Escalada de contagis de la grip, que es doblen en dues setmanes
Els casos de covid es frenen i la bronquiolitis amaina però la pressió als serveis de pediatria continua
BarcelonaEl degoteig de casos va començar el març passat i la seva presència s'ha mantingut tot l'any, però han estat aquestes dues últimes setmanes que els contagis de la grip han crescut dràsticament. Havent superat el primer pic de la bronquiolitis (virus respiratori sincicial), que encara omple els serveis d'urgències pediàtriques amb menors de dos anys, i amb el covid en retraïment, ara és el virus de la grip el que pren protagonisme després d'haver passat gairebé tres anys eclipsat. Ha començat a circular precoçment, entre unes tres i quatre setmanes abans que altres temporades, i ja està en uns nivells epidèmics moderats en totes les edats, segons el Sistema d'Informació per a la Vigilància d'Infeccions a Catalunya (Sivic). Avui dia, després de dos hiverns amb un predomini pràcticament exclusiu del coronavirus i amb mesures de prevenció esteses en la societat, com l'ús de la mascareta, la grip representa un de cada quatre diagnòstics d'infecció respiratòria a Catalunya. Com en els vells temps.
La investigadora del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocom) Clara Prats explica que hi ha molta incertesa entorn de les epidèmies que es declararan aquesta temporada d'hivern, ja que la irrupció del coronavirus ha alterat el comportament de tots els virus respiratoris. Les previsions del departament de Salut anticipen que el pic de la grip s'assolirà per Nadal, però les dades es basen en la manera que circulaven els virus abans de l'aparició del nou patogen. De fet, la física recorda que, l'any passat, el virus de la grip ja es transmetia, però la sisena onada del covid, amb la irrupció de la variant òmicron, que era molt més transmissible, la va desplaçar del tot. "Ara podria passar a l'inrevés, perquè els contagis de la grip estan en ple creixement mentre que els de covid s'han frenat, però encara és massa aviat per saber-ho", planteja Prats.
Amb dades de la setmana del 28 de novembre al 4 de desembre, l'atenció primària ha detectat 69.654 contagis de virus respiratoris (un 6,5% més que la setmana anterior), dels quals 5.000 són casos de la grip i 8.800, de covid. La resta són bronquiolitis i diversos rinovirus, els causants dels refredats comuns.
Covid i bronquiolitis a la baixa
Però mentre la corba de la grip va a l'alça, passant dels 139 casos per cada 100.000 habitants de la setmana passada als 220 actuals, la de la bronquiolitis ja ha començat a recular (de 23 a 20 afectats per 100.000 habitants). Ara bé, aquest virus eminentment infantil es manté encara en nivells de transmissió molt alts i a les urgències pediàtriques encara hi ha una repercussió assistencial "presumiblement important" que hauria de començar a amainar en les pròximes setmanes.
En canvi, la circulació del covid s'ha frenat i, fins i tot, s'observa un lleu descens dels contagis, segons les dades publicades aquest dimarts pel Govern. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, va demanar fa uns dies "precaució" perquè països veïns com França o Itàlia ja pateixen la tridèmia –els contagis de covid han augmentat notablement mentre la grip i la bronquiolitis continuen fent forat– i això podria anticipar un rebot de la corba.
De moment, però, a Catalunya, la taxa de contagis de covid per cada 100.000 habitants s'ha reduït en l'última setmana: ha passat dels 139 casos als 121 actuals. A les unitats de cures intensives (UCI) hi ha unes 30 persones amb covid i uns 900 ingressats en planta, un centenar més que la setmana passada. "El 82% dels ingressos [convencionals] són de persones majors de 60 anys", informa el Sivic. Davant el comportament imprevisible del virus, Salut fa una crida perquè la població més vulnerable (majors de 60 anys i amb factors de risc) que no hagi rebut la quarta dosi anticovid i la vacuna de la grip, ho faci.