Coronavirus

Espanya supera els 100.000 morts per covid

El govern espanyol desatén les demandes de Catalunya i manté l'ús de les mascaretes a l'interior

3 min
Una mascareta solitària en un pati d'escola.

Santa Coloma de GramenetEspanya ha superat dimarts els 100.000 morts per coronavirus. Des que va esclatar la pandèmia ara fa dos anys, han mort 100.037 persones, 18.179 de les quals residien a Catalunya. Les dades actualitzades del ministeri de Sanitat espanyol apunten que s'han detectat poc més d'11 milions de positius, tot i que aquesta xifra és molt inferior a la real perquè durant mesos hi ha hagut un infradiagnòstic i ara, amb la davallada de casos, ja no es fa el seguiment dels contactes.

En una roda de premsa posterior al consell interterritorial, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha apuntat que les últimes dades epidemiològiques confirmen la baixada de la incidència del covid i ha dit que els tècnics confiaven que "el pitjor" de la sisena onada, caracteritzada per l'alta transmissibilitat de la variant òmicron, "ja ha passat". En aquest consell, el ministeri i les comunitats tenien damunt la taula la petició de governs autonòmics, com el català, de retirar les mascaretes dels interiors. És, de fet, l'única restricció que es mantenia de la pandèmia, però finalment no hi ha hagut cap concreció i continua l'obligatorietat als interiors. "La pandèmia ens ha ensenyat que junts avancem", ha dit la titular de Sanitat, responent a la proposta de Salut d'eliminar les mascaretes a les escoles.

Tot i que el govern espanyol no gosa posar data a l'eliminació de les mascaretes als espais interiors, el president Pedro Sánchez admet que arribarà "d'aquí ben poc". L'opinió majoritària entre experts i autoritats sanitàries és que la mesura s'hauria de mantenir com a mínim fins que s'acabi l'hivern –cap al mes d'abril–, tenint en compte l'estacionalitat del coronavirus. Per tant, el calendari més prudent perquè caigui la mesura seria poc abans de Setmana Santa.

L'única excepció serien les escoles. A Catalunya i altres territoris de l'Estat fa setmanes que els pediatres alcen la veu davant la baixada de contagis i hospitalitzacions i demanen que la marca més quotidiana de la pandèmia desaparegui "com abans millor" de les aules per motius psicopedagògics. La decisió divideix el comitè assessor d'experts del covid, perquè no tots els membres veuen amb bons ulls el canvi a curt termini i demanen mantenir la mascareta als interiors fins que s’acabi l’hivern, el 20 de març.

Amb tot, la Generalitat s'ha mostrat partidària d'avançar-ne la retirada "com més aviat millor" als centres escolars perquè els infants no són col·lectiu de risc i seria el millor lloc per calibrar l'impacte que pot arribar a tenir el canvi, tot i que a petita escala, si després també s'elimina en la població general. El mateix conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha defensat unes quantes vegades que les aules han de ser el primer lloc on se suprimeixin les mascaretes, si bé cal fer-ho de manera gradual i començar per les edats més petites (primària) abans d'arribar als adolescents (ESO, batxillerat i formació professional).

De fet, Argimon esperava que s'haguessin retirat aquest mateix dilluns, 28 de febrer, però la guerra a Ucraïna i la trobada de presidents autonòmics la setmana passada va obligar a suspendre les comissions i ponències de salut pública previstes entre els governs i Sanitat. Ha sigut aquest dimecres que s'ha pogut debatre la retirada gradual de les mascaretes a les aules al Consell Interterritorial de Salut. "Si hi ha cert consens, aleshores hi posarem calendari", assegurava Argimon poques hores abans de la trobada.

Catalunya no era l'única comunitat que reclamava a la ministra Darias el canvi en el protocol escolar de control del covid: també la Comunitat de Madrid, Andalusia i Múrcia ho han demanat a la interterritorial. Tots aquests governs autonòmics veuen el canvi als centres educatius com a pas previ i necessari perquè les mascaretes també deixin de ser obligatòries a la resta de la població. El conseller Argimon calcula que això podria donar-se en un termini de tres setmanes o un mes després del canvi a les aules. Si així s'acorda amb el ministeri de Sanitat i la resta de comunitats, de cara al mes d'abril (per Setmana Santa) es permetria anar sense mascareta en espais interiors a tot l'Estat, com ja es fa a França i els Països Baixos.

Darias sempre s'ha limitat a defensar l'ús de la mascareta "per la capacitat que tenen a l'hora de bloquejar l'emissió de gotes infectades" i a dir que, en tot cas, seria recomanable portar mascareta en espais tancats de concurrència pública on hi hagi risc de grans aglomeracions, inclosos els mitjans de transport públic, així com en el cas de la població més vulnerable (malalts o persones grans) si no es pot garantir la distància de seguretat.

stats