Adeu a les mascaretes a l'escola i a l'institut
Salut publica al DOGC l'ordre perquè l'alumnat de primària i secundària comenci les classes sense portar-ne
BarcelonaLa mascareta té els dies comptats. O, més ben dit, les hores, perquè a partir de dimecres deixarà de ser obligatori portar-ne als espais interiors, tret del transport públic i els centres sanitaris, a falta de conèixer els detalls de la norma que prepara el govern espanyol i que es publicarà al BOE. A Catalunya els alumnes de primària i de secundària seran els primers a prescindir-ne perquè la Generalitat va decidir avançar la mesura a dimarts, coincidint amb la tornada a l'activitat escolar després de les vacances de Setmana Santa. El departament de Salut ha publicat l'ordre al DOGC aquesta mateixa matinada.
On caldrà dur mascareta?
A partir de dimecres a l'Estat només serà obligatòria la mascareta per entrar a serveis sanitaris –ambulatoris, hospitals i clíniques, centres de donació de sang i farmàcies–, així com per accedir a tot el transport públic "sense excepció", incloent-hi taxis i VTCs, avions i vaixells si no es pot mantenir la distància mínima de dos metres de seguretat entre passatgers. A més, les visites i treballadors de les residències també les hauran de dur però no els usuaris, perquè s'entén que el centre és casa seva.
Es mantenen a les escoles?
La Generalitat avança a aquest dimarts la retirada de les mascaretes per a l'escola pública i els instituts de secundària perquè l'alumnat i el professorat que tornin a les classes després de Setmana Santa no hagin de dur-les només un dia.
Què passarà als centres de treball?
El president espanyol, Pedro Sánchez, ha afirmat aquest dilluns en una entrevista a Antena 3 que la norma que prepara el seu govern serà "de sentit comú" i ha apuntat que, pel que fa a les empreses, la decisió quedarà en mans dels comitès de prevenció de riscos laborals, en funció de les circumstàncies de cadascuna, com el nombre de persones o la possibilitat de ventilació.
En qualsevol cas, els treballadors en sectors on continua sent obligatòria hauran de cobrir-se la boca, per exemple, en residències o transport públic.
Què cal fer si es té símptomes?
Des de fa setmanes no hi ha quarantenes ni aïllaments per als casos positius, però la norma estableix que caldrà dur-la fins passats 10 dies dels primers símptomes.
A qui es recomana la mascareta?
També el president espanyol ha assegurat que està convençut que "molta gent" preferirà mantenir la mascareta com a mesura de protecció, com ara gent gran, persones amb trasplantaments o amb el sistema immunitari afeblit. De fet, el ministeri de Sanitat recomana que embarassades, majors de 60 anys, persones trasplantades o amb el sistema immunitari deprimit es posin la protecció a l'entrar a un interior si no poden mantenir la distància de seguretat.
Com evoluciona el covid?
La retirada de la mascareta coincideix amb un repunt dels contagis, tot i que s'han reduït dràsticament les proves diagnòstiques, però també amb una de les cobertures de la vacuna més elevades, amb el 80% de la població amb la pauta completa. A Catalunya, segons el portal Dadescovid.cat, l'última setmana han empitjorat tots els indicadors de la pandèmia: des del risc de rebrot, que ha passat de 182 a 245, fins a la velocitat de transmissió, que supera lleugerament l'1, el punt en què es considera que els contagis no estan controlats. També ha pujat la positivitat de les PCR fetes en tres punts, així com el nombre de pacients hospitalitzats —al voltant d'un centenar—, tot i que els ingressats a les UCI es mantenen en xifres baixes –una quarantena.
Precisament, el titular de Salut, Josep Maria Argimon, admet que en les pròximes setmanes hi pot haver un repunt més accentuat i no descarta fins i tot que es pugui tornar a recuperar l'obligatorietat de la mascareta en interiors si la situació epidemiològica ho requereix. Per evitar que la xifra de contagis es dispari, el conseller ha reclamat responsabilitat personal i ha demanat que en casos d'aglomeracions es torni a fer servir la mascareta, tot i que no n'hi ha cap obligació legal.
Què han fet la resta de països?
La mascareta és l'única restricció que queda de les imposades per fer front a la pandèmia, i això que al principi dels contagis els experts no es posaven d'acord sobre si el seu ús havia de ser obligatori per a la població general. La realitat és que Espanya ha estat un dels països més estrictes en l'ús de la mascareta, tant perquè s'ha fet servir durant més d'un any als exteriors, malgrat les queixes d'epidemiòlegs que no en veien la necessitat, com pels dos anys en què ha durat la norma als interiors, mentre que a mig Europa ha estat una mesura aconsellada però no obligatòria.
El maig del 2020 el govern espanyol va decretar l'obligatorietat de portar mascareta a tot l'Estat en interiors i exteriors i, un cop va avançar la vacunació, es va permetre que deixés de ser obligatòria en exteriors quan no hi havia aglomeracions, però la sisena onada a finals del 2021 la va tornar a imposar fins al febrer d'aquest 2022.