Salut

Extirpen amb èxit un tumor del paladar a través de la boca

Metges del Vall d’Hebron operen una dona sense fer-li incisions al coll

BarcelonaEl març passat, Susanna Zapico, de 55 anys, va ser diagnosticada d'un tumor a la zona del paladar tou. Fins ara, la cirurgia per operar aquest tipus de càncers requeria fer una intervenció molt invasiva: cal una incisió al coll per extirpar el teixit a través d'una cirurgia oberta, que pot condicionar la respiració, la parla i la deglució del pacient, a més de tenir un evident impacte estètic. "Es tracta d'una operació delicada, en la qual hem de treballar amb la màxima precisió perquè en pocs centímetres tenim estructures molt sensibles", ha explicat aquest divendres el doctor David Virós, cap del Servei d'Otorrinolaringologia i Cirurgia de Cap i Coll de l'Hospital Vall d'Hebron. Ara, ell i l'equip d'experts en imatge mèdica i enginyeria biomèdica del centre barceloní han desenvolupat una tècnica innovadora que permet accedir al tumor directament des de la boca.

"Aquest tumor parafaringi, a la zona tova del paladar, està situat a la base del crani, al costat dels vasos sanguinis i nervis connectats al cervell", ha destacat Virós. L'estructura elàstica d'aquesta zona fa que s'hagi d'analitzar cada intervenció amb detall, i per implementar-ho l'equip mèdic ha optat per treballar amb tecnologia 3D i un robot. A partir de la recreació del tumor en 3D els cirurgians poden conèixer el seu interior i la seva relació amb la resta d'estructures de la zona. I construint un model amb peces de resina també és més senzill explicar als pacients en què consisteix exactament la intervenció.

Cargando
No hay anuncios

Ara, gràcies a aquesta tècnica, fa onze dies que van operar la Susanna amb èxit i li van poder extirpar el tumor de forma mínimament invasiva. A part de reduir el risc de complicacions, la tècnica evita la incisió a la tràquea i rebaixa el dolor postoperatori. A més, preserva les funcions vitals del pacient i permet rebre l'alta i fer vida normal en menys temps. "Estic molt contenta i molt agraïda amb el tracte de tots els professionals", ha expressat Zapico, que tot i no tenir encara l'alta mèdica, ha assegurat que es troba "molt millor" del que s'esperava. "Amb la planificació virtual i la utilització de la tecnologia d'impressió 3D fem un salt cap a la cirurgia personalitzada", ha destacat també Laura Escot, una de les enginyeres implicades en la planificació de l'operació.

Cargando
No hay anuncios

Cirurgia robòtica

La participació del robot Da Vinci també ha estat clau per poder efectuar amb èxit la cirurgia. Aquest sistema permet fer incisions mínimes i molt precises que són impossibles de realitzar pel braç humà en espais reduïts i àrees complexes com el paladar tou, ja que eliminen la tremolor i mai es cansen. Tot i això, el robot no té autonomia i funciona gràcies a l'equip de metges que treballen dins d'una consola situada fora del camp estèril. "Aquesta tècnica ens permet veure l'interior del pacient en tres dimensions i amb un augment de realitat de fins a 10 cops", ha concretat Virós, que també ha mencionat que el temps a quiròfan es redueix a la meitat, de 4 a 2 hores. De la mateixa manera, el paper de les infermeres també ha estat essencial en tot aquest procés: "Comptem amb un grup consolidat d'infermeres expertes en l'ús del robot Da Vinci i amb formació específica en cirurgia robòtica", ha explicat la infermera supervisora del Bloc Quirúrgic, Olga Gavaldà.

Cargando
No hay anuncios

L'hospital preveu intervenir amb aquesta tècnica uns vint casos cada any, però el doctor Virós ha matisat que també l'utilitzaran en altres carcinomes malignes de cap i coll, cosa que suposaria actuar en uns cinquanta casos anuals només a l'Hospital Vall d'Hebron. Fins ara s'havia fet servir la cirurgia robòtica en algun altre cas en aquesta mateixa localització, però mai s'havia combinat amb tecnologia 3D.

El conseller de Salut en funcions, Manel Balcells, també ha anunciat aquest divendres que la Comissió Europea ha atorgat al Vall d'Hebron un ajut de 12 milions d'euros per convertir-lo en centre de referència de patologies congènites amb abordatges personalitzats que apliquin intel·ligència artificial i 3D. "Això ens ha de servir per ser referents en els pròxims anys", ha remarcat.