BarcelonaNovembre del 2019. Un grup de pacients i professionals sanitaris del CAP Doctor Lluís Sayé, conegut com a CAP Raval Nord, celebraven amb cava que aviat estrenarien ambulatori. Després de 12 anys de reivindicacions (incloent-hi una ocupació veïnal) i pugnes entre l'Ajuntament de Barcelona i les conselleries de Cultura i Salut, per fi deixarien enrere l’edifici de l'Antic Dispensari Antituberculós i s'instal·larien a la Capella de la Misericòrdia. L'ambulatori havia quedat obsolet: consultes amb poca ventilació, passadissos tan estrets que costa que hi passin les cadires de rodes i parets que cauen a trossos pel pas del temps. Ni tan sols la porta principal és automàtica. Els veïns brindaven eufòrics perquè Govern i consistori havien acordat el trasllat al vell edifici religiós, una reubicació que s’havia resistit per un conflicte amb el Macba, que la reclamava per ampliar les seves instal·lacions. Inicialment, es preveia que les obres per condicionar aquest entorn dessacralitzat com a centre sanitari acabessin a finals del 2022 i el CAP pogués entrar en funcionament el 2023. Però el calendari inicial era massa optimista i, gairebé tres anys després, la construcció continua a les beceroles. De fet, les obres encara no han començat i, segons confirmen a l'ARA fonts de Salut, el CAP no estarà enllestit almenys fins al 2025.
Els motius, diuen les mateixes fonts, són eminentment "tècnics": el concurs del projecte es va allargar massa i la reforma és complexa perquè cal preservar diversos elements patrimonials. "Tant l’Ajuntament com Salut ens diuen que anem dins el calendari previst, però no veiem cap moviment. Sabíem que es retardaria i que no estaria a punt per al 2023, perquè les obres públiques s’allarguen i hi poden haver traves tècniques, però ens preocupa la lentitud de l’administració", corrobora Iñaki Garcia, un dels representants de la plataforma CAP Raval Nord Digne. El veí lamenta que Salut "no sigui transparent" i deixi clars els tempos. "A l'estiu es va celebrar una sessió amb el Servei Català de la Salut (CatSalut) en què se'ns va garantir que es complirien els terminis. Però quins? No se'ns explica si hi ha problemes tècnics que alenteixen el projecte, simplement no se'ns comunica res. I si tenim una desconfiança crònica cap a l'administració és perquè és una qüestió que fa anys que arrosseguem", denuncia.
Cargando
No hay anuncios
L'Ajuntament va anunciar aleshores que el nou CAP havia d'entrar en funcionament a partir del 2023, quatre anys després de la cessió d’ús de la Capella per part de l’Ajuntament. "Es va anunciar un calendari genèric basat en el temps que triguem a construir un CAP a Catalunya, entre tres i quatre anys i mig de mitjana", matisen fonts del CatSalut. Defensen que el projecte s'ha alentit més del que les autoritats preveien perquè és una reforma "complicada i molt coral", ja que en la seva elaboració han participat també els veïns i l'Ajuntament de Barcelona i perquè quan s'intervé en edificis de la part antiga de Barcelona, concretament a Ciutat Vella, és obligatori fer cales arqueològiques i assegurar-se molt bé que no es destrueix patrimoni arquitectònic.
Cargando
No hay anuncios
Malgrat que Salut nega que es tracti d'un endarreriment dels calendaris, admet "canvis en les previsions" i ho atribueix tant als esculls tècnics com a la càrrega emocional que té el projecte, que va travar una mica més la feina. "Aquest és el peatge a pagar per debatre idees i arribar a un consens: anar més lent", diuen. Així, fins al setembre de l'any passat aquest projecte urbanístic no es va adjudicar. Nogué-Onzain-López Arquitectura SLP es va imposar en el concurs en què van participar 43 despatxos amb un projecte que preveu conservar l'estructura de la capella i integrar-la al nou edifici. I, de fet, l'altre gran escull és la catalogació patrimonial de l’edifici i el fet que alguns elements s’hagin de preservar, com la façana interna de l’antic temple.
Una obra "de les més complexes"
Salut afirma que està treballant "intensament" per accelerar i millorar la situació del CAP Raval Nord i que s’està preparant la licitació de les obres, després dels controls arqueològics, per poder concretar l’estructura del nou edifici. Tot i que aquests terminis no són els acordats en primera instància, el departament assegura que no hi ha hagut cap ajornament en la construcció. "El projecte és difícil, sobretot tenint en compte que s'ha de fer compatible les obres arqueològiques amb la preservació de la capella. És una de les obres més complexes tècnicament que hem fet mai, la que més si parlem de CAP", defensen fonts de Salut. Des que es va fer l’encàrrec del projecte fins a la seva adjudicació es va trigar un any, mentre que en altres ocasions poden passar entre mig any o vuit mesos.
Cargando
No hay anuncios
L'ARA ha parlat amb un dels socis del despatx d'arquitectes Nogué-Onzain-López i assegura que des del CatSalut els diuen que "s’està treballant" perquè les obres estiguin en marxa a finals d’aquest any o a principis del 2023. “Estem estudiant amb Salut i Infraestructures com ho podem fer per no perdre temps i que les cales no aturin els treballs un any més”, explica. És a dir, que els sondatges arqueològics s’incloguin dins de les obres prèvies i, per tant, es pugui deixar el terreny preparat per al constructor. Fonts de l'Ajuntament també consideren que s'està treballant dins de termini, si bé admeten que "no s'acceptarà cap més endarreriment" en un equipament essencial per al barri. "Hi confiem, però continuem insistint que és urgent tenir aquest CAP: per a la població i per a les treballadores, que no poden exercir amb condicions. Mentre no el tinguem, ens sentirem impotents i molestos", afirma Garcia.
Els veïns reobren la batalla contra l’ampliació del Macba
Un conglomerat d’entitats del barri del Raval ja va deixar clar fa uns dies que no estaven disposades a acceptar que la contrapartida perquè el CAP del Raval Nord es quedés la Capella de la Misericòrdia fos que el Macba creixés ocupant un nou espai a la plaça dels Àngels. Consideren que en un barri tan dens com aquest no es pot perdre ni un sol metre quadrat d’espai lliure i la Xarxa Veïnal del Raval ja ha presentat un contenciós administratiu, que ha sigut admès a tràmit, en contra de l’ampliació. El projecte, que va ser aprovat inicialment per la comissió de govern a finals de juliol, preveu aixecar un nou edifici adjacent al Convent dels Àngels, que es concep com una galeria porxada i amb terrassa. El moviment veïnal demanava poder discutir el projecte amb l’Ajuntament i, finalment, s’ha convocat un consell de barri extraordinari perquè puguin contrastar posicions amb el regidor del districte de Ciutat Vella, Jordi Rabassa. Serà aquest dimarts a la tarda.
Representants d’aquest moviment també s’han reunit amb la nova directora i el gerent del Macba, que els han defensat que el nou edifici tindrà espais d’accés públic com la terrassa i part dels pòrtics i la planta baixa. La direcció del museu es va obrir a explicar millor el projecte i a mantenir un canal de comunicació amb els veïns, i els representants veïnals van insistir que no estan disposats a renunciar als metres quadrats d’espai públic que ja tenen. No volen cap nova construcció a la plaça dels Àngels. "No volem que ens regalin res, volem el que ja tenim", denuncia la presidenta de la Xarxa Veïnal del Raval, Carmela Torró. La seva demanda serà que les obres no comencin.