Alimentació

El berenar de vuit de cada deu alumnes catalans és poc saludable

Investigadors de la UOC alerten d'un excés de sucres i productes ultraprocessats entre els infants de 3 a 12 anys

2 min
Una noia jove escollint un dònut en lloc d'una poma per berenar

BarcelonaEls casos de sobrepès i obesitat infantil no paren d'augmentar i cada cop són més prevalents arreu del món. A Catalunya ja és una epidèmia que afecta el 12,6% dels menors, sobretot entre les famílies amb menys recursos. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) associa el sobrepès en la infància i l'adolescència a un risc més elevat de contreure malalties cardiovasculars i diabetis, però el seu impacte va més enllà de la salut, ja que també afecta el rendiment escolar i la qualitat de vida dels més menuts. Els hàbits de vida saludables, com fer esport i, sobretot, menjar sa, són clau per millorar els indicadors actuals. Ara bé, només el 22% dels nens i nenes catalans d'entre 3 i 12 anys prenen berenars saludables, segons un estudi del grup de recerca FoodLab de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

Els autors han analitzat 2.163 berenars de 734 famílies catalanes amb nens i nenes de 3 a 12 anys i les conclusions són contundents: vuit de cada deu menors berenen poc saludable. L'estudi, fet en col·laboració amb l’Agència de Salut Pública de Catalunya i publicat a la revista Nutrients, conclou que el 42% dels berenars dels menors en edat escolar consisteix en entrepans, seguits de brioixeria (24%), fruita (14%) i una combinació de fruita i brioixeria (6%). A més, han detectat un excés de sucres i productes ultraprocessats que empitjora a mesura que augmenta l'edat dels nens. És a dir, com més gran és l'infant, pitjor és la qualitat nutricional del seu berenar.

Per a la investigadora de FoodLab i professora de la UOC Nadia San Onofre, és "essencial desenvolupar programes d'educació alimentària per millorar la qualitat del berenar des de la primera infància i considerar-lo una oportunitat per ajustar les necessitats dietètiques diàries dels nens i nenes d'Espanya". El departament de Salut va anunciar a l'abril una estratègia per combatre l'obesitat infantil a Catalunya, que es lidera des de 28 equips d’atenció primària (EAP) d’arreu del país.

Com millorar la dieta

Des del grup FoodLab recomanen una dieta amb una àmplia varietat d'aliments vegetals frescos, com fruites, verdures, llegums, cereals integrals i fruita seca. Moderar el consum d'aliments proteics, com el peix, els ous i les carns; menjar menys aliments rics en sucres, greixos i sal, i que l'aigua sigui la beguda principal són altres recomanacions dels investigadors.

Segons els autors, altres recerques sobre alimentació d'infants i adolescents europeus en edat escolar apunten a una deterioració de la qualitat de la seva dieta per l'augment del consum de cereals refinats, brioixeria, menjar ràpid i begudes ensucrades, entre d'altres. San Onofre creu que és important involucrar els més petits a la cuina per incentivar l'acceptació d'aliments saludables, però també que es promogui l'educació alimentària des de les escoles perquè els nens i les nenes adquireixin "coneixements i habilitats que els permetin fer eleccions alimentàries saludables al llarg de la seva vida".

stats