Salut

Illa crea un comitè assessor per "transformar" el sistema sanitari

Entre les prioritats hi ha la millora del finançament i la reducció de les llistes d'espera

ARA
i ARA

BarcelonaLa primera decisió del govern de Salvador Illa en l’àmbit sanitari ha estat la creació d’un comitè d’experts per assessorar com s’ha de reformar el sistema sanitari català. Uns pocs dies després que la consellera Olga Pané assegurés en comissió parlamentària que no es farien nous grups per analitzar la situació del sector sanitari, sinó que es portarien a la pràctica les recomanacions i propostes que els anteriors governs han anat recollint, l’executiu ha aprovat aquest dimecres la constitució del Comitè d’Avaluació, Innovació, Reforma Operativa i Sostenibilitat del Sistema de Salut (abreujat com a Cairos). 

L’esperit d’aquest think tank és el d’aplicar millores en el sistema de salut tenint en compte els “importants canvis socials, demogràfics, econòmics i tecnològics que configuren una realitat molt allunyada del context en què es va originar”. El Cairos el lidera el director gerent de l’Hospital Sant Joan de Déu, Manel del Castillo. “No farem nous documents, aprofitarem els que s’han fet fins ara, en què han participat grans experts. El que hem de veure és com començar a aplicar aquestes mesures”, ha explicat.

Cargando
No hay anuncios

Entre les prioritats d'aquest grup hi ha l’adequació del finançament i la despesa en salut, la millora de l’accessibilitat i la reducció de les llistes d’espera, i el desplegament de l’atenció social i sanitària integrada i de l’Agència de Salut Pública. L'objectiu del grup és anar més enllà de "les mesures d'actualització i modernització" que s'han anat prenent fins ara. En part, subratlla l'executiu, perquè tot i que considera que fins ara s'han mantingut bons resultats en indicadors de salut, "es fa palès un deteriorament sostingut d'alguns aspectes clau per a l'equitat del sistema", entre els quals cita la percepció sobre l'empitjorament de l'accessibilitat, sobretot en l'atenció de menor complexitat.

Menys burocràcia i més integració

El president de Cairos assenyala que el sistema sanitari actual es va crear fa 40 anys i, en aquestes dècades, els pacients, els professionals, els centres sanitaris i les administracions han canviat molt. “El sistema no està donant la resposta àgil i accessible que voldríem. És necessari incorporar reformes, com per exemple, sistemes d’organització menys burocràtics. Hem d’actualitzar-lo”, afirma. Un altre dels grans objectius és la integració del sistema. “Ara els pacients amb patologies cròniques i necessitats socials reben una atenció molt dividida. Hem d’intentar una atenció més global, accessible i personalitzada”, subratlla Del Castillo. 

Cargando
No hay anuncios

La portaveu del Govern, Sílvia Paneque, ha subratllat que el grup ja no proposarà “més diagnòstics”, sinó que treballarà sobre informes que ja s’han fet, com el de 30 mesures per enfortir el sistema de salut, que va elaborar un comitè d’experts del qual formava part Del Castillo i que es va presentar durant la presidència de Quim Torra. Sobre la sostenibilitat econòmica, Paneque ha parlat d’“adequar” el finançament per a Salut. L’objectiu és que no hi hagi una escletxa "tan gran" entre els 13.000 milions d’euros pressupostats i els 16.000 de despesa real que es preveu per a aquest any.

A més, el Govern ha aprovat aquest dimecres la constitució de la comissió mixta de seguiment per al nou campus de l’Hospital Clínic de Barcelona. La comissió, que es preveu que es constitueixi a l’octubre, és el pas previ per crear el consorci que gestionarà el projecte d’ampliació de l’hospital.

Cargando
No hay anuncios
Qui és Manel del Castillo, director del Cairos?

Del Castillo, de reconegut prestigi en l'àmbit de la gestió sanitària, és metge especialista en medicina familiar i comunitària i té un màster en gestió de l'empresa pública per Esade. A més de ser el director gerent de Sant Joan de Déu des de l'abril del 2003, també presideix la European Children's Hospitals Organisation (ECHO) des del 2020.