Salut pública
Societat / Salut21/04/2023

La febre per viatjar ja omple els punts de vacunació internacional: "Viatgem ara que podem"

La demanda de vacunes creix un 43% i els serveis de medicina tropical auguren un volum de viatgers equiparable a l'estiu del 2019

BarcelonaL'Andrea viatjarà al seu país d'origen, Hondures, d'aquí un mes. Fa pràcticament un any que planifica el viatge després de sis sense veure la família. Ara que sembla que tot s'ha normalitzat i no hi ha cap mena de restricció de vols internacionals per la pandèmia, està impacient pel retrobament. Sortirà des d'un aeroport espanyol, però haurà de fer una escala de llarga durada a Panamà, que forma part de la llista de territoris de transmissió de la febre groga. Per normativa sanitària, s'ha de vacunar. "M'han explicat els riscos que implica viatjar a una zona amb tants mosquits, però no estava preocupada, ho faig per complir el tràmit burocràtic", diu l'Andrea, asseguda a la sala d'espera de la Unitat de Medicina Tropical i Salut Internacional Vall d'Hebron-Drassanes, un dels centres de referència del país en l'atenció al viatger. També hi ha el Sergio, de 47 anys, que mentre espera el torn admet que està una mica neguitós perquè la idea de vacunar-se no el fa sentir del tot còmode. A l'estiu anirà al Senegal per fer turisme: "Fa quatre mesos que organitzo el viatge. M'he estat informant i tinc dubtes sobre si m'he de prendre les pastilles preventives de la malària. He llegit que poden provocar marejos i et poden fotre el viatge. Vull saber què diu la metgessa".

L'any passat, coincidint amb la millora epidemiològica del coronavirus i l'eliminació progressiva de les restriccions a la mobilitat, van començar a augmentar els desplaçaments per oci o retrobaments familiars. I un dels principals termòmetres, més enllà de l'ocupació de les aerolínies i la venda de bitllets, és l'activitat de la desena de centres d'atenció especialitzada a viatgers repartits a tot el país, com el de Drassanes. Segons dades de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, la demanda en aquests serveis els primers quatre mesos de l'any ha augmentat "considerablement" respecte a la dels anys 2021 i 2022 i, per tant, el volum de visites i vacunacions per viatjar a l'estranger s'està "normalitzant progressivament". "Aquests primers mesos del 2023 s'ha observat un increment del 43,2% en la demanda de vacunes respecte al 2022", confirmen fonts governamentals a l'ARA. Amb tot, les xifres encara són inferiors a les registrades abans de la pandèmia. "Encara suposen una disminució del 43,4% respecte al 2019", afegeixen.

Cargando
No hay anuncios

Raisa Morales és la responsable de l'Àrea de Salut Internacional Vall d'Hebron-Drassanes, un espai que, des de l'esclat de la pandèmia, concentra tota l'activitat de consulta i vacunació de viatgers de l'àrea d'influència de l'Hospital de la Vall d'Hebron. L'especialista en malalties infeccioses explica que la majoria de les persones que visita són gent que viatja a territoris tropicals i subtropicals per passar un temps al seu país d'origen, per estudiar o treballar allà uns mesos o perquè volen fer-hi turisme. "Però aquest any no només han augmentat les visites per informar-se i vacunar-se: la gent també consulta amb més antelació", valora Morales.

Cargando
No hay anuncios

També el cap del Servei de Salut Internacional de l'Hospital Clínic, José Muñoz, vaticina que l'activitat augmentarà les pròximes setmanes i mesos i que es recuperaran els nivells de visites i vacunacions del 2019. Tot i que descarta quantificar aquest potencial creixement, afirma que els desplaçaments augmentaran sobretot per l'obertura del mercat turístic asiàtic, que va ser l'últim a deslliurar-se de les restriccions pel covid i que abans de la pandèmia ja captava el 40% dels viatgers.

Més viatges per turisme

Si el 2019, l'últim any en què el servei de Drassanes va treballar amb normalitat, la concentració més gran d'usuaris es donava a l'estiu, ara les persones que tenen previst viatjar entre juny i setembre han començat a demanar hora per vacunar-se des del març, detalla Morales, cosa que valora positivament perquè el més recomanable és vacunar-se entre quatre i cinc setmanes abans del viatge. De fet, davant el previsible augment de la demanda, també Muñoz demana a la ciutadania que sigui "molt més previsora" a l'hora de demanar cita, per assegurar-ne l'accessibilitat.

Cargando
No hay anuncios

La Mònica, que ja té els bitllets comprats per viatjar a l'Índia al juny, s'ha afanyat a buscar cita per vacunar-se. "Unes amigues em van avisar que molta gent estava trigant a aconseguir cita per vacunar-se i vaig sol·licitar-ho a correcuita", admet. Per sort, diu, va trobar un forat després d'un parell d'intents. Feia molt de temps que volia anar a l'Índia, però amb el covid no hi va poder anar i l'any passat tampoc va trobar el moment d'organitzar el viatge. "Al desembre vaig dir que d'aquest any no passava: hem de viatjar ara que podem", conclou.

Fins ara, l'allau de turistes arribava a Drassanes als mesos d'estiu, mentre que els primers quatre o cinc mesos de l'any bona part de les atencions eren a persones que viatgen al país d'origen o per motius laborals. "Aquests primers quatre mesos de l'any, en canvi, hem vist més demanda per turisme", afegeix.

Cargando
No hay anuncios

A més, ja no només consulten els interessats a viatjar a països que tradicionalment requereixen més temps a la consulta, com són els de l'Àfrica subsahariana, el Sud-est Asiàtic i la part més tropical de Sud-amèrica, sinó que fins i tot està augmentant la demanda d'informació sobre zones on no es demana cap vacuna obligatòria, com ara Egipte, el Marroc i Turquia. "Després del covid, s'ha entès que poden haver-hi problemes de salut vinculats als viatges, que som sensibles, i estan més motivats a informar-se i protegir-se", argumenta la infectòloga.

Cargando
No hay anuncios

En la valoració d'un viatge i perquè l'especialista pugui fer recomanacions específiques cal tenir en compte les condicions de salut física del viatger –l'edat i si pren medicació que pugui interferir amb la vacunació– i demanar una descripció detallada del viatge –l'època de l'any en què es farà, si és organitzat o per lliure, la durada (no és el mateix visitar Tailàndia dues setmanes o passejar-s'hi amb la motxilla durant sis mesos)–. "Tot plegat ens ofereix la magnitud del risc i en funció d'això oferim un consell o un altre", explica Morales.

Cargando
No hay anuncios

A Drassanes, per prevalença, les vacunes que més s'administren són contra infeccions que es transmeten per aigua i aliments com l'hepatitis A i la febre tifoïdal, però també la febre groga, que és obligatòria per entrar en alguns països. Aquestes tres són exactament les que, finalment, la infermera ha inoculat a l'Andrea. Pel que fa a la malària, que és endèmica en molts països de l'Àfrica, l'Àsia, l'Amèrica Central i l'Amèrica del Sud, s'ofereix un tractament amb pastilles que s'ha de prendre abans d'entrar a la zona de risc, durant l'estada i unes setmanes després de tornar a casa.