnica permet fer un seguiment constant de la intervenció i dona una gran precisió i seguretat als metges en una operació que, en aquest cas, va durar quatre hores. Després de la intervenció, el pacient no va presentar seqüeles i va ser donat d'alta cinc dies després. De fet, fins i tot va recuperar algunes de les capacitats que s'havien vist afectades pel tumor.

Prudència malgrat els bons resultats

Les proves amb contrast dutes a terme després de la intervenció mostren que ja no es produeix captació del contrast per part de les cèl·lules tumorals al cervell, fet que només es produeix en aquells casos en què el tractament emprat té èxit. Ara bé, els metges admeten que cal ser prudents amb aquests bons resultats. "És necessari un seguiment a mitjà termini per veure l'impacte en l'evolució de la malaltia, encara que podem dir que no hi ha hagut complicacions i que la imatge de després del tractament és molt satisfactòria", ha valorat la coordinadora del servei de neurocirurgia, Gloria Villalba. Després d'aquesta intervenció, l'Hospital del Mar ha incorporat la tècnica LITT a la cartera de serveis, tant per tractar glioblastomes com metàstasis cerebrals.