L'atenció primària duplica les visites per covid en dues setmanes

Salut recomana limitar les visites als hospitals que no siguin imprescindibles per evitar brots

Santa Coloma de GramenetLa corba de la sisena onada del covid creix progressivament sense causar una explosió de noves infeccions similar a la de l’estiu –quan se’n van arribar a detectar 50.000 a la setmana– i sense saturar el sistema sanitari. O almenys els hospitals, perquè els centres d’atenció primària (CAP) sí que estan notant la pressió d’aquest increment de positius. El primer nivell assistencial fa ara el doble de consultes relacionades amb el covid que fa quinze dies, i només l’última setmana les visites per sospita de contagi o per símptomes moderats han crescut un 38%. La secretària de Salut, Carmen Cabezas, ha qualificat aquest augment de “molt greu i important”, perquè l’atenció primària ja carrega amb pràcticament tot el pes de la pandèmia: les vacunes (tant de la grip com del covid), atén els problemes respiratoris i fa proves de detecció mentre intenta recuperar la presencialitat per tractar altres malalties.

El president de la Societat Catalana de Medicina Familiar (Camfic), Antoni Sisó, diu que el creixement de casos de les últimes setmanes és innegable, però “no necessàriament alarmant”. “La incidència està creixent lentament i progressiva, de forma molt diferent de com ho feia durant la cinquena onada, que en pocs dies es va disparar. Però l’evolució de la pandèmia és incerta, no només per la variant òmicron, sinó perquè el virus es comporta sovint de forma imprevisible”, explica el metge. Segons Sisó, la diferència la marquen les vacunes: el virus el mourien sobretot els no vacunats i alguns brots d’origen escolar. 

Cargando
No hay anuncios

En canvi, l’impacte hospitalari encara “es pot contenir”, en paraules de Cabezas, per l’elevada cobertura vacunal. Catalunya té un 75% de població vacunada (un 84,2% si només es tenen en compte els majors de 12 anys) i les autoritats asseguren que per cada 20 positius, es registra una hospitalització. Ara bé, 682 persones estan ingressades per covid, 145 de les quals a les UCI, i això vol dir que a les plantes convencionals hi ha un 30% més de malalts respecte a la setmana passada i un 42% més a crítics. “Esperem poder frenar l’increment i que no tingui la repercussió d’altres onades”, ha dit la secretària. Els majors de 50 anys que no estan vacunats tenen 6,2 vegades més risc d’entrar a l’UCI que els que sí que ho estan, ha recordat.

Cargando
No hay anuncios

Sisó subratlla que cada vegada hi ha més professionals que agafen la baixa laboral per motius emocionals, que se sumen als que han de deixar de treballar per contagi, i defensa que el sistema sanitari hauria de ser més “permeable” per donar cobertura quan calgui als àmbits que més ho necessiten. “Tenim un virus que presumiblement causa més malaltia lleu que hospitalitzacions. Si la primària ha de disposar de recursos humans d’altres entorns com els hospitals per fer front a la demanda, hauria de poder-ho fer”, planteja. El metge assegura que mentre als CAP falten mans per posar vacunes o fer PCR i l’activitat ha crescut un 7,5% en un any, els hospitals l’han reduït fins a un 10%. “O ens ajuden des d’altres nivells o ofegarem la primària”, avisa.

A més, la feina encara augmentarà més als CAP les setmanes vinents, a mesura que vagin creixent els grups de població que han de rebre la tercera dosi del covid. Ara començarà el torn dels majors de 60 anys, que ja es poden vacunar si fa sis mesos que van rebre la segona dosi o tres si van rebre AstraZeneca (la majoria) o Janssen. Amb tot, des de la setmana passada unes 20.000 persones han rebut la injecció, perquè fins ara això depenia de cada CAP, que ho ha gestionat a mesura que s’anaven immunitzant els majors de 70 anys. A partir d’aquest dimecres a la tarda, Salut preveu obrir la possibilitat de demanar cita prèvia a través de la web per al grup de 65 a 69 anys. 

Cargando
No hay anuncios

Brots a hospitals

Salut ha declarat 11.612 contagis en els últims set dies, més del doble que fa dues setmanes, i, tot i que els ingressos s’han deslligat de la corba (proporcionalment entren menys malalts gràcies a les vacunes), aquesta pujada d’infeccions a la comunitat comença a fer forat als hospitals. La directora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Gemma Craywinckel, ha lamentat que el virus està generant brots entre el personal i els usuaris, cosa que pot tenir un impacte “molt rellevant i negatiu” per als pacients i per als professionals.

Cargando
No hay anuncios

Per això, la conselleria recomana als centres fer canvis en la gestió de fluxos de pacients, visites i horaris, i, tot i que ha aclarit que no demanaran prohibir l’entrada d’acompanyants, sí que preguen que, en aquells casos en què no sigui “imprescindible”, s’accedeixi al centre sense acompanyants. Queden excloses d’aquesta indicació les persones dependents, com gent molt gran, persones amb alguna discapacitat o infants. 

L’Hospital del Mar ha sigut el primer centre que ha anunciat la suspensió temporal de les visites a pacients ingressats a Urgències “per una situació excepcional d’elevada pressió assistencial”, excepte en situacions de final de vida. Abans, però, ja van prendre mesures els centres que tenen brots actius de covid i que han restringit les visites, com l’Hospital Verge de la Cinta, de Tortosa, on s’està fent un cribatge massiu per contenir-lo.

Cargando
No hay anuncios
Certificats covid als punts de vacunació

Davant la bretxa digital per descarregar-se el certificat de vacunació covid a través de La Meva Salut, sobretot entre persones grans, la directora del Servei Català de la Salut (Catsalut), Gemma Craywinckel, ha anunciat que Salut activarà la possibilitat de recollir el certificat covid imprès en els punts de vacunació massius “si cal i per a persones que de cap manera el puguin aconseguir per la via digital”. L'objectiu és evitar la saturació dels CAP amb cues com les dels últims dies. Craywinckel també va demanar a la gent que ajudi els seus familiars a descarregar-se el QR si és possible.