Hipra afirma que la seva vacuna respon bé a les noves subvariants d'òmicron
La farmacèutica gironina vol que la UE consideri el seu immunogen com a dosi de reforç
BarcelonaLa vacuna catalana contra el covid-19 protegiria contra les subvariants d'òmicron que circulen a Europa, la BA.2, la BA.4 i la BA.5. El gener passat la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, ja va anticipar que la farmacèutica Hipra té la capacitat d'adaptar la vacuna a les variants que puguin sorgir i ara la companyia ha assegurat que les persones que inicialment van rebre Pfizer i Moderna i ara reben una dosi de reforç de la seva vacuna desenvolupen anticossos neutralitzants –els que bloquegen l'entrada del virus a les cèl·lules perquè no les infecti– catorze dies després de la injecció. I, a més, aquests són potents contra les principals mutacions que s'estan propagant actualment. En concret, un booster de la vacuna d'Hipra entre els vacunats primerament amb Pfizer incrementa els anticossos contra les tres variants circulants d'òmicron, mentre que entre els immunitzats inicialment amb Moderna augmenten exclusivament contra les mutacions BA.4 i BA.5.
La biotecnològica, amb seu central a Amer (Girona), ha demanat a l'Agència Europea del Medicament (EMA) una revisió per confirmar que la seva vacuna compleix tots els requisits d'eficàcia, seguretat i qualitat, que és el pas previ per obtenir l'autorització de comercialització. L'objectiu és que l'immunogen català s'utilitzi com a quarta dosi. "La vacuna d’Hipra encaixa amb les necessitats actuals a Europa. Amb un percentatge de població proper al 50% que encara no ha rebut la dosi de reforç, i pensant en les campanyes de vacunació de la tardor, és positiu que la població europea disposi de vacunes d'altres tecnologies alternatives a les d'ARN missatger", asseguren aquest dimarts en un comunicat. A més, afegeixen, l'ampli espectre de protecció davant de les variants que han aparegut i el bon perfil de seguretat fan d'aquesta vacuna "una solució interessant per a les persones que s'hagin de vacunar d'acord amb les recomanacions de les autoritats sanitàries”.
En aquest sentit, la companyia especialitzada en prevenció de la salut animal (cal recordar que la hipòtesi més plausible és que el SARS-CoV-2 tingui un origen animal) ampliarà els seus estudis amb 200 persones voluntàries i deu hospitals espanyols que permetin confirmar que pot utilitzar-se de forma generalitzada com a dosi de record. D'aquests participants, la meitat han rebut anteriorment dues dosis de la vacuna de Pfizer i una dosi de la vacuna d’Hipra. L'altra meitat haurà rebut tres dosis de la vacuna de Pfizer. L'estudi, que està previst que s'iniciï a finals d'estiu, començarà una vegada es rebi l'autorització del Comitè d'Ètica de l'Hospital Clínic i de l'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS).
Anticossos "sostinguts"
En un comunicat, Hipra afirma que els resultats de l'assaig en fase II suggereixen que utilitzar el seu immunogen com a dosi de record en comptes de Pfizer multiplica per més de deu els anticossos contra les variants de Wuhan, Beta i Delta i contra l'òmicron original. "Aquests resultats indiquen que la vacuna d’Hipra genera una resposta d'anticossos neutralitzants més sostinguda en el temps que la vacuna de mRNA Pfizer-BioNTech, cosa que suggereix una protecció més duradora i efectiva davant de les noves variants circulants", afirmen en la mateixa nota.
Hipra també assegura que els assajos clínics han demostrat que la seva vacuna, d'un perfil més clàssic, té un "bon perfil de seguretat i de tolerabilitat", ja que no s'han detectat efectes adversos rellevants en els participants de l'estudi. Els més comuns són similars als generats per la resta de vacunes i desapareixen en pocs dies, com ara dolor a l'àrea de la injecció, mal de cap o fatiga no limitant.