Salut

Una generació lliure de tabac evitaria 1,2 milions de morts per càncer de pulmó

Per aconseguir-ho caldria prohibir el tabac en 185 països, segons un estudi publicat a la revista 'Lancet'

Una persona fumant una cigarreta en una imatge d’arxiu.
ARA
03/10/2024
3 min

BarcelonaSi s'aconseguís tirar endavant tota una generació de joves que no haguessin tastat mai el tabac, es podrien evitar més d'un milió de morts per càncer de pulmó fins al 2095. Aquesta és la conclusió a la qual ha arribat un estudi liderat per la Universitat de Santiago de Compostel·la (USC) i l'Agència Internacional de la Recerca sobre el Càncer (IARC), que acaba de publicar-se a la prestigiosa revista Lancet Public Health.

Els resultats es basen en un hipotètic escenari en què es prohibís consumir tabac en un total de 185 països i a tota la població nascuda entre l'1 de gener del 2006 i el 31 de desembre del 2010. L'estudi determina que, concretament, s'evitarien 1,2 milions de morts, el 40,2% de les quals en les persones nascudes entre el 2006 i el 2010. La investigació, liderada pels professors de l'àrea de medicina preventiva i salut pública de la USC, Julia Rey Brandariz, Mónica Pérez Ríos i Alberto Ruano Raviña, es basa en les taxes de mortalitat per càncer de pulmó, a partir de dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Aquesta reducció de la mortalitat es notaria més entre els homes (45,8%) que en les dones (30,9%). Això és així, segons ha explicat a Efe la doctora Julia Rey, per "la prevalença de consum", ja que a la majoria dels països "sempre comencen a fumar abans els homes que les dones".

Per regions, actualment el percentatge més alt de morts es registra a l'Europa Occidental (73,6%) i en homes s'evitarien més morts a la regió de l'Europa Central i Oriental (74,3%), mentre que en el cas de les dones s'evitarien més morts a l'Europa Occidental (77,7%).

Gairebé 22.000 morts menys a Espanya

L'equip destaca que si aquesta prohibició es posés en marxa a Espanya, s'evitarien prop de 21.900 morts, de les quals 11.600 correspondrien a homes i 10.300 a dones. "Això suposaria evitar el 71,9% i 73,1% de les morts per càncer de pulmó esperades en homes i dones, respectivament", afirmen.

L'estudi se centra només en el tabac actiu, i no té en compte les morts que s'evitarien per exposició ambiental ni tampoc per cigarreta electrònica, pel fet que, en aquest últim cas, "encara no se sap gaire bé quina relació té amb el càncer de pulmó". Per aquest motiu els investigadors destaquen que la reducció de la mortalitat d'aquesta mesura seria encara més gran que el que han pogut constatar amb els seus càlculs.

La mesura de prohibir el tabac a una franja d'edat concreta amb l'objectiu que mai comencin a consumir-lo es coneix com a "generació lliure de tabac". La iniciativa ja ha estat aplicada o presa en consideració en diversos països, encara que, fins ara, mai no s'havia fet una estimació global de l'impacte que pot arribar a tenir una mesura com aquesta a tot el món.

Salut pública

La lluita contra el tabaquisme és una de les prioritats en matèria de salut pública. Algunes de les polítiques que s'han implementat al llarg dels últims anys arreu del món des d'aquest àmbit són l'augment del preu del tabac, la introducció de l'empaquetat neutre, l'ampliació dels espais on es prohibeix fumar i la regulació dels nous productes amb nicotina. "A Espanya són necessàries i s'hauran de començar a implantar amb urgència", defensa Josep Maria Suelves, cap del Servei de Prevenció i Control del Tabaquisme i de les Lesions a l'Agència de Salut Pública de Catalunya en declaracions a Science Media Centre.

Per a Suelves, els resultats de l’estudi ajuden a comprendre per què el tabaquisme continua sent una de les principals causes evitables de pobresa, patiment i pèrdua de salut, a més de provocar cada any la mort de 8 milions de persones.

stats