Salut pública

Espanya assegura que té prou vacunes per a la verola del mico

Des del 2022 l'Estat ha detectat 8.104 contagis i és el país amb més casos d'Europa

BarcelonaEl director general de Salut Pública del ministeri de Sanitat, Pedro Gullón, ha assegurat aquest divendres que Espanya disposa de prou reserva de vacunes per mantenir la seva estratègia de prevenció contra la mpox (també coneguda com a verola del mico). A més, ha afegit que, si calgués, podria augmentar-ne l'estoc, ja que la Unió Europea ja està en contacte amb les farmacèutiques. Ho ha explicat en declaracions a Efe després que el PP hagi demanat públicament a l'executiu espanyol la creació d'una reserva fixa de vacunes i un reforç de controls en ports i aeroports –com han anunciat països com la Xina o l'Argentina– davant la nova emergència sanitària decretada per l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

"No intentem veure'ns en el mateix escenari del 2020 [amb la pandèmia del coronavirus] perquè estem davant d'un virus que té una transmissió diferent. No ens confinarem. Coneixem la mpox des de l'any 2022 i tenim eines per controlar-la", ha afirmat Gullón. El màxim responsable de salut pública a Espanya ha descartat entrar en la dinàmica de "declaracions creuades" amb els populars, especialment amb la Comunitat de Madrid, que va ser la primera a demanar reforçar els controls a l'aeroport de Barajas. "Una cosa que ens ajudaria en aquesta gestió, i molt, és que abaixem el to de declaracions amb mesures que corresponen a una avaluació tècnica, no política", ha subratllat.

Cargando
No hay anuncios

L'any 2022 Espanya va notificar més de 7.500 casos de mpox. Des del 2022 fins a l'actualitat, els casos ascendeixen a un total de 8.104, fet que converteix Espanya en el país amb més incidència d'Europa. En l'últim any l'Estat n'ha detectat 264 casos. Catalunya, 29. Segons ha informat el departament de Salut, la gran majoria d'afectats són homes, d’entre 20 i 50 anys, nascuts en territori espanyol. En declaracions a l'ARA, el BCN Checkpoint, una ONG que està autoritzada per l'Estat per inocular vacunes, assegura que només s'estan veient alguns casos aïllats. "No hem deixat mai de vacunar i no perdem oportunitat de fer-ho informant de la disponibilitat de la vacuna a totes les persones que ens visiten", diuen. A Catalunya, des que es va iniciar la vacunació l’any 2022, se n’han administrat més de 23.500 dosis. 

El ministeri de Sanitat ha assegurat que els nous casos detectats aquest any a Espanya (264) no són més greus que abans i corresponen tots, de moment, a la variant anterior, més lleu. "[Aquests casos] no s'han comportat de manera diferent, amb altres símptomes o diferent gravetat que els que s'han detectat des de l'abril del 2022", ha afirmat en un comunicat. Amb tot, ha admès que valorarà tota la informació disponible per, arribat el cas, "ajustar" les mesures actualment vigents. "Tenim vacunes per continuar amb aquesta estratègia i tenim una reserva de la qual podem tirar. Tot i això, com que és una preocupació de diversos països, ja hi ha moviments a tota la Unió Europea per parlar amb les empreses farmacèutiques", ha afirmat.

Cargando
No hay anuncios

Reunió amb la UE

Segons el PP, Espanya té dos milions de dosis de la vacuna contra la verola del mico caducades i només mig milió d'aptes; una qüestió que Gullón no ha negat, però que ha tancat assegurant que, fa una setmana, Sanitat va fer una crida a les persones que només s'han posat una injecció de la vacuna (unes 20.900, la meitat del total) a completar la immunització. "La vacunació i la vigilància són la clau d'una bona estratègia que ja ha tingut èxit a Espanya", subratlla.

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, Espanya participarà dilluns en una reunió convocada pel Comitè de Seguretat Sanitària de la Unió Europea per avaluar la situació actual (una reunió en què participarà també Catalunya). Després, aquest mateix dia tindrà lloc una reunió del grup tècnic del ministeri per debatre les actuacions que es derivaran de l'alerta, i l'endemà hi ha prevista una trobada amb els tècnics de les comunitats autònomes per valorar, arribat el cas, si calen noves mesures a implementar. "Aquests són els llocs on hem de prendre aquest tipus de decisions basades en les millors dades, no entrar en declaracions o ocurrències", ha afirmat Gullón.

Dosis útils per a les dues variants

En la mateixa línia s'ha expressat el coordinador de la unitat d'infeccions de transmissió sexual de l'Hospital Clínic de Barcelona, José Luis Blanco, que ha assegurat que el sistema sanitari "està ben preparat" per detectar i tractar la verola del mico. L'experiència adquirida durant l'epidèmia del 2022 ha permès desenvolupar "un circuit molt ben organitzat" que, si arribés a presentar-se un cas sospitós, "permetrà actuar en conseqüència".

Cargando
No hay anuncios

"Hem après a identificar i gestionar bé la malaltia, s'han organitzat sistemes de control i tenim una vacunació important", ha destacat Blanco, que, tot i això, ha reconegut que el sistema està "alerta" davant la propagació d'aquesta nova variant. L'infectòleg també ha dit que, si bé hi ha dos tipus de virus circulant, la vacuna és útil per a totes les soques. "Les vacunes ens poden evitar problemes importants. Hem de seguir les recomanacions", ha conclòs, fent una crida a la vacunació dels grups de risc.