Càncer

Identifiquen les cèl·lules que prediuen quines leucèmies seran letals d'aquí a 20 anys

Investigadors catalans descobreixen que el pronòstic del pacient està definit des d'abans del diagnòstic i obren la porta a noves teràpies

Santa Coloma de GramenetMolt abans de rebre el diagnòstic, el pacient de leucèmia limfàtica crònica que acaba tenint un pronòstic molt dolent té un petit grup de cèl·lules que ho anticipen. Les cèl·lules tumorals que poden acabar sent resistents a les teràpies, generar recaigudes i donar lloc a formes més agressives estan presents des d'abans de l'inici de la malaltia, molts anys abans que puguin aparèixer les complicacions. Investigadors de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (Idibaps) i l'Hospital Clínic de Barcelona han demostrat que aquestes cèl·lules es poden detectar en quantitats petites en fases molt primerenques de la patologia, una troballa que dona esperança al 10% dels pacients als quals aquest càncer se'ls transforma en un tumor molt més greu i intractable.

"Pensàvem que l’evolució tumoral era més progressiva, que al llarg del temps i pels tractaments les cèl·lules malignes podien anar adquirint diferents mutacions que les feien més agressives i resistents als tractaments. Però ara hem constatat que les cèl·lules que prediuen com serà la fase final de la leucèmia es poden identificar en el diagnòstic de la leucèmia, entre 15 i 20 anys abans que sigui massa tard", explica a l'ARA l'investigador de l'Idibaps i coautor de l'estudi Ferran Nadeu.

Cargando
No hay anuncios

La leucèmia limfàtica crònica avança molt lentament i una part important dels pacients pot conviure amb ella tota la vida. Però entre un 5% i un 10% dels pacients pateixen una transformació tumoral que evoluciona cap a formes més greus (un limfoma de cèl·lules B grans) a causa d'aquest petit grup de cèl·lules, que poden passar anys adormides. "És com si la cèl·lula mare de la leucèmia engendrés moltíssimes llavors filles des de l'inici de la malaltia, cada una amb alteracions diferents que els permetran créixer en el futur quan les condicions els siguin més adequades", defineix el director de l'Idibaps i del grup de Patologia molecular en neoplàsies limfoides, Elías Campo. Així, tot i que és el mateix càncer, en aquesta fase la leucèmia es manifesta de forma més agressiva i la mitjana de supervivència cau per sota de l’any, entre els sis i els deu mesos.

Els investigadors han analitzat les mostres de 19 pacients des que van diagnosticar-los fins que van patir aquest canvi tumoral letal. Els resultats de l'estudi, finançat amb un milió d'euros per la Fundació La Caixa, han estat publicats aquest dimecres a la prestigiosa revista Nature Medicine i canvien la visió que es tenia sobre com progressa la leucèmia, segons els seus autors, ja que permet identificar quins pacients tenen les cèl·lules que causen aquesta transformació abans que sigui massa tard.

Cargando
No hay anuncios

Tractaments preventius i precoços

"Aquestes observacions ens han canviat una mica la perspectiva que teníem de l’evolució d’aquest tipus de leucèmia i són resultats que probablement es podran estendre a altres leucèmies i tumors sòlids", explica Nadeu. De fet, l'estudi té dues possibles derivades. La primera, que en un futur pròxim es puguin detectar de forma primerenca aquestes cèl·lules utilitzant tècniques molt sensibles de diagnòstic que fins ara només es poden fer servir al laboratori i que inclouen la seqüenciació individual del genoma.

Cargando
No hay anuncios

La segona via que s'obre és el disseny de potencials teràpies per a aquest grup de pacients. "Al laboratori veiem que tractar les cèl·lules amb fàrmacs que bloquegen unes alteracions en el metabolisme cel·lular i que s’estan assajant per a altres tumors podria inhibir el seu creixement. Haver identificat les vulnerabilitats d’aquestes cèl·lules és un primer pas per proporcionar un tractament precoç", planteja l'investigador.