Un 'escut' comunitari i simulacres: la recepta de la UE contra ciberatacs com els del Clínic

La Comissió Europea proposa crear un pla d'emergència per frenar els atacs en sectors crítics, com el sanitari

L’entrada de l’Hospital Clínic ahir, en el primer dia laborable després del ciberatac que ha paralitzat bona part dels serveis assistencials.
19/04/2023
2 min

Brussel·lesBrussel·les vol fer un nou pas endavant en la ciberseguretat després que s'hagin perpetrat diferents atacs durant els últims dies arreu de la Unió Europea, com el que va patir l'Hospital Clínic de Barcelona el mes passat. Aquest dimarts la Comissió Europea ha plantejat la creació d'un pla d'emergència de ciberseguretat per prevenir aquesta mena d'intrusions, sobretot en sectors crítics com el sanitari, el logístic o l'energètic, o per intervenir-les més de pressa. Així, els estats membres i les institucions europees faran simulacres de ciberatacs a diferents organismes, com podria ser un centre hospitalari o una administració pública, i la Unió Europea proveirà serveis especialitzats en aquesta mena d'ofensives als cossos de seguretat estatals per ajudar-los a aplacar-les com abans millor.

L'executiu comunitari també ha proposat la construcció d'un escut a escala de la Unió Europea per detectar i prevenir possibles ciberatacs contra diferents estats membres. L'entramat, que comptarà amb un finançament de 1.100 milions d'euros, estarà format per centres d'operacions distribuïts arreu del territori comunitari i per tots els estats membres. Aquests organismes entrarien en funcionament a partir del 2024 i coordinarien la ciberseguretat a escala comunitària, com també la coordinació i el traspàs d'informació entre els Vint-i-set contra possibles atacs informàtics.

Una acadèmia de ciberseguretat

La Comissió Europea admet que falten professionals formats en ciberseguretat i que costa trobar-ne. Per aquest motiu, tal com li havia demanat diferents estats membres, preveu tirar endavant una acadèmia de ciberseguretat per preparar els futurs treballadors del sector i acabar amb la falta d'experts. En un principi, l'acadèmia comptarà només amb un servei en línia i reunirà iniciatives privades i públiques del món universitari i del món laboral per preparar professionals del sector de tota la Unió Europea.

A l'acadèmia virtual també s'hi podran obtenir certificats que avalin a escala europea el nivell i el tipus de competències dels treballadors especialitzats en ciberseguretat. "El paquet d'iniciatives en ciberseguretat mostra que si actuem de manera coordinada podem construir infraestructures i millorar les nostres habilitats i capacitats per fer front a l'amenaça creixent dels ciberatacs", ha dit la vicepresidenta i comissària de Digitalització de la Comissió Europea, Margarethe Vestager.

stats