Salut mental

Els joves han de gastar el 15% del sou si volen fer teràpia

La meitat dels joves amb dificultats econòmiques tenen problemes de salut mental, segons el Consell de la Joventut d'Espanya i Oxfam Intermón

ARA

BarcelonaLa falta d'expectatives laborals i els preus cars dels lloguers estan provocant un augment de problemes de trastorns mentals entre la joventut espanyola. En l'última dècada, els problemes emocionals s'han multiplicat entre el col·lectiu, segons un informe publicat aquest dijous pel Consell de la Joventut d'Espanya i Oxfam Intermón, que constata que els nois han de fer equilibris per poder fer front a les despeses bàsiques i es veuen obligats a deixar la teràpia psicològica fora de les prioritats perquè no la poden pagar. Dels que pateixen algun trastorn, gairebé quatre de cada deu no demanen ajuda professional perquè és massa cara. De fet, dues sessions al mes, que és una pauta molt comuna, s'emporten fins al 15% dels seus ingressos mensuals.

L’informe, que porta el títol d'Equilibristes. Les acrobàcies de la joventut per sostenir la seva salut mental en una societat desigual, assenyala que hi ha una bretxa en l'atenció sanitària que afecta especialment els joves amb mancances materials severes, així com les dones i les persones a l’atur. Més de la meitat dels més precaris han mostrat trastorns emocionals, però, d'aquests, quatre de cada deu ja ni pensen a tractar-se perquè senzillament no tenen prou diners. El 17% tenen la sort de ser atesos a la sanitat pública, totalment col·lapsada per la falta de psicòlegs. Així que l'única sortida per la resta és fer un esforç econòmic i pagar la consulta privada. Cada sessió ronda de mitjana els 75 euros, mentre que el salari mitjà d'una persona jove és de 1.000 euros. "Per a la generació de persones joves és complicat somiar amb un futur estable, ja que han de fer front a la precarietat laboral, la temporalitat i la desocupació. Viuen en un constant estat de desequilibri econòmic", explica Raquel Checa, responsable del programa Desigualtat Zero d’Oxfam Intermón.

Cargando
No hay anuncios

El patiment dels 'sisis'

L’informe també subratlla que les persones joves que estudien i treballen simultàniament (els anomenats sisis, en contraposició dels ninis, que ni estudien ni treballen) presenten una incidència del 59% de problemes de salut mental, mentre que aquelles que només estudien tenen un 35% de diagnòstics. La combinació de responsabilitats laborals i acadèmiques incrementa significativament l'estrès i els problemes de salut mental. A més, un altre factor important són les desigualtats de gènere, ja que s’observa una bretxa de gènere pel que fa a problemes de salut mental: la meitat de les dones joves han estat diagnosticades amb algun problema de salut mental, davant del 41% dels homes. També hi tindrien a veure les dificultats per accedir a l'habitatge i els efectes del canvi climàtic, que generen un augment de la sensació d'inseguretat i malestar emocional.

Cargando
No hay anuncios

"Les persones joves vivim dia a dia la precarietat més injusta. Hem de fer front a la impossibilitat d'emancipar-nos totes soles, i a una elevada taxa de temporalitat i precarietat laboral. A més, se'ns diu que som la generació de vidre, una generació indolent i que no s’esforça. Tot això genera en nosaltres desafecció pel present i incertesa pel nostre futur, la qual cosa té un impacte molt directe en la nostra salut mental", assenyala Andrea González, presidenta del Consell de la Joventut d'Espanya.

Davant aquesta crisi, l'informe proposa polítiques centrades en abordar les desigualtats estructurals que tenen un impacte en la salut mental de les persones joves. Aquestes propostes inclouen millorar la qualitat de l'ocupació, facilitar l'accés a l'habitatge i desenvolupar el sistema de protecció social, així com garantir la igualtat de drets de la joventut migrant. A més, també es proposa aprovar un pacte d'estat per la salut mental (Catalunya ja té un pla nacional) que reculli totes les mesures proposades i asseguri la inversió dels recursos necessaris per garantir el dret a la salut mental de les persones joves.