Vacunació covid
Salut11/10/2022

Hipra preveu que l'EMA autoritzi la seva vacuna contra el covid al novembre

L'empresa catalana entregarà a finals de mes la informació addicional que li va demanar Brussel·les

Brussel·lesDesprés de diferents entrebancs i ajornaments, Hipra preveu que l'Agència Europea de Medicaments (EMA) autoritzi la seva vacuna contra el covid aquest novembre. L'empresa catalana, en un primer moment, esperava ja comptar amb el vistiplau de la Unió Europea al març, però ha hagut d'anar retardant la data en més d'una ocasió perquè l'EMA li ha anat demanant informació addicional sobre el fàrmac i el seu procés de producció. "Confiem molt que aquesta vegada sí que obtindrem l'autorització", ha subratllat la directora de R+D d'Hipra, Èlia Torroella, en una roda de premsa aquest dimarts al matí a Brussel·les.

Hipra, que té molta experiència en vacunes per al sector veterinari però és la primera vegada que treballa amb un fàrmac per a humans, assegura que una setmana després de tenir el permís de l'EMA ja podrà començar a comercialitzar els seus vaccins, i compta poder administrar-los com a dosi de reforç contra el covid en la campanya d'aquest mateix hivern. La companyia calcula que, en els primers mesos, podria arribar a produir uns cinquanta milions de dosis i, a la llarga, uns mil milions a l'any.

Cargando
No hay anuncios

Tot i que Hipra arribarà més tard al mercat que altres farmacèutiques, la companyia d'Amer subratlla que hi ha diferents característiques que fan la seva vacuna més competitiva. Serà lleugerament més barata que les que s'han anat administrant a la Unió Europea fins ara, valdrà uns 10 euros i les altres, segons Unicef, costen entre 12 i 21 euros per dosi. A més, proporciona una immunitat superior durant més temps i provoca menys efectes secundaris, i es pot conservar en una nevera normal i, per tant, no cal ultracongelar-la com les d'ARN.

Cargando
No hay anuncios

La companyia creu que aquests factors podrien facilitar-ne la venda a països més pobres i que tenen menys capacitat logística per a fer arribar a tots els seus ciutadans la vacuna contra el covid. D'altra banda, al provocar menys efectes secundaris, l'empresa apunta que la gent de països més rics que ara ja s'ho pensa dues vegades abans de posar-se dosis de reforç pel mal de cap o la febre que pugui tenir durant unes hores probablement estarà més disposada a posar-se la vacuna d'Hipra.

Vacunes catalanes a tot el món

Catorze dels estats comunitaris, entre els quals hi ha Espanya, França o Àustria, ja han acordat amb Hipra una compra de fins a 250 milions de vacunes. Aquest contracte, però, no és com els que Brussel·les va firmar amb Pfizer-BioNTech, Moderna o AstraZeneca a correcuita durant els primers mesos de pandèmia, que ja van comprar les dosis fins i tot abans que l'EMA les autoritzés, sinó que senzillament cada país té dret a adquirir-les de forma prioritària.

Cargando
No hay anuncios

En tot cas, el vicepresident executiu d'Hipra, Carlos Montañés, ha assegurat que la Unió Europea "necessita" el seu fàrmac i que li interessa que es vengui en tant que "potencia l'autonomia estratègica de salut" que vol impulsar Brussel·les. En aquest sentit, Montañés ha assenyalat que el 90% dels proveïdors d'Hipra estan dins de la Unió Europea i que tots els passos d'industrialització de la vacuna, des de la investigació fins a la comercialització, els fan en les seves plantes de producció. Més enllà dels estats membres, Montañés ha explicat que països de tot el món, sobretot asiàtics, ja han mostrat el seu interès per la vacuna d'Hipra.