Salut

Europa descarta el control de fronteres per l'emergència de la mpox

El Comitè de Seguretat Sanitària considera baix el risc d'expansió del virus i descarta la vacunació generalitzada

ARA
3 min
Virus de la Verola del mico

BarcelonaLes autoritats sanitàries europees han posat, de moment, un punt de calma davant l'emergència sanitària per la mpox declarada a escala mundial. Després que la setmana passada l'Organització Mundial de la Salut (OMS) tornés a declarar l'emergència sanitària internacional pel brot de mpox (un terme que l’autoritat sanitària prefereix a verola del mico) a l'Àfrica, aquest dilluns el Comitè de Seguretat Sanitària de la Unió Europea ha descartat mesures dràstiques com el control de les fronteres o una estratègia de vacunació generalitzada a la població.

La conclusió de la trobada per traçar una estratègia conjunta a escala europea ha estat que el risc d'extensió de la malaltia pel continent "és baix", motiu pel qual es desaconsellen dues de les mesures més contundents per fer-hi front. Segons ha apuntat el director general de Salut Pública espanyol, Pedro Gullón, present a la reunió, les recomanacions del comitè europeu –que encara no s'han explicat al detall– són "molt similars" a les que ja havien emès anteriorment l'OMS i el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC).

Ara bé, tot i que es considera que a la Unió Europea el risc de contagi entre la població general és baix, les autoritats europees no descarten l'aparició de nous casos importats a la UE. Per això, remarquen que el risc de contagi augmenta en poblacions en contacte estret amb persones a qui ja s'ha diagnosticat la malaltia i especialment en col·lectius vulnerables.

Pel que fa a les dosis de vacunes necessàries per fer front a l'emergència, fonts del ministeri de Sanitat insisteixen que a l'Estat hi ha un estoc de vaccins que arriba a les 500.000 dosis i reiteren que també hi ha capacitat d'adquirir noves vacunes mitjançant una compra conjunta de la Unió Europea.

Recomana valorar vacunar-se als viatgers

El ministeri de Sanitat ja ha anunciat algunes de les mesures que s'impulsaran per al control d'aquesta malaltia a l'Estat, si bé ha remarcat que en els últims deu dies només s'han notificat 4 casos nous i tots es corresponen a l'antiga variant. En total, aquest 2024 s'han detectat 268 casos, lluny dels 7.500 que es van registrar el 2022. Així i tot, el ministeri recomana que les persones que tenen previst viatjar a algun dels països afectats per la nova variant se citin als Centres de Vacunació Internacional per valorar la possibilitat de vacunar-se. També ha avançat que augmentarà la coordinació entre els aeroports i destinarà més esforços a la informació dirigida als viatgers. El ministeri que lidera Mónica García també valorarà la possibilitat de fer controls en aigües residuals per monitorar l'evolució del virus.

"El que s'ha de fer és vigilar i vacunar la població que s'ha de vacunar", ha defensat aquest dilluns el secretari d'estat de Sanitat, Javier Padilla, que ha explicat que els informes sobre el control de la malaltia passaran a ser setmanals, en lloc de mensuals com fins ara. Padilla ha reiterat que l'Estat té "estoc de vacunes totalment suficient i adequat" per a la població i ha demanat "aconseguir que les vacunes arribin al centre d'Àfrica, on ara mateix hi ha un problema de salut pública". D'altra banda, la ministra García ha explicat a través d'X que en els pròxims dies mantindrà reunions amb les comunitats autònomes per abordar l'increment dels casos.

A més, dimarts es reunirà la Ponència d'Alertes i dimecres la Comissió de Salut Pública, en què estan representats el ministeri i les comunitats autònomes. En aquestes reunions es discutirà la possibilitat d'actualitzar els protocols d'actuació i millorar la vigilància. Fonts de Salut han confirmat que Catalunya participarà en les reunions.

Variant més contagiosa

Fa menys d'una setmana l'OMS va declarar la situació d'emergència sanitària global per l'extensió d'una variant concreta de mpox (el clade II) a una vintena de països africans. A hores d'ara, a Europa s'ha detectat un cas d'aquesta variant a Suècia i, de moment, a l'Estat no se n'ha detectat cap.

Tot i això, aquesta variant amb “potencial pandèmic” ha causat 16.000 contagis i 548 morts només a la República Democràtica del Congo (RDC) des del novembre del 2023, i els experts avisen que és possible que ja circulés amb anterioritat per la UE sense donar senyals.

stats