Salut
Societat Salut 13/01/2024

Els fàrmacs per perdre pes no augmenten el risc de pensaments suïcides

Una investigació publicada a 'Nature' minimitza la relació, després de l'alerta llançada per l'Agència Europea de Medicaments

Gina Kolata / The New York Times
3 min
Una xeringa del medicament contra la diabetis i l'obesitat Wegovy de l'empresa Novo Nordisk.

Nova YorkL'estiu passat l'Agència Europea de Medicaments (EMA) va llançar una alerta en què anunciava que revisava si fàrmacs per perdre pes com l'Ozempic augmentaven el risc de tenir pensaments suïcides, després que Islàndia notifiqués tres casos de pacients que prenien aquest medicament i que reportaven conductes autolesives. Ara un nou estudi desmenteix aquesta relació. La recerca, publicada a la revista Nature Medicine, l'ha finançat l'Institut Nacional de Salut dels EUA i s'ha fet sobre una població molt més gran, de més de 100 milions de persones. La conclusió és que les persones que prenen Ozempic per tractar la diabetis i Wegovy per combatre l'obesitat (dos dels medicaments que es troben entre els grans èxits de taquilla de la història mèdica) tenen una mica menys de probabilitats de tenir pensaments suïcides que les persones que no els prenen.

Els investigadors, que no tenen res a veure amb la companyia Novo Nordisk –fabricant dels fàrmacs–, van utilitzar per a la seva recerca els registres mèdics electrònics anònims d'una base de dades de 100,8 milions de persones. Això els va permetre examinar dos grups: 240.618 pacients als quals es va prescriure Wegovy o altres fàrmacs per perdre pes, i 1.589.855 als quals es va prescriure Ozempic o altres medicaments per reduir el sucre en sang. Els pensaments suïcides es van incloure en els registres dels pacients com a part del seguiment rutinari de la seva salut.

Els investigadors van comparar la incidència de pensaments suïcides en persones que prenien els fàrmacs amb la incidència entre persones similars que no els prenien, però que prenien altres medicaments per a la pèrdua de pes i contra la diabetis. També van preguntar si hi havia un augment en la recurrència de pensaments suïcides entre els que prenien els fàrmacs sota sospita que havien informat anteriorment de pensaments suïcides. La mida de la base de dades va permetre als investigadors fer una comparativa minuciosa, disgregant les dades per subgrups com ara el sexe, la raça i els grups d'edat. "Per molt que ho vam intentar, no vam veure cap risc més gran", explicava Rong Xu, director del Centre d'Intel·ligència Artificial en Descobriment de Medicaments de la Case Western Reserve University de Cleveland.

El Dr. Xu va concebre l'estudi i va interpretar les dades amb la Dra. Nora D. Volkow, directora de l'Institut Nacional sobre Abús de Drogues als EUA. Volkow justifica la primera alerta de l'estiu pels precedents en aquest tipus de tractaments i recorda que "altres tractaments contra l'obesitat que semblaven prometedors i que es van investigar en el passat es van suspendre a causa del risc de conductes suïcides". Un exemple va ser el Rimonabant, un medicament que es va retirar abans que es vengués als Estats Units.

Durant els assajos clínics d'Ozempic i Wegovy de Novo Nordisk, no es va observar cap vincle amb pensaments suïcides. Aquests assajos, però, no estaven dissenyats per detectar esdeveniments adversos rars que podrien ocórrer quan els fàrmacs s'utilitzen àmpliament. Però els informes de casos reportats per l'agència europea són difícils d'interpretar. ¿Els pacients tenien pensaments suïcides pels medicaments? ¿O tenien aquests pensaments per altres raons que no tenien res a veure amb el tractament? Segons Volkow, els informes analitzats per l'EMA, per si sols, no demostren el risc de suïcidi. De fet, l'agència va admetre les limitacions de la seva investigació tenint en compte el nombre de casos detectats.

Una portaveu de l'Administració d'Aliments i Fàrmacs dels Estats Units assegurava també que mentre l'agència continuava supervisant els fàrmacs, encara va trobar "que els beneficis d'aquests medicaments superen els seus riscos quan s'utilitzen segons l'etiquetatge aprovat per la FDA". Ambre James-Brown, portaveu de Novo Nordisk, diu que "les troballes de l'estudi donen suport a les dades de seguretat recollides de grans programes d'assajos clínics i de vigilància posterior a la comercialització" dels medicaments.

Relació amb el tabac i l'alcohol

El grup de recerca de Xu i Volkow ha completat un altre estudi utilitzant la mateixa enorme base de dades, que està pendent encara de publicar-se. En aquest cas, es preguntaven si els fàrmacs Ozempic i Wegovy redueixen els desitjos de fumar cigarrets i alcohol. Segons Xu, el grup que lidera va concloure que, en aquest cas, els informes anecdòtics sí que eren correctes: les persones que prenen Ozempic i Wegovy asseguren que tenen menys interès per beure alcohol i fumar que abans de prendre els medicaments.

Copyright The New York Times

stats