Manel Esteller renuncia a la direcció de l'Institut Josep Carreras
L'investigador estava apartat del càrrec des del juny perquè el centre estava avaluant les seves funcions
BarcelonaL'investigador català Manel Esteller ha dimitit com a director científic de l'Institut d'Investigació contra la Leucèmia Josep Carreras (IJC). El centre el va apartar del càrrec el juny passat i estava avaluant la seva actuació després de cinc anys al capdavant de la direcció científica, però, segons ha pogut saber l'ARA, Esteller ha decidit posar punt final a aquesta etapa per centrar-se en la recerca. A més, l'Institut també ha comunicat que Ana Garrido, que fins ara compaginava la direcció estratègica i la gerència, deixarà aquesta segona posició (estava en funcions des del 2020) i s'obrirà un procés de selecció per substituir-la.
D'aquesta manera, l'Institut d'Investigació contra la Leucèmia Josep Carreras encara una renovació tant a la direcció científica (que va assumir temporalment Evarist Feliu) com a la gerència. De moment, però, encara no s'han definit els terminis que marcaran aquest procés. Tot plegat arriba després que l'Institut relegués Esteller del càrrec per avaluar "l’exercici de les funcions de direcció", una decisió que va aixecar polseguera perquè no es van aclarir les raons que van motivar aquesta decisió.
Fonts coneixedores expliquen que Esteller seguirà com a Cap de Grup en Epigenètica del Càncer, un dels "més grans del centre". L'IJC ha agraït el seu paper al capdavant de la direcció científica, ja que "l'institut ha crescut fins a comptar amb 40 grups de recerca i més de 440 professionals, ha aconseguit l’acreditació com a Centre d’Excel·lència Severo Ochoa i entrat a formar part de diversos programes europeus". Pel que fa a Garrido, continuarà com a directora estratègica per entomar els "grans reptes" de futur de l'institut.
Esteller, una referència mundial
Esteller ocupava el càrrec de director científic a l'Institut d'Investigació contra la Leucèmia Josep Carreras des del 2019. Abans, va ser investigador convidat per la Facultat de Ciències Biològiques i Mèdiques de la Universitat de Saint Andrews del Regne Unit i investigador postdoctoral i associat de recerca a la Facultat de Medicina de la Universitat Johns Hopkins dels Estats Units. També va liderar el laboratori d'epigenètica del càncer al Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques (CNIO) i va dirigir el Programa d'Epigenètica i Biologia del Càncer de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge. A més, és autor de més de 640 publicacions en revistes científiques.
És una de les veus més autoritzades en epigenètica i ha rebut nombrosos reconeixements, com el Premi Nacional d'oncologia, el Lansdowne Lecture Award de la Universitat de Victòria de la Colúmbia Britànica, el World Health Summit Award, el Premi Beckman-Coulter, el Premi a la Innovació de la Commonwealth de Massachusetts, el premi Human Frontier Science Program Award, la Medalla d'Or del Parlament de Catalunya, el Premi Internacional Catalunya, la Medalla Narcís Monturiol de la Generalitat i el Premi de Recerca Rei Jaume I.