Coronavirus

El Govern aixecarà divendres totes les restriccions menys les de l'oci nocturn

El tancament de les discoteques es mantindrà com a mínim una setmana més i encara no hi ha decisió sobre el passaport covid

ARA
3 min
Els locals de restauració tornen a estar afectats per les restriccions

BarcelonaEl Govern deixarà sense efecte a partir de divendres el gruix de les restriccions vigents. Només es mantindrà com a mínim una setmana més el tancament dels locals d'oci nocturn, i l'obligatorietat del passaport covid queda en funció de l'informe que en faci el comitè científic assessor. El que sí que decau ja a partir de divendres són totes les restriccions d'aforament: es recuperarà el 100% de capacitat en la restauració, la cultura, els actes religiosos i civils i les sales de joc. "Ni són ja necessàries, tot i que ho han estat molt, ni ara estan justificades", ha corroborat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, aquest migdia.

També s'eliminen les limitacions horàries, de manera que qualsevol negoci podrà tornar a funcionar amb el seu horari habitual amb l'única excepció del sector de l'oci nocturn, que continuarà tancant un mínim de set dies. S'aixeca, també, la limitació a deu persones de les trobades, tot i que el Govern continuarà recomanant que a la restauració les taules siguin d'un màxim de deu. Es deixa de recomanar la celebració telemàtica de congressos i fires, una mesura clarament enfocada a poder fer una edició del Mobile World Congress com més normalitzada millor.

El que quedarà pendent sobre la taula és la continuïtat del passaport covid per entrar a bars i restaurats. El Govern s'obre a eliminar aquesta exigència però ho deixa en mans del comitè científic, a qui el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va encarregar un informe sobre el tema. Plaja ha recordat que el certificat es va implantar "en un context diferent", quan l'òmicron encara no havia accelerat la transmissió del virus. "Es va fer per minimitzar contagis. Però ara les característiques de l'òmicron fan que es qüestioni la seva necessitat", ha insistit la portaveu del Govern.

Les autoritats sanitàries dubten que el QR funcioni com a capa extra de protecció a la transmissió, tal com es va plantejar ara fa un mes i mig, després de constatar que l'òmicron, tot i ser més lleu, és més contagiosa també entre els vacunats i causa reinfeccions. Com que la previsió és que el posicionament dels experts arribi també aquesta setmana, l'executiu treballa amb la idea que abans de divendres podrà decidir també si el passaport deixa de ser un requisit per entrar en bars i restaurants.

L'oci nocturn acusa el Govern de "promoure els botellons"

El que sí que té clar el Govern és que, malgrat la "desacceleració" dels contagis, encara és d'hora perquè les discoteques tornin a aixecar la persiana. Els representants del sector s'han reunit amb el Govern per demanar poder reobrir, com a molt tard, el 15 de febrer. Defensen que sense toc de queda "no té cap sentit" que l'activitat nocturna estigui vetada sabent com se sap que "els joves no es queden a casa, hi ha botellons, s'organitzen festes privades o es viatja a altres comunitats, com Madrid, on els locals sí que estan oberts". La patronal del sector, la Fecasarm, ha acusat el Govern de "promoure els botellons i les festes privades" i ha amenaçat novament amb portar la decisió als tribunals.

Segons la Fecasarm, durant la reunió s'ha parlat de l'11 de febrer com a possible dia de reobertura, tot i que el Govern ha declinat fixar una data concreta. Plaja ha assegurat que el "compromís" del Govern és "no allargar ni un dia més del que calgui" el tancament i que la reobertura pugui ser "una realitat en les pròximes setmanes". L'oci nocturn vol reobrir els locals, com a molt tard, el 15 de febrer per tenir temps per preparar-se per al Mobile World Congress, que se celebrarà a partir del 28 de febrer i que serà en format presencial.

En la trobada, el secretari general de la Fecasarm, Joaquim Boadas, ha reclamat que s'aprovin ajudes "a l'altura de les restriccions" ja que les que hi ha ara mateix només cobreixen un 0,5% de les pèrdues acumulades pel sector, que ja superen els 35.000 milions d'euros, assegura la patronal de l'oci nocturn.

stats