Ciència
Salut09/02/2024

Un fàrmac contra el càncer es postula com a tractament del Parkinson

Investigadors catalans suggereixen que el medicament pot evitar l'acumulació de proteïnes nocives a les neurones

ARA
i ARA

BarcelonaUn estudi liderat per l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (Idibell), l'Institut Català d'Oncologia (ICO) i l'Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC-CSIC) ha demostrat que un component clau en un fàrmac contra el càncer, el Rucaparib, té potencial per assentar les bases per a un nou tractament contra el Parkinson.

En aquest medicament, que es fa servir en pacients de càncer d'ovari i de mama i, recentment, també en tumors de pròstata, predomina la molècula M324. Aquest component, segons els investigadors, podria fer que els metabòlits –la substància que descompon els medicaments– tinguessin un efecte terapèutic en les neurones de pacients amb Parkinson. En concret, podria reduir l'acumulació anormal de la proteïna alfa-sinucleïna, que el cervell produeix de forma natural, però que, si s'emmagatzemen en excés a les neurones, pot provocar la malaltia.

Cargando
No hay anuncios

La clau de volta és la següent: quan els fàrmacs entren dins de l'organisme, a més de complir amb la seva funció terapèutica, es transformen bioquímicament per acció de la maquinària metabòlica. Això vol dir que el fàrmac desapareix gradualment, però no els seus metabòlits, que poden assolir altes concentracions en l'organisme i desenvolupar una activitat biològica diferent de la del fàrmac original. Aquest és el cas de Rucaparib: el fàrmac i el seu metabòlit tenen activitats diferenciades, tot i que actuen de forma sinèrgica en algunes línies cel·lulars de càncer de pròstata. Aquesta sinergia, diuen els investigadors, podria tenir impacte en assajos clínics per a estadis avançats d'aquest tipus de càncer.

L'estudi ha estat liderat pels investigadors Albert A. Antolín, del programa Oncobell de l'Idibell i ProCure de l'Institut Català d'Oncologia (ICO), i Amadeu Llebaria, de l'Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC-CSIC). Mitjançant mètodes computacionals i prediccions amb assaigs al laboratori, els investigadors suggereixen en una publicació a la revista Cell Chemical Biology que aquesta hipòtesi obre la porta a repensar l'ús del Rucaparib com a medicina de precisió per al Parkinson.