Salut

Europa rectifica i recomana aprovar el primer fàrmac que alenteix l'Alzheimer

Experts adverteixen que a Catalunya només un petit percentatge dels malalts rebrà el medicament

La Fundació Pascual Maragall visita el nou edifici pel dia mundial de l'Alzheimer.

BarcelonaNou gir de guió en la lluita contra l'Alzheimer a Europa. Després de la polèmica decisió del juliol passat en què desaconsellava l'ús del lecanemab, el primer medicament que alenteix la progressió dels símptomes de l'Alzheimer, ara l'Agència Europea de Medicaments (EMA, en anglès) ha rectificat i recomana als estats membres autoritzar la comercialització del Leqembi, el nom comercial del fàrmac. "Els beneficis de Leqembi per frenar la progressió dels símptomes de la malaltia són més grans que els seus riscos", assegura ara l'EMA. Això sí, l'agència europea només l'autoritza per a pacients en fases inicials de la malaltia que genèticament tenen menys probabilitats de patir efectes secundaris. Concretament, es recomana per als pacients que tenen una còpia o cap d'un gen anomenat APOE4, i exclou els que tenen dues còpies.

La comunitat científica es va posar les mans al cap quan fa quatre mesos l'EMA va desaconsellar l'ús del lecanemab. És un fàrmac que fa més d'un any i mig que es comercialitza als Estats Units i redueix fins a un 27% els danys cognitius de les persones que pateixen la malaltia. L'agència reguladora, però, considerava que el seu benefici no compensava el risc dels efectes secundaris associats. En aquell moment va avaluar-ne l'ús per a una població més àmplia, mentre que aquesta vegada només l'ha avaluat per a aquelles persones que tenen una còpia o cap del gen APOE4. El medicament també l'han aprovat el Japó, la Xina, Hong Kong, Corea del Sud, Israel, els Emirats Àrabs Units i el Regne Unit.

El lecanemab s'administra per via endovenosa una vegada cada dues setmanes. Es tracta d'un anticòs monoclonal (un tipus de proteïna) que s'uneix a una substància anomenada beta amiloide, que s'acumula en forma de plaques al cervell dels pacients amb Alzheimer. Quan l'anticòs s'uneix a la beta amiloide, el fàrmac és capaç de reduir aquestes plaques i modificar el curs de la malaltia, que d'una altra manera avança sense aturador. "Rectificar és de savis. S'ha pres una decisió que ens reenganxa al món, ja que estàvem privant els pacients d'un tractament que, per primera vegada a la història, modifica el curs de la malaltia", celebra en conversa amb l'ARA Juan Fortea, director de la unitat de memòria del servei de neurologia de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

"Una nova era"

Encara s'han de seguir molts passos perquè el tractament arribi als pacients catalans. Ara és el torn de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), que haurà de negociar el preu del fàrmac amb la companyia que el desenvolupa i també les condicions que hi haurà a l'Estat per administrar-lo. A més, els sistemes de salut hauran d'impulsar canvis, ja que les persones que reben el tractament necessiten un gran seguiment. Per exemple, s'han de fer nombroses ressonàncies magnètiques per avaluar-ne l'evolució. "Això suposarà una sobrecàrrega important als hospitals de dia. Els centres han de tenir prou capacitat per administrar els fàrmacs i fer les proves complementàries", raona el cap de la unitat d'Alzheimer de l'Hospital Clínic de Barcelona, Albert Lladó.

A més, no tots els pacients se'n podran beneficiar. Fortea avisa que només el podran rebre aquells que estiguin en fases inicials de la malaltia i que tinguin una còpia o cap del gen APOE4. Per això, demana no jugar amb les expectatives dels malalts, ja que només rebrà el medicament "un petit percentatge". Això sí, defensa que s'està entrant a "una nova era" en la lluita contra l'Alzheimer i preveu que apareguin nous medicaments que modifiquin el curs de la malaltia. Els Estats Units, per exemple, ja han aprovat la comercialització d'un segon fàrmac, el donanemab, que redueix el declivi cognitiu i funcional fins a un 35%. "D'aquí uns anys tindrem un arsenal terapèutic contra l'Alzheimer", conclou.

stats