Salut

La inèdita extracció d'una agulla de dentista clavada al cervell d'una nena de 4 anys

La menor, operada al Sant Joan de Déu el maig de l'any passat, no ha patit cap seqüela

ARA
i ARA

BarcelonaFa un any els pares de la Sara, de quatre anys, van veure amb preocupació com durant una intervenció senzilla al dentista per tractar una càries, l'agulla de l'anestèsia li va quedar clavada a la boca. En aquell moment, a la consulta del dentista de l'Eixample de Barcelona on eren, diversos professionals van intentar treure-l'hi, però com més ho intentaven més s'enfonsava. Veient que no ho podien solucionar, un dels dentistes va decidir posar-se en contacte amb el cap de cirurgia maxil·lofacial de l'Hospital Sant Joan de Déu, Josep Rubio. Aquest va ser l'inici d'una operació sense precedents que ha acabat amb final feliç; una intervenció que ha avançat La Vanguardia i ha confirmat l'Hospital Sant Joan de Déu.

Segons ha explicat la família de la menor, quan el doctor Rubio va rebre la trucada demanant consell per abordar el cas de la Sara estava en un congrés a Tenerife i el primer que va fer va ser recomanar que portessin la nena a l'hospital, on va quedar ingressada. Tan aviat com el cap de cirurgia maxil·lofacial va tornar, la nena va ser sotmesa a una intervenció per intentar treure-li l'agulla de la mà del mateix Rubio i del neurocirurgià pediàtric José Hinojosa. Abans de començar l'operació, i tenint en compte que l'agulla de l'anestèsia és molt petita i prima, els doctors van voler fer un TAC per assegurar-se que encara era dins la boca de la menor. Cap dels professionals no havien vist mai un cas així, tampoc no sabien quant de temps necessitarien per extreure-la o si hi havia risc de lesionar alguna artèria o algun nervi durant l’operació.

Cargando
No hay anuncios

La prova va constatar que l'objecte s'havia colat per un petit orifici per on passen nervis i artèries i havia quedat enganxat sota el lòbul temporal dret del cervell. Un cop confirmat el lloc exacte on hi havia l'agulla, Rubio i Hinojosa van decidir intentar treure-la fent una incisió a la part dreta del cap de la Sara, en un lloc on el cabell podria amagar la cicatriu. Fent servir un quiròfan híbrid, que permet realitzar angiografies i angiotacs, i neuronavegació, els doctors van localitzar l'agulla al lloc on esperaven i van aconseguir extreure-la sense provocar cap dany al cervell de la petita. "No és habitual aplaudir al quiròfan. Va ser la manera d’alliberar la tensió acumulada en una operació complexa en què vam fer una cosa que no havíem fet mai i de què depenia el futur de la Sara", recorda Hinojosa en declaracions a La Vanguardia.

"No deixeu de portar els nens al dentista"

Després de la intervenció, la Sara va estar una setmana ingressada a Sant Joan de Déu i va tenir una bona evolució. Ara, un any després, els cirurgians han considerat que no li ha quedat cap seqüela, a excepció de la cicatriu. Davant l'èxit sense precedents d'aquest cas tan excepcional, els professionals van presentar-lo al Congrés de la Societat Espanyola de Neurocirurgia Científica del febrer passat. A més, els doctors han escrit un article sobre els detalls de la intervenció inèdita i preveuen publicar-lo en una revista científica pròximament.

Cargando
No hay anuncios

"Volem destacar que el cas de la Sara no és motiu per deixar de portar els nens al dentista o per tenir por de posar-los anestèsia quan és necessària per evitar el dolor", insisteix Hinojosa. La lliçó que se'n pot extreure, segons el neurocirurgià, és que "en els actes mèdics de vegades passen imprevistos; l’important és que estiguem preparats per resoldre’ls".