La Generalitat, condemnada per haver "discriminat" policies i guàrdies civils en la vacunació
El TSJC l'obliga a pagar els 4.000 euros que ha costat el procés judicial
BarcelonaEl Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ja va ordenar a la Generalitat que comencés a vacunar policies nacionals i guàrdies civils l'abril passat. Ara ha condemnat el Govern per haver-los administrat les dosis contra el coronavirus amb un mes de retard respecte a la resta de cossos d'emergències i seguretat. El tribunal considera que aquesta diferència de tracte va ser "injustificada i discriminatòria" i que va "endarrerir" sense motiu la vacunació dels agents de les forces de seguretat estatals destinats a Catalunya. La sentència condemna el Govern per la seva "falta total d'iniciativa" respecte a la vacunació d'aquests agents i obliga el Govern a pagar el cost del procediment judicial, amb un màxim de 4.000 euros, i a vacunar –si encara no ho ha fet– els policies i guàrdies civils que presten servei a Catalunya.
El procediment judicial va començar a principis d'abril, quan els sindicats policials Jupol i Jucil van presentar un recurs davant de l'alt tribunal en què acusaven la Generalitat d'endarrerir la vacunació de policies nacionals i guàrdies civils, que s'estava fent de manera minoritària en comparació amb la dels Mossos d'Esquadra. A finals d'abril, el TSJC ja va acceptar tramitar el recurs dels sindicats i, cautelarment, va ordenar a la Generalitat que injectés les dosis corresponents als agents estatals. L'aleshores secretari de Salut Pública –i ara conseller–, Josep Maria Argimon, va acatar la resolució, però va advertir que la vacunació del col·lectiu implicaria retardar les dosis per a les persones de més de 70 anys.
A la vista de com es va fer el procés de vacunació, el tribunal assegura que la Generalitat "no va complir de la mateixa manera" a l'hora de vacunar mossos i bombers que a l'hora de fer-ho amb policies nacionals i guàrdies civils. Segons l'estadística que ha valorat el tribunal, als primers els va vacunar d'una manera "més ràpida i més eficient": a finals de març ja s'havien vacunat entre un 67% i un 79% dels professionals de seguretat i emergències que presten servei per a la Generalitat, mentre que entre els guàrdies civils i policies nacionals la vacunació era d'entre un 6% i un 10% dels agents.
Segons els magistrats, la vacunació no només va començar "un mes més tard", sinó que es va produir a "un ritme molt més lent". De fet, tirant de nou d'estadística, el tribunal assegura que fins al moment que els van ordenar judicialment vacunar els guàrdies civils i policies nacionals només s'havien posat injeccions a 714 agents estatals. Nou dies després d'aquesta ordre, subratlla el TSJC, "ja se n'havien vacunat 4.806".