L'Estat controlarà els preus dels tests d'antígens i comprarà antivirals de Pfizer
Sánchez abona la tesi de la gripalització del coronavirus
MadridEl president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dilluns que l’Estat controlarà els preus dels tests d’antígens que es venen a les farmàcies, tal com es va fer amb les mascaretes. En una entrevista a la Cadena SER, el cap de l’executiu de l’Estat s'ha compromès a actuar per rebaixar el cost d’aquestes proves d’autodiagnòstic que la ciutadania ha de comprar pel seu compte a les farmàcies, l’únic lloc on es poden vendre per decisió del ministeri de Sanitat. Actualment, el cost d’una prova oscil·la entre els 4 i els 10 euros, depenent de la marca.
“El debat que teníem abans o durant les festes de Nadal ha estat, sobretot, sobre l’oferta dels tests: hi va haver un augment exponencial de la demanda però no de l’oferta. Aquest tema està resolt i ara ens posarem amb el control del preu dels tests d’antígens”, ha afirmat Sánchez. Els preus dels tests d’antígens es van arribar a multiplicar per quatre a Catalunya des d’una setmana abans de Nadal. La gent els adquiria com un element de protecció addicional davant de reunions amb amics o trobades familiars, segons informen des del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya.
Amb la vacunació avançada, Sánchez també ha anunciat que al llarg del mes l’Estat comprarà 344.000 dosis de l’antiviral oral de Pfizer, el Paxlovid. L’Agència Europea de Medicaments (EMA) avalua des d'aquest dilluns l’efectivitat d’aquesta píndola que si es pren en els primers cinc dies des que es tenen símptomes evita la replicació del virus dins l’organisme i, per tant, que la persona emmalalteixi. L’agència europea ja va autoritzar l’ús d’emergència d’aquest tractament el desembre passat després de constatar que pot reduir en un 88% les hospitalitzacions de persones amb factors de risc. Per exemple, perquè tenen patologies de base o perquè tenen el sistema immunitari afeblit.
Gripalitzar el covid
Els darrers dies ha crescut el debat sobre si el coronavirus pot tractar-se com una grip si es confirma que la variant dominant no és tan greu com les anteriors, i Sánchez ha abonat aquesta teoria de la gripalització. "Tenim les condicions perquè, a poc a poc, comencem a avaluar l'evolució de la malaltia amb paràmetres diferents dels que hem fet servir fins ara", ha assenyalat el líder del PSOE, que ha subratllat que ara mateix la letalitat per covid és de l'1%.
Amb l'objectiu de no saturar els centres d'atenció primària (CAP) el govern espanyol ja ha fet passos en aquesta direcció i ha establert, en la mesura del possible, el tractament autònom de les infeccions lleus amb òmicron, com ja es fa amb altres malalties com la grip. És a dir, deixar de fer proves diagnòstiques als casos lleus o asimptomàtics i als contactes directes dels positius si no presenten símptomes, escurçar de deu a set dies l'aïllament dels positius i eliminar les quarantenes a contactes estrets vacunats. Segons ha avançat El País, l'objectiu és passar de la vigilància universal actual a una vigilància sentinella d'infecció respiratòria aguda lleu a primària i greu a hospitals, com es fa amb qualsevol altra malaltia d'aquest tipus.
Sánchez ha confirmat que el ministeri de Sanitat i el Centre Europeu de Prevenció de Malalties Infeccioses (ECDC, en anglès) ja estan abordant aquest nou escenari de convivència amb la malaltia. Si bé properament poden canviar algunes mesures derivades de la pandèmia, de moment continuarà l'ús de la mascareta, que el president espanyol ha defensat que es continuï portant a l'exterior.
Tornada "segura" a les aules
Aquest dilluns els alumnes han tornat a les escoles, instituts i universitats i Sánchez ha assegurat que la presencialitat és "segura". La setmana passada la comissió de salut pública, que reuneix el ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes, va decidir que els més petits només haguessin de fer quarantena en cas que es detectin més de cinc positius a l'aula. El president espanyol ha anunciat que abans d'acabar aquest mes se celebrarà una nova reunió de la Conferència de Presidents autonòmics de manera telemàtica per abordar la sisena onada i que el febrer en tindrà lloc una de presencial a l'illa de la Palma, tal com estava previst.
Sánchez ha augurat que aquest gener s'arribarà al pic de la sisena onada i, posteriorment, baixarà la corba de contagis. La Moncloa preveu que el 7 de febrer el 70% dels infants hagin rebut la primera dosi de la vacuna i el 18 d'abril tinguin la pauta completa. El president espanyol ha celebrat que a Espanya s'estigui responent a la crida per vacunar-se, a diferència d'altres països on les tesis antivacunes estan més esteses. Així, ha assegurat que no és necessari "perjudicar" les persones que no volen vacunar-se, com sí que vol fer Émmanuel Macron a França.